akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

RDWC Vol.2 ..... po malych poprawkach ..

Wyszukiwarka Forumowa:

fazogastor

Balcerowicz rulez
Weteran
Buchów
1,066
Nie wiem, może weź zwykłe DWC na 150-200 litrów na 4-8 roślin, i ręcznie sobie koryguj raz dziennie PH?

Dużej różnicy w stosunku do dobrze poprowadzonego RDWC nie będzisz miał, a przynajmniej nie będzie Ci się co chwile coś blokować, zapychać, albo psuć.

Ja tutaj zrobiłem sobie DWC to było 2-gie w życiu, zwykłe nawozy od GHE i do tego codziennie ręczna korekcja PH (dolewka korektora down lub up), a sprawdzanie PH kropelkowo...

Już nie jadę DWC bo nie lubię smaku z hydro, wolę ziemię albo ostatecznie kokos, ale spróbuj może tak prosto to zrobić i mieć trochę wy****ne na te wszystkie parametry.

dzygit

Well-known member
Buchów
1,234
Odznaki
1
Nie wiem, może weź zwykłe DWC na 150-200 litrów na 4-8 roślin, i ręcznie sobie koryguj raz dziennie PH?

Dużej różnicy w stosunku do dobrze poprowadzonego RDWC nie będzisz miał, a przynajmniej nie będzie Ci się co chwile coś blokować, zapychać, albo psuć.

Ja tutaj zrobiłem sobie DWC to było 2-gie w życiu, zwykłe nawozy od GHE i do tego codziennie ręczna korekcja PH (dolewka korektora down lub up), a sprawdzanie PH kropelkowo...

Już nie jadę DWC bo nie lubię smaku z hydro, wolę ziemię albo ostatecznie kokos, ale spróbuj może tak prosto to zrobić i mieć trochę wy****ne na te wszystkie parametry.

Dzieki za wpis :)
Cos bede zmienial bo jak byla ogolna panika covidowa to bylem w domu ale juz jest po. :)
Czasami nie ma mnie 2 tyg lub 3 w domu
I tu kokos wygrywa :) vs rdwc.

Zobaczymy mam jesień średniowiecza liście ale szychy zdrowe - jeszcze.
Jak ruda nie wpadnie to cos przeżyje - może poza topami bo “rogi “ ida .
Amsterdam amzezja leza juz nasiona i albo woda albo kokos ……

Pozdrawiam

fazogastor

Balcerowicz rulez
Weteran
Buchów
1,066
Też robiłem autopot do czasu aż mi go nie ukradli. Jeżeli Cię tak długo nie ma to raczej duży zbiornik. Jest też kwestia tego, że woda powinna być wymieniana co 10 dni, a 3 tygodnie to już 21... to dla korzeni za dobre nie jest (złe bakterie)

Green John

Walczę z ostrym cieniem mgły
Weteran
Buchów
3,136
Odznaki
7
Też robiłem autopot do czasu aż mi go nie ukradli. Jeżeli Cię tak długo nie ma to raczej duży zbiornik. Jest też kwestia tego, że woda powinna być wymieniana co 10 dni, a 3 tygodnie to już 21... to dla korzeni za dobre nie jest (złe bakterie)
Jak dasz w zbiorniku dość spory kamień napowietrzający z pompką to może stać spokojnie

dzygit

Well-known member
Buchów
1,234
Odznaki
1
witam ... przepraszam ale myslelem ze zakonczylem relacje .....

prosze o przeniesienie na zakonczone

jeden wyszedl fox tail - zycie poszedl na ciastka krzak

w sumie to 4 krzaki jakos wygladaly.
Dalem ostatnie 2 tyg na samej wodzie - smak lepszy i nawet bongo nie zabija krtani - ale musi byc z lodem.

mutant
IMG_1264.jpg

lodygi grubasy - choc teraz mam 1,5x wieksze
IMG_1474.jpg

na koniec masa korzenia.

IMG_1488.jpg

wsio wymyte , rury skrocone o 12cm - ciasniej stoja teraz

IMG_1989.jpg

IMG_1987.jpg

mozna przenosic do zakonczonych.

teraz leci znowy amnezja ,euphoria i jakies orange 2x - w sumie 4 sztuki.
Zobacze czy mniejsza ilosc nie bedzie lepiej dla stabilnosci systemu.

wyglada to tak
IMG_2880.jpg

IMG_2881.jpg

pozdrawiam .....

Blumenfreund

Member
Buchów
4
Bardzo fajny artykuł na temat RDWC (y), obecnie konfiguruję system Alien V i rozważam zakup systemu Nido Pro. Jak przeczytałem tutaj, od czasu do czasu pojawiają się problemy z Nido. Czy kupiłbyś go ponownie, czy Twój werdykt na temat tego urządzenia jest raczej negatywny? Nie mam jeszcze dużego doświadczenia z kultywacją i oczekuję od tego urządzenia pewnego stopnia automatyzacji.

#Sie_Mano

Well-known member
Buchów
552
Bardzo fajny artykuł na temat RDWC (y), obecnie konfiguruję system Alien V i rozważam zakup systemu Nido Pro. Jak przeczytałem tutaj, od czasu do czasu pojawiają się problemy z Nido. Czy kupiłbyś go ponownie, czy Twój werdykt na temat tego urządzenia jest raczej negatywny? Nie mam jeszcze dużego doświadczenia z kultywacją i oczekuję od tego urządzenia pewnego stopnia automatyzacji.
Też się czaiłem na nido ale widziałem tylko kilka foteralcji z tym i wszyscy się skarżyli że to zaczyna cieknąć po jakimś czasie, bo regulatory ph wypalają uszczelki, sprzęt się zalewa od środka i przestaje dzialac. Popatrz na growee.com maja alternatywny sprzęt w tych samych cenach i uważam ze konstrukcyjnie nie powinno być kłopotu z uszzczelkami. Ponadto możesz kupić sam sestaw do regulacji ph. I kosztuje połowę mniej. Ec moim zdaniem nie jest aż tak istotne żeby było kontrolowane od razu jak pojawi się jakiś skook minimalny.
Wlewasz pożywkę o danym ec i tyle. Skoki jeśli się już pojawiają to co kilka dni lub co tydzień i dlatego ja nie widzę sensu płacić za sprzęt który będzie mi codziennie pilnował ec. Ph owszem bo skoki w ciągu doby zdarzają się duże i taki sprzęt ma sens. Do ec moim zdaniem nie. Przecież każdy kto się w to bawi przynajmniej raz w tygodniu zagląda na miejsce i to wystarczy żeby ec podtrzymywać odpowiednie. Jak ci spadło po tygodniu to podlewasz ciut nawozu i po sprawie. Jak urosło to dolewasz czystej wody. I wsio.

Blumenfreund

Member
Buchów
4
@#Sie_Mano
Dziękuję bardzo za komentarze. Czytałem również o problemie z Nido tutaj, napisałem do supportu kilka dni temu. Odpowiedź, którą otrzymałem brzmiała, że nie ma żadnych problemów w tym zakresie...., jeśli postępujesz zgodnie z ich instrukcjami...np ---UŻYWAJ TYLKO WODOROTLENKU POTASU (KOH) O STĘŻENIU MNIEJSZYM NIŻ 10%. UŻYWAJ TYLKO WODOROTLENKU POTASU (KOH) JAKO KOREKTORA pH+ --- Wyższe stężenia muszą być rozcieńczone wodą. Ale co jeszcze powinien napisać Nino?:sneaky:
Uważam, że urządzenia z growee.com są naprawdę interesujące, przyjrzę się im bliżej.

Ostatnia edycja:

#Sie_Mano

Well-known member
Buchów
552
Też myślałem że stężenie gra dużą rolę to napewno ale nie wiem czy np rzadszy roztwór nie zrobi tego samego tylko poprostu w trochę dłuższym czasie. Ja po przeczytaniu tych kilku opinii zrezygnowałem bo fchuj siana kosztuje ten sprzęt i ja nie chce się zastanawiać po zakupie czy on za pół roku nie wysiądzie poza tym wpadłem na te growee i uważam że na potrzeby kilku roślin w domu wystarczy ci sam automat do ph. Możesz na tydzień spokojnie zniknąć wtedy, zakresy ec jak znasz jakie dawać w jakim stadium to wystarczy, jak nie zrobisz jakiejś fchuj za mocnej pożywki albo fchuj za słabej to przez tydzień nic kompletnie się nie wydarzy znaczącego z tym ec. Musiałbyś mocno przesadzić ze stezeniami, zarówno w dół jak i w gore.

Blumenfreund

Member
Buchów
4
Krótka informacja na temat moich rozważań. Na moje zapytanie na getgrowee.com odpowiedziano bardzo miło i perfekcyjnie. Starter Combo został polecony do mojego zastosowania, dołączono również bardzo szczegółową instrukcję instalacji. Niestety zdałem sobie sprawę, że taki system nie jest łatwy do zainstalowania w moim pokoju, prawidłowe ułożenie wielu kabli z pewnością byłoby możliwe do rozwiązania, ale wymagałoby dużo pracy. Teraz zdecydowałem się na Nido Pro, urządzenie jest bardziej kompaktowe, a instalacja i podłączenie do systemu RDWC jest dla mnie znacznie łatwiejsze.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół