nasiona marihuany

Regulacja obrotów- większy kaliber

Wyszukiwarka Forumowa:

Szyrsz

Member
Buchów
0
Witam. Z góry przepraszam, że poruszam już wiele razy wałkowany temat, ale tym razem nie chodzi mi o regulację wiatraczków do PC tylko większego wentylatora kanałowego o mocy ok. 156W.
Szukam regulatora z racji, że wydatek powietrza jest za duży jak na moje zapotrzebowania.

Regulatory które można kupić w growshopach powalają ceną na kolana, bo są nieraz droższe niż sam wentylator. Na serwisie aukcyjnym znalazłem regulator za ok. 30-40 zł z tym że jest ona przeznaczony do wentylatorów do 150W (i tu pojawia się moje pierwsze pytanie, czy jeżeli mój wentylator przekracza tę granicę o 6W to stanowi duży problem?)
Drugi pomysł na regulację obrotów to popularny jak mniemam patent ze ściemniaczami do światła. Tu prosiłbym jednak o ostateczne stanowisko, czy urządzenie to nadaje się na pewno do wentylatorów kanałowych, bo czytałem już skrajne opinie (jedni piszą, że wszystko ok, inni że w ogóle nie działa lub strasznie hałasuje)

Ostatecznie mogę nie ruszać wentylatora i włączać go co jakiś czas, aby utrzymać odpowiednią temperaturę, jednak opcja ta jest bardzo uciążliwa, a do tego wentylator dość mocno słychać, więc chciałbym zmniejszyć obroty również z tego względu.

Proszę o opinię osób które stosowały regulację właśnie do takich wentylatorów.

Pozdrawiam

K

KEFIR

Guest
Drugi pomysł na regulację obrotów to popularny jak mniemam patent ze ściemniaczami do światła. Tu prosiłbym jednak o ostateczne stanowisko, czy urządzenie to nadaje się na pewno do wentylatorów kanałowych, bo czytałem już skrajne opinie (jedni piszą, że wszystko ok, inni że w ogóle nie działa lub strasznie hałasuje)

Jeżeli użyjesz ściemniacza do światła bez żadnych przeróbek to zares regulacji obrotów będzie praktycznie niezauważalny. Sprawdzałem u siebie na TT100. Po przeróbkach miałem problem z buczeniem na niższych obrotach,moim zdaniem szkoda czasu.

Mało info podałeś na temat tegoTwojego silnika. A to dość istotne.

Marihuanator

Banned
Buchów
0
Możesz zastosować ten na 150W. Przy zakładanej sprawności regulatora dajmy na to 95%, straty (w regulatorze wydzielane w postaci ciepła) w przypadku użycia wentylatora 156W będą o 0,3W większe, niż w przypadku wentka o mocy 150W. Minimalnie będzie się bardziej grzał, ale nic mu nie będzie. Tak naprawdę, to nawet wentylator o mocy 200W dałoby radę z powodzeniem zastosować, ale wtedy już należałoby kombinować z odprowadzaniem ciepła z regulatora.

PS za kilka złotych można samemu zrobić konkretny regulator PWM, a kiedy ma się jakiś stary sprzęt do demobilu np. zasilacze PC, to koszt już dość konkretnego regulatora będzie oscylował w granicach ceny tańszego piwa :).

RobRoy

Well-known member
Weteran
Buchów
2
Ostatecznie mogę nie ruszać wentylatora i włączać go co jakiś czas, aby utrzymać odpowiednią temperaturę,
Możesz też zastosować kryzę (rodzaj przesłony w kanale) i już spadnie ogólna wydajność systemu.
Ale hałasu to nie zmniejszy.

Te tyrystorowe regulatory na ogół się sprawdzają, ale wszystko zależy od rodzaju silnika w wentylu. Niektóre typy silników dają się regulować tylko regulacją częstotliwości 50Hz. A to już problem.

D

delete

Guest
Mam Silent'a TD350. Przy podlączeniu go do regulatora obrotów z silnika słychać chcarakterystyczne buczenie czy to nie zaszkodzi silnikowi? Drugą sprawa jest mały zakres regulacji na potencjometrze. Do 1/2 skali wogóle nie widać różnicy w obrotach, później w 1/4 skali coś tam się podkręca następnie sama końcówecza zakresu potencjometru to mega przyśpieszenie. Martwi mnie to buczenie i raczej zrezygnuje z regulacji.
Kolejną kwestią jest dwubiegowość wentyla, w instrukcji jest napisane, że nie zaleca się podłączania wszystkich kabli razem (noga z elektryki :p ) czy jeżeli np podłącze wszystkie III kable ; zero, I bieg i II bieg i zastosuje do tego dwu (trzy) pozycyjny przełącznik to będzie to bezpieczne dla układu?
Ufff dzięki za odpowiedź.
Pozdrówka ;)

Marihuanator

Banned
Buchów
0
Buczenie powinno zniknąć po wpięciu (równolegle do wentylatora) kondensatora. Bez niego wentylator może długo nie pociągnąć z tym buczeniem. Z tymi biegami to chyba logiczne, że jak masz podłączony II to, podłączenie I jest zbędne.

D

delete

Guest
Dzięki za odpowiedź. Co do podłączenia to chciałbym zastosować przelącznik trzy pozycyjny dla sterowania obrotami wentyla (I i II bieg) bez rozrkręcania obodowy stąd moje pytanie czy mogę podlączyć wszystkie trzy kable na raz pod włącznik bez obawy o silnik wentylatora? Na wlączniku przełączam pozycje między I a II bieg. Myślę, że nie powinno sie nic stać a zapis w instrukcji, że nie można podłączać obu kabli ma się pewnie do tego, żeby nie podłączać jednocześnie plusa do I i II biegu.

G

Gość

Guest
Turkuciu mam ten sam wentyl i ten sam problem z buczeniem po zastosowaniu ściemniacza do swiatla, w zwiazku z tym napisalem zapytanie do sprzedawcy od ktorego go kupilem odnosnie tego jaki regulator obrotow zastosowac by nie doswiadczyc buczenia. Polecil ten http://www.harmann.pl/product,314,pl.htm .

Ale jeszcze go nie kupilem ani nie wyprobowalem, bo poki co nie potrzebuje.

Z tego co mi sie wydaje to ten przelacznik dziala w ten sposob ze nie musisz rozbierac wentylatora by korzystac z obu biegow, ale regulowac ich chyba nie mozna, a to by sie bardziej przydalo, bo wiem ze ten wentylator na obu biegach chodzi praktycznie tak samo, roznica paru decybeli.

Szyrsz

Member
Buchów
0
Dzięki za rady :)
Zamówiłem już regulator, zobaczymy jak będzie działał na moim wentylatorze.
Marihuanator, w razie gdyby mi buczał, jaki ma to być kondensator (jestem dość zielony w elektryce).

Marihuanator

Banned
Buchów
0
Dzięki za rady :)
Zamówiłem już regulator, zobaczymy jak będzie działał na moim wentylatorze.
Marihuanator, w razie gdyby mi buczał, jaki ma to być kondensator (jestem dość zielony w elektryce).

MKT, polipropylenowy albo elektrolityczny (prądu zmiennego, albo dwa bipolarne połączone szeregowo-przeciwsobnie) na napięcie min. 250V.
Im większa pojemność tym powinno być lepiej. Najlepiej chyba dać taki od kosiarki, mikrofalówki, odkurzacza, lub pralki :). Pytać w skupach złomu, bo nowy potrafi kosztować majątek :).

Szyrsz

Member
Buchów
0
Kupiłem kondensator MFD 10uF 450V i zamieniłem go z tym, który już był na wentylatorze (4uF 450V). Niestety brzęczenie nie ustało, a dodatkowo skala regulacji się zmniejszyła.

Czy mogę podłączyć 2 kondensatory? Jeśli tak, to gdzie mam wpiąć ten na 10uF?

Wstawiam prowizoryczny "schemat" tego jak to wygląda teraz (nie wiem czemu do wiatraka idą 4 kable):

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół