akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Remont strychu! Realizacja marzenia :P

Wyszukiwarka Forumowa:

Cheech_Marin

Well-known member
Buchów
0
Jeśli ci chodziło o "folie" ktura jest na dachu, to to jest membrana paroprzepuszczalna. Membrana ta "oddycha", przepuszcza tylko w jedną stronę. Jeśli jest dobrze położona i nie jest podzurawiona to nie trzeba dawać foli przed izolacja (izolacja będzie się szybciej utlenianiać), puźniej folia i wyrównanie poziomu krokwi(podejrzewam że masz blachę na dachu) . Podałeś przekrój krokwi, ale nie podałeś rodzaju dachu (dwuspadowy, kopertowy, samonośny...). Jak masz możliwość to zrób zdjęcie, konstrukcji i murłat to ci powiem co i jak. 8lat w firmie ciesielsko-dekarskiej. Jak chcesz to pisz na pw.

Nie umniejszam, ale on chyba nie potrzebuje cieśli ani dekarza :) Folia, membrana, jeden ch*j, jak to zwał. Wiesz Panie @RedLion49 w jakim celu się ją daje?
Jeśli uważasz że dobrze położona membrana pozwala nie dawać FOLII PAROIZOLACYJNEJ to jesteś w dużym błędzie - szczególnie, jeśli poddasze ma być mieszkalne.

Pan @Obywatel MC zrobi jak uważa, ale cytując Sz. P. Moderatora @Ice King - "Nigdy nie rób tzw dziadowskich oszczędności a szczególnie, podkreślam, budując swój dom."

ObywatelMC

Well-known member
Buchów
0
hmm co raz lepiej mi się to w głowie układa choć coraz więcej wątków nowych.. wentylacjaaa! grrr :zombi:

dach jest dwu spadowy z tym że na północ wychodzą dwa okna a na południe wychodzi balkon i te elementy dodają dodatkowych płaszczyzn i kątów xD
hmm krokwie na nich deski a na tym blacha.. papy brak
są tam trzy kominy ziom i do jednego jest podłączony w piwnicy centralny piec, a na parterze do pozostałych dwóch kominek i piecyk w kuchni.. noo i w sumie na poddaszu też kminiłem kominek żeby cieplej, szybko akcja nad ranem jak rodzice do pracy jadą to nie opłacać mi się będzie w centralce grzać.. :) wentylacja cieżka sprawaa.. u nas jest coś z tym spie****one na niższych poziomach bo w w kilku miejscach np w moim pokoju w kontach pleśni trochę jest ;/ a w łazience to kilka lat z grzybami walczyliśmy.. a budynek w sumie młody bo 24 lata ma.. czytałem przed chwilą o rekuperatorze... opłacalna inwestycja??

hmm no może i racja ;) ale boazeria ładnie by wyglądała z glinianymi tynkami w salonie <peace> jeszcze to przemyślę! a co do wełny to drzewna jest tylko trochu droższa od mineralnej a za to bezpieczna i eko.

hmm podłogówkę chwalą wszyscy.. jest wydajniejsza niż tradycyjne grzejniki bo całe ciepło równomiernie się rozchodzi po grzanym obszarze i ciepło nie ucieka pod sufit jak przy ściennych grzejnikach :) hmm myślisz że 3 12-15 żeberkowe grzejniki wystarczyłyby?? <coolpalacz>

Ciasto: Podłoga jest równa, CO podciągnięte, a właśnie ten strych jest tak zrobiony że mogę zrobić sufit np z desek i wydzielić jeszcze mniejszą strych, a to będzie normalna kondygnacja mieszkalna z małymi stratami przy murłacie bo jest nisko ;)
dzięki RedLion ale myśle że lepiej robić taką burzę mózgów publicznie więc jak masz jakieś wskazówki to pisz śmiało :) a tu foty, łącznie z spontanicznym planem: https://www.forum.haszysz.com/solarr/thumbnails.php?album=24431
hmm pierwsze co zrobię to kupię jutro impregnat do drewna jakiś dobry i opie****e całą konstrukcję żeby ją zakonserwować :p

PS: aa smrecki Panocku to są świerki po nasymu :smokee:

Ostatnia edycja:

Cheech_Marin

Well-known member
Buchów
0
Co do ogrzewania - kominek, albo po taniości koza, ale nie taka żywa :D Koszt dużo, dużo tańszy i dość wydajny. Tylko i do kominka, i do kozy musisz wnieść drewno na poddasze! A to na pewno będzie uciążliwe. Przemyśl grzejniki, w szczególności, jak CO już jest podciągnięte - dokładna ilość i pojemność zależy m.in. od ilości pomieszczeń. W razie ostrych mrozów sypialnię czy łazienkę dogrzejesz farelką albo grzejnikiem elektrycznym.

Podłogi nie możesz położyc na nawet bardzo równy beton. Muszą być legary.
A jeszcze tam wyżej strychu bym nie robił, bo po ch*j? Ocieplił i zamknął na wys. jakichś 2,5m.

A gdzie ucieka ciepło z podłogówki? :D Chociaż chyba rozumiem, o co Ci chodziło ;) Ciepłe powietrze zawsze idzie do góry, balony to wykorzystują. To jest mimo wszystko Twoim plusem, rodzice chcąc nie chcąc będą Cię ogrzewali ;)

Smrecki :D Tak myślałem, hej! :D

Akt.
Obejrzałem na szybko te foty.

I tu jest największy problem. Nie mam w tym przecież żadnego biznesu - to nie jest strych do mieszkania.
Żaden poważny człowiek nie da Ci na taką adaptację gwarancji. Wykonać wykona, ale na Twoją odpowiedzialność z prostego powodu - całą więźbę ch*j strzeli, i to w ciągu 7-10 lat. Może nie spadnie na łeb, ale drewno się powygina i zbutwieje, izolacja (wełna skalna czy ta drzewna) zbutwieje albo spleśnieje.Tak jak teraz będzie stało jeszcze 50 lat. Uwierz, to naprawdę nie ma sensu, szkoda Twojego czasu i pieniędzy, które w to włożysz.
Jedynym pewnym rozwiązaniem jest jak dla mnie (i niestety nie widzę innej opcji) zerwanie dachu do więźby. A to już koszt spory.

Ten dach jest 100% szczelny? Więźba jest nienaruszona?
Czym są ściany ocieplone? I jak to wygląda z zewnątrz?
W zimie tam pewnie hula wiatr.

Metraż spory i perspektywiczny, ale tam jest więcej pracy (i hajsu) niż się wydaje.
Ale dla chcącego nic trudnego ;)

Panie @RedLion49, to w sumie pańska działka. Może Pan zna jakąś metodę, która pozwoli doprowadzić ten dach do używalności?

RedLion49

Well-known member
Buchów
0
Przejrzałem te zdjęcia i jeżeli chcesz obciążyć tą konstrukcje to musisz ją wzmocnić. Minimum to danie jetek i gniazd, ale jeśli masz zamiar bardzo obciążyć tą konstrukcje to musisz pomyśleć o podparciu jej.

Czeka cię dużo pracy, ale warto. Fajny strych.

ObywatelMC

Well-known member
Buchów
0
RedLion49: okej wzmocnie wszystko! dodam małe słupy wspierające krokwie.. a czy dwa słupy na przeciwko balkonu pod główną płatew są też konieczne? na tej płatwi chciałem dać jętki na których zrobiłbym sufit nad salonem ;) dodatkowo przez środek wschodniej części przeprowadzę podwalinę i tam tez dam słupy i obuduję to tak że powstanie ściana rozdzielająca łazienkę i kuchnie która jednocześnie będzie wspierać jętki łączące północny i południowy dach hmm.. a co to są te gniazda? i czy mogę w okół komina przybić beleczki żeby na nich ułożyć też deski sufitowe?

Cheech_Marin: wiem ale codzienne wynoszenie dwóch koszy drewna po schodach będzie dobrą wersją "spacerem farmera" i elementem porannej zaprawy :crazy:
hmm ziom ale czemuż Ty tak za tymi grzejnikami.. toć pod podciągnięte CO mogę podłogówkę****podłączyć tak samo :) kominek będzie dodatkiem na mroźne wieczory ;) legary jasna sprawa!

ejj zmartwiła mnie druga część Twojego posta :( hmm dach nie przecieka w żadnym miejscu.. sprawdzałem to podczas ostatnich ulew.. wszędzie trociny jak suche były tak są.. hmm wiatr w sumie też aż tak nie dokucza.. z zewnątrz jest ocieplone styropianem i otynkowane.. oprócz strony wschodniej.. puste przestrzenie między blachą, a ścianami chciałem pianką wypełnić.. tak samo za murłatą gdzie blacha sięga wylewki hmm mają się****powyginać od wahań wilgotności?? czemu spleśnieje? :/ jak zrobię dobrą wentylację to wewnątrz dzięki rekuperatorowi będę mógł utrzymać stały poziom wilgoci powietrza..
zerwanie dachu do więźby i co dalej??

Cheech_Marin

Well-known member
Buchów
0
-Panie @RedLion49, jeśli chodzi o wytrzymałość, to jasne, że przydałoby się ją wzmocnić. Chyba nawet zwyczajny podciąg by wystarczył.

Problem widzę w zupełnie czym innym. Jak zaizolować dach, aby wełna pod nim nie zamokła i zgniła?
Położenie membrany od strony strychu spowoduje notoryczne i ciągłe zawilgocenie więźby, tak ciągle będzie stała woda - więźba zgnije i to bardzo szybko.

Spłodziłem mały rysunek na szybko.
Miejsce, gdzie woda będzie zalegała zaznaczyłem na czerwono.

Musisz ocieplić dach. Ale nie da się tego zrobić tak, żeby było dobrze.

Tak jak wcześniej pisałem, bez przeróbki ten dach będzie stał jeszcze kilkadziesiąt lat, za to po przeróbkach woda go zniszczy. Wygną się od za dużej wilgotności, spróchnieją, spleśnieją, zbutwieją. Jak zwał, tak zwał będzie z nich dupa.

Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest zerwanie tego dachu do krokiew i zrobienie go, jak się należy (folia, łaty, blacha). Wtedy bez obaw będziesz mógł tam mieszkać.

RedLion49

Well-known member
Buchów
0
Krokwie zabezpiecza się chemicznie są różne środki membrana dachowa jest paroprzepuszczalna. Żeby polepszyć wentylację dachu można zrobić wentylację w górze dachu i w podbitce. Wszędzie ludzie adaptuja strych i nikt nie zrywa dachów.

Do autora:
Gniazda to takie mini jętki które szczepiaja Krokwie w górze dachu.
Okno(lukarna) powinno być ok. Nie może ci wygiąć murłaty, to konstrukcja wytrzyma.

Cheech_Marin

Well-known member
Buchów
0
Krokwie zabezpiecza się chemicznie są różne środki membrana dachowa jest paroprzepuszczalna. Żeby polepszyć wentylację dachu można zrobić wentylację w górze dachu i w podbitce.

Żadne środki chemiczne nie zabezpieczą drewna w skrajnie niekorzystnych warunkach, a takie tam będą. Poprawnie wykonana izolacja dachowa musi zawierać membranę, materiał izolacyjny i folię paroizolacyjną. Jedyną opcją w tym momencie jest przybicie membrany od wewnątrz dachu. W razie opadów woda będzie stała na membranie i wsiąkała w drewno. I żadna wentylacja pasywna tam nie pomoże.

Wszędzie ludzie adaptuja strych i nikt nie zrywa dachów.

"Słowa, słowa, słowa..."

S

Sławuś z council estate.

Guest
Możesz jeszcze od środka pokryć cały dach pianą izolacyjną którą się natryskuje pod ciśnieniem. To będzie najprostsze ale nie najtańsze.

ObywatelMC

Well-known member
Buchów
0
Hmm noo to lipa :/ na zerwanie dachu nie mogę sobie teraz pozwolić.. hmm a jakby tak teraz zrobić wewnątrz a w wakacje zerwać blachę i zrobic dach jak należy?? ;) W słoneczny tydzień by wszystko fajnie wyschło a myślę że przez jeden sezon szlak by wszystkiego nie trafił.. co Wy na to?? Ejj ziomy a możecie mniej więcej oszacować ile ta adaptacja będzie kosztować?? Bo miałem ruszać w ppaździerniku z pracami ald mam teraz mętlik we łbie :// grr..

Ps:Cheech Marin tak sobie myślę że do sytuacji która przedstawies tj zawigniecie krokwi i gnicie mozna by nie dopuścić gdyby dach/blacha była w stu procentach szczelna :) hmm.. no bo nie zbierze sie tam woda jeśli nie będzie miała którędy się tam dostać.. może jakby łaczenia blachy zalepic czymś np dziegciem(hehe) to by ani kropelka się pod blache nie dostała ;) co sądzisz??

S

Sławuś z council estate.

Guest
Czy wchodzisz na forum budowlane pytać się o uprawę marihuany?

ObywatelMC

Well-known member
Buchów
0
Hehe noo nie ale nie spodziewałem się że to będzie taka skomplikowana akcja :p dzięki wszystkim za odpowiedzi i wspólna debatę ;) zbieram hajs przez zimę i z pracami rusze wiosna.. bless Jah ziomale!!?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół