akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Regeneracja filtra węglowego? + Pomysł na suszenie.

Wyszukiwarka Forumowa:

Marine

Well-known member
Buchów
0
Hej,
Ostatnio zauważyłem, że w namiocie jest problem z wilgotnością (~70-80% w początkowej fazie flo). Po krótkim dochodzeniu wyszło na to, że filtr z węglem się zapchał i sporo wolniej wydala powietrze. Nie ma wentylatora wtłaczającego powietrze, a ten wyciągający ma 3 kolanka po drodze do komina, więc miał prawo.

Dzisiaj dostałem zakupiony wcześniej nowy, większy filtr, ale zastanawiam się czy da się zrobić coś ze starym.

To co przychodzi mi do głowy to użycie go jako filtra do suszarki.

Plan byłby taki:
1) Po trimowaniu topy idą na water curing
2) Po tygodniu wrzucam topy do dehydratora (coś takiego jak ten: https://www.domu.co.uk/vonshef-5-tier-food-dehydrator )
3) Dehydrator jest w pudle z wyciągiem i na końcu właśnie byłby ten filtr węglowy. Powietrze idzie na wentylowany strych.

Ewentualnie zwykły curing i dehydrator włączony na 40*C na 15 minut co 2h (lub jakoś inaczej).

Dzięki temu miałbym sporo intensywnych zapachów mniej do ukrycia przed sąsiadami (w okolicy prawie nikt nie pali jawnie i nie ma przyzwolenia społecznego jak na niektórych dzielnicach).

Próbowaliście coś takiego?

Jeśli da radę to da się jakoś wywietrzyć, wyparzyć, wygotować, wymoczyć lub coś innego z nim zrobić, aby przynajmniej częściowo go odblokować i zregenerować? Ma już za sobą kilka growów.

Firma to Buddha.

R

rolnikdolpasz

Guest
Co do drugiego pytania uważam, że standardowe powolne jest wystarczające i potem słoik. WC nigdy nie próbowałem , to się nie wypowiem. Myślę, że suszenie w wysokiej temperaturze nie jest dobrym pomysłem.
Co do filtra, to chyba da się jakoś wymienić węgiel a przy okazji go oczyścić?
Są też takie osłonki, że załóżmy jak wentylator zasysa powietrze z wnętrza boxa, to kurz osadza się na tej osłonce. Gorzej jak wentylator z filtrem jest na zewnątrz boxa i przepycha powietrze przez filtr. Wtedy bardzo łatwo, żeby zapchał się kurzem od środka.

Marine

Well-known member
Buchów
0
Dzięki za odpowiedź.

Ja też WC nie próbowałem wcześniej, ale kusi mnie opcja pozbycia się badziewia z wodą, a nie z powietrzem.
Jak pisałem i tak to idzie do waporyzera i nie na handel, więc smak mnie nie interesuje. W wapie i tak mam mydlany posmak jedynie.

Po WC pisali, że można szybko suszyć, więc ten dehydrator by chyba zrobił robotę. Nie musi być wysoka temperatura. Myślę, że 40-45 stopni to temperatury w jakich się suszy temat bliżej równika i jakoś z tym żyją.

W moim filtrze nie za bardzo da się węgiel wymienić. Nie dość, że ubijany jest maszynowo, to jeszcze dobrze zanitowany pojemnik. Obawiam się, że nie dałbym rady go nabić poprawnie, a jak wiadomo powietrze sobie znajdzie najłatwijszą drogę przez filtr i nie będzie poprawnie filtrowany, tylko się przeciśnie przez luźniejsze miejsca w filtrze. Ta osłonka o której piszesz była używana cały czas. Sporo zabrudzeń ma na sobie, więc poprawnie wykonywała zadanie.

Teraz mi przyszło do głowy, że może tylko zewnętrzna powierzchnia filtra się zapchała (tam gdzie ta osłonka jest). Możliwe, że ten pre-filtr przepuszcza mniejszy kurz i ten zatyka filter. Spróbuję go odkurzyć, przedmuchać powietrzem, a jak to nie zadziała to myjką ciśnieniową bym go potraktował.

Co do regeneracji węgla to z akwarystyki morskiej pamiętam, że węgiel przyjmuje jakąś substancję do jakiegoś poziomu, a kiedy ta substancja już nie występuje w otoczeniu to oddaje ją dążąc do wyrównania stężeń w filtrze i w medium. Tak było w wodzie, nie wiem czy to też dotyczy pracy z powietrzem.

I przyszła mi druga myśl. Żeby teraz tego filtra użyć "na wstecznym", czyli pudełko z zapachami => wlot powietrza z jakimś prefiltrem, albo kratką, żeby nie zasysało drobnicy => wentylator wypychający powietrze => filtr (dmuchać w niego, a nie zasysać).
Mniejsza powierzchnia do zapchania od środka, ale chyba lepiej użyć tak niż wyrzucić.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół