akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

RATUNKU, POMOCY, PILNE! Powódź, a PRZESADZANIE DOROSŁYCH ROŚLIN.

Wyszukiwarka Forumowa:

jaksydragsy

Well-known member
Buchów
2
Witam

Bardzo proszę o pomoc! Pilne (bo jak coś dzisiaj jeszcze ruszam z łopatą)! Wskutek podniesienia się poziomu wód zatopiło mi dwie prawie dorosłe, kwitnące rośliny. Poziom wody raz się troszeczkę podnosi, całkiem zalewając rośliny, raz trochę opada, dając im trochę pożyć. Niemniej, jedna pięknie kwitnąca roślina straciła częściowo oparcie w korzeniu, glebła się i pożółkła do połowy (liście). Topy niemniej rosną ładnie na obu i gdyby udało mi się uratować te krzuny, to 50 g + jak nic. Większa, bardziej podtopiona roślinka to Think Different, druga, mniejsza - Early Skunk. Razem mają już gdzieś 10 gramów niedojrzałych topów.
Teraz poziom się znowu podniósł parę cm, w związku z czym jedną roślinę czeka niechybna śmierć. Kurna, a taki krzaczun był piękny i pięknie (nadal) kwitnie. Drugi krzak jakoś się trzyma ale rośnie w błocie i jest też zagrożony.

Mam takie pytanie. Czy ja mogę te rośliny wykopać i przesadzić? Dodam, że roślinki są dość duże: jedna ma 1 metr wysokości, druga - jakieś 60 cm, więc chyba zdążyły jakąś bryłę korzeniową stworzyć. Jaka ona może być duża i w jakiej mniej więcej odległości od centrum krzaka mogę bezpiecznie kopać tak żeby nie naruszyć reszty korzenia? I jak głęboko się dokopać? Jak w ogóle postępować. Na co uważać?

Czy może nie ma szans na powodzenie przesadzania takich dorosłych krzaków i wyrok na nie już zapadł?? :(((

blvck

Well-known member
Buchów
143
Wykop z nadmiarem w jakieś duże wiadra i przenoś, postaraj sie nie uszkodzić bryły i nie powinno nic im się stać.

jaksydragsy

Well-known member
Buchów
2
Wykop z nadmiarem w jakieś duże wiadra i przenoś, postaraj sie nie uszkodzić bryły i nie powinno nic im się stać.

Czyli można przesadzać?! YUPI!!! :jaraczz:
Jeśli tak, to może coś z mojej uprawy będzie w tym roku! :jaraczz:

Już dzwoniłem do kumpla i wpadnie z łopatą i będziem kopać.

DAJCIE NA SZYBKO JAKIES RADY?

Jakiego dużego korzenia mniej więcej się spodziewać po metrowej roślince? Gdzie i jak głęboko zacząć kopać? I jak się w ogóle za to zabrać żeby nie spie****ić??

Poo przesadzeniu warto dać roślinkom ratunkową dawkę (wg recepty z butelki) biohumusa?

Nick Fiend

Keep smiling
Buchów
12
Marne szanse , nawet jak ją pięknie wykopiesz, to i tak stanie i bedzie w szoku, zanim ruszy minie ze 2 tygodnie, a w miedzyczasie zgnije. Jak to mówią "Nie przesadza sie starych drzew"

Life man...

GoHan

Well-known member
Buchów
0
Nic nie podlewaj , wsadz do suchej ziemi niech ze dwa trzy dni wyschnie jak z blotem wlozysz , ale marne szanse , musial bys nie uszkodzic kozenia glownego :(

jaksydragsy

Well-known member
Buchów
2
Marne szanse , nawet jak ją pięknie wykopiesz, to i tak stanie i bedzie w szoku, zanim ruszy minie ze 2 tygodnie, a w miedzyczasie zgnije. Jak to mówią "Nie przesadza sie starych drzew"

Life man...

:(

ch*j tam. Idziemy z ziomem kopać, decyzja zapadła. I tak nie mamy nic do stracenia, bo roślina sama padnie w tej kałuży. A topiki ma już piękne...

ale marne szanse , musial bys nie uszkodzic kozenia glownego :(

... więc się kurna do Chin dokopię żeby te krzaki i szczyty uratować. Bez tych krzuniów mój cały tegoroczny OUT, to niepowodzenie, z nimi - sporo funu. ;)

Wezmę szeroki rozmach tym szpadlem. Dam znać czy dało rade. :)

Nick Fiend

Keep smiling
Buchów
12
Łap bucha, powodzenia tam na akcji. Jak juz ja wyrwiecie, to zapodajcie konkretny oprysk jakiejs mixtury na szok, możecie zapodać też ten biohumus.

ja złodziej

Well-known member
Buchów
0
masz ode mnie złota łopatę jak ci przeżyje ale nick fied dobrze gada h*j z tego będzie

jaksydragsy

Well-known member
Buchów
2
daj znać jak to wyszło :)

Pewnie ch*j z tego będzie, gdyż, mogę to nawet kurde zwizualizować mniej więcej, tak wyglądały korzenie

(...) edit mod: zdjęcia wrzucaj do forumowej galerii

Zamachnąłem się tą łopatą. Kumpel mówi, że kopać na szerokość szpadla wokół łodygi, no to wykopałem z zamachem szerokość półtora szpadla i głęboko na maksa, jednak mikstura, bo trudno to nazwać glebą, okazała się na szpadel zbyt ciężka i zbyt błotnista i ściekała po szpadlu. Kumpel, większy ch*j ogrodnik z niego niż ze mnie, gdyż od zawsze ma ogród i hoduje jakieś rośliny, chwyta za łodygę i ciągnie... i wyciągnął. Zostało tyle mniej więcej, jak na prezentowanych zdjęciach.... I wściekle ***ało zgnilizną. Mogłem w sumie ***nąć zdjęcie z fleszem, bo pracowaliśmy jak już było prawie ciemno/ciemno, ale się cały zdygałem jak kopałem jak głupi na półtora szpadla wokół roślin i 40 cm głębokość (nawet w wodzie) i nie przyszło mi do głowy... zdjęcia nieźle oddają klimat ogólny korzenia metrowej, 60 - cmtrowej oraz 15 cm rośliny. :zombi:

Rośliny poszły do nieco suchej, niezbyt ciemnej (próchniczej?), gleby i zostały polane po 5 zakrętek Biohumusa (jest napisane na Biohumusie że dla ratowania rośliny - to poszło) oraz po 300 ml wody tylko dla przyjęcia się/nieprzerywania pobierania papu przez resztki korzenia z gleby.

Teraz czekać tylko. A Wy jak to widzicie z moich opisów?

---------- Post Zaktualizowany 22:20 ---------- Data pierwszego postu 22:13 ----------

zapodajcie konkretny oprysk jakiejs mixtury na szok

Jaka to mikstura, jakaś dobra. Poleć coś. O ile mi warto w ogóle kupować i ratować trupy...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Nick Fiend

Keep smiling
Buchów
12
Za trzy dni będzie paciaka z topów. Lepiej susz to co urosło.

R

rolnikdolpasz

Guest
Witam

Bardzo proszę o pomoc! Pilne (bo jak coś dzisiaj jeszcze ruszam z łopatą)! Wskutek podniesienia się poziomu wód zatopiło mi dwie prawie dorosłe, kwitnące rośliny. Poziom wody raz się troszeczkę podnosi, całkiem zalewając rośliny, raz trochę opada, dając im trochę pożyć. Niemniej, jedna pięknie kwitnąca roślina straciła częściowo oparcie w korzeniu, glebła się i pożółkła do połowy (liście). Topy niemniej rosną ładnie na obu i gdyby udało mi się uratować te krzuny, to 50 g + jak nic. Większa, bardziej podtopiona roślinka to Think Different, druga, mniejsza - Early Skunk. Razem mają już gdzieś 10 gramów niedojrzałych topów.
Teraz poziom się znowu podniósł parę cm, w związku z czym jedną roślinę czeka niechybna śmierć. Kurna, a taki krzaczun był piękny i pięknie (nadal) kwitnie. Drugi krzak jakoś się trzyma ale rośnie w błocie i jest też zagrożony.

Mam takie pytanie. Czy ja mogę te rośliny wykopać i przesadzić?

Czy może nie ma szans na powodzenie przesadzania takich dorosłych krzaków i wyrok na nie już zapadł?? :(((

A kto Ci przesadzić broni?

Nie wyrok jeszcze nie zapadł.

Wykop na około korzenia bryłę gleby i do wiadra, lub plastykowego worka, czy dużej donicy. Tak z wyczuciem na +-wielkość donicy - czytaj.. bryły korzeniowej w glebie. Szybko przenieś i przesadź w docelowe miejsce.

Eustachy

Trawą Palę Stresy
Weteran
Buchów
1,055
Odznaki
3
Czarno to widzę jak sprawy z korzeniami mają się tak fatalnie

R

rolnikdolpasz

Guest
Miałem okazje przesadzać późną jesienią outdora ze spota do donic a potem do domu pod lampę i było spoks.

jaksydragsy

Well-known member
Buchów
2
Za trzy dni będzie paciaka z topów. Lepiej susz to co urosło.

Jaka paciaka? Jeśli roślinki padną, to nie wyschną na krzakach, w słonku? A Think Different, ten metrowy, za***iście pachnie - zaleciało mi coś a'la sosna/ las iglasty jak przesadzaliśmy. Włoski są, ale białe/żółte. Z 5 g suchego jak z tych wszystkich krzaków będzie, to max.

Czarno to widzę jak sprawy z korzeniami mają się tak fatalnie

Też mnie zaskoczyła skala zniszczenia. Choć się mogłem spodziewać, to i tak mnie zaskoczyła.

Teraz co? W Boga nie wierzę, to w intencji takich roślin do kogo, do JAHA? W piosenkuach rege są zawsze takie zaśpiewy, że JAH to, JAH - tamto, czy sramto, to i może z moimi konopiami pomoże? :freak:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół