akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Rdzawe dziury, żółte , blado-zielone liście !!!

Wyszukiwarka Forumowa:
D

dziadek123

Guest
Witam wszystkich.
Posiadam kilka passionów i durbanów i mam pewien problem który nie potrafię zdiagnozować mimo poszukiwań na forum.
Rośliny mają ok 50 dni , ziemia uniwersalna o ph 5,5-6,5, wymieszana z dolomitem, nawóz biohumus forte firmy agrecol od 2 tygodnia wyjścia z ziemi w dawkach 2,3 nakrętki na 1L wody z pobliskiego "błotka", potem zwiększyłem do 5 nakrętek na 1L wody. Po skończeniu się biohumusa , zacząłem podlewać uwcześniej przygotowaną gnojówką z pokrzyw ( 2 tygodnie w cieniu , raz dziennie mieszana ) w proporcjach 1L na 10L wody. Od ok 2 tygodni co noc ulewne burze i przelotne deszcze w dzień, w tym czasie bywałem na spocie i zauważyłem że rośliny zatrzymały się we wzroście i pojawiły się różnego rodzaju problemy. Najpierw dziury w liściach, pomyślałem przędziorki, zastosowałem karate zeon 50 cs i pomogło, zniknęły. W zeszłym tygodniu pojawiły mi się różne rdzawe dziury, żółknięcie liści i ogólnie blado-zielony odcień wszystkich liści. Podsypałem dolomitem pod każde drzewko i podlałem gnojówką lecz to nic nie pomoglo jak do tej pory . Dzisiaj doszedłem do wniosku że może być to brak fosforu bądź potasu i zastosowałem planton k pół łyżeczki na 5L wody ( pierwsza dawka mniejsza by nie spalić ). Dodam jeszcze, że chore liście zaczęły się od dołu, a teraz przechodzą na wyższe partie rośliny.

Powoli wyczerpują mi się pomysły co to może być choroba, szkodnik lub może jakiś niedobór. Może od zbyt częstych opadów deszczu ,złe ph deszczu lub wody z "błotka" ? Nie wiem :pl:
Proszę o pomoc tych których spotkał już taki problem, będę bardzo wdzięczny. pozdro

Sativ0071

Well-known member
Buchów
1
tego dolomitu to tam niewidać prawie wcale u Ciebie, weś szklanke 250ml pod krzaka w prominiu 25cm rozsyp i podlej bo to może być wina złego ph skoro azotu im nie brakuje,

D

dziadek123

Guest
Dzięki za odpowiedź,dolomitu dałem po 3 garście pod krzaka i przysypałem ziemią by nie przyciągało to zbędnej uwagi. Poza tym przy podlewaniu dodaje dolomit do wody ( 5 łyżek stołowych na 5L wody ) w celu szybszego przyswojenia składników odżywczych przez roślinę.
Może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie i pomysły jaka jest przyczyna takiego wyglądu rośliny ???
Za wszelkie odpowiedzi będę wdzięczny.pozdro

S

sru

Guest
cos na szkodniki bankowo na te dziury - np. sumialpha i możesz podsypać delikatnie azofoską na burze

D

dziadek123

Guest
Szkodniki mówisz kolego hmm być może. Oprysk nie zaszkodzi dziewczynom w zasadzie , a posiadam aktualnie takie preparaty, myślę że powinny wystarczyć .Ten grzybobójczy zwalcza plamistość liści i dziurkowatość liści.Co myślicie ??
Azofoski nie posiadam ale mam jeszcze 5L gnojówki z pokrzyw , może dać jakąś większą dawkę i podlać kobitki , standardowa to 1L gnojówki na 10L wody , może zwiększyć do 2L na 10L ???

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół