• Uwaga! Uprawa konopi w Polsce i w większości krajów jest nielegalna lub wymaga specjalnych zezwoleń. Przed wykorzystaniem informacji zawartych na tym forum lub w innych naszych serwisach upewnij się jakie przepisy regulują uprawę w Twoim kraju.
  • Chcesz pomóc w rozwijaniu forum? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie lub blogu

Ryżowo rodzynkowe

SCuNx

Haszzzysz buzz
Administrator
Rejestracja
Gru 8, 2005
Postów
3,038
Buchów
17
10 Litrów w 15 litrowym balonie :D

składniki:
300gram rodzynek
1kg ryżu
3kg cukru
drożdże
sok z 2 cytryn :D



2-3dni wczesniej przygotowujemy matkę drożdzową.
Płuczemy ryż[1kg] gorącą woda z 2 razy tak samo rodzynki[300gram] pożniej wszytko wsypujemy do balonu 15l nastepnie w okolo 6 litrach gorącej wody rozpuszczamy 3kg cukru i dodajemy potem zimnej wody 4 litrów nastepnie wszytko wlewam do balona. D
Kiedy cały roztwór w baniaku ostygnie do 25C dodajemy wczesniej przygotowana matkę drożdżową i wszytko zaczyna sie fermentowac.
Można eksperymentować z ilością rodzynek ....
 

magik473

Member
Rejestracja
Lis 15, 2008
Postów
6
Buchów
0
właśnie dziś nastawiłem winko z ryżu ale w 60 litrowym balonie :) i zamiast rodzynek dałem morele też suszone :)

mam pytanko po jakim czasie winko będzie dobre ?? pozdrawiam
 

niewieszkto

Banned
Rejestracja
Paź 4, 2008
Postów
190
Buchów
3
winko bedzie gotowe po ok 6 tygodniach jesli dales drozdze, jesli dzialas na tych co sa w owocach to dluzej nawet i 2,5 miecha
 

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
14
6 tygodni? 2,5 miecha? Nie wziąłbym tego do ust po tak krótkim czasie.
Wino potrzebuje czasu, myślę, że pół roku dojrzewania minimum.
 

niewieszkto

Banned
Rejestracja
Paź 4, 2008
Postów
190
Buchów
3
6 tygodni? 2,5 miecha? Nie wziąłbym tego do ust po tak krótkim czasie.
Wino potrzebuje czasu, myślę, że pół roku dojrzewania minimum.
sory, zrozumialem kiedy skonczy sie fermentacja, zle zrozumialem
 

kopruch

Well-known member
Rejestracja
Kwi 25, 2009
Postów
134
Buchów
0
6 tygodni? 2,5 miecha? Nie wziąłbym tego do ust po tak krótkim czasie.
Wino potrzebuje czasu, myślę, że pół roku dojrzewania minimum.

Dokładnie , wino przez ten okres czasu najbardziej zmienia smak. Można zrobic w 6 tyg. wino mocne i klarowne (nienajgorsze) ale po pół roku smak tego wina bedzie o wiele lepszy.
 

Earyk

Active member
Rejestracja
Lip 24, 2009
Postów
34
Buchów
0
Zawsze sie zastanawiałem czy dobre będzie taki wino z ryżu?
Ja bym dodał trochę świeżych moreli...
 

sru

Guest
właśnie piję takie 6tygodniowe i smakuje ciekawie [używane dla CO2 więc metoda bimbrownikowa 1410+300g rodzynek+200g ryżu+dobre drożdże uniwersalne zamojskich] takie jakby lekko gazowane, odświeżające, wypiję z kieliszek i dam reszcie odpocząć z rok
jak teraz jest dobre to co będzie później :D
 

Earyk

Active member
Rejestracja
Lip 24, 2009
Postów
34
Buchów
0
Ja właśnie zrobiłem sobie 5 l tylko dodałem trochę płatków róży coby ładny kolor był :jocolor:
 

drjoint

Well-known member
Rejestracja
Sie 7, 2009
Postów
67
Buchów
0
Po co płatków lepiej włożyć przekwitnięte kwiaty rózy, moj ojciec robi takie winko od 3 lat, wysmienite ;)
 

Earyk

Active member
Rejestracja
Lip 24, 2009
Postów
34
Buchów
0
Nie wiem czy dobrze obliczyłem ale wyszło mi ze jeśli rozpuścimy w 4l wody 3k cukru i poddamy fermentacji to cały cukier zmieni sie w alkohol i bedziemy mieli 18% r-r. Wiec jeśli rozpuścimy 3kg cukru w 10l wody oraz uwzględnimy cukier zawarty w ryżu to praktycznie wino nie będzie zawierało cukru.

Proszę o to by ktoś zweryfikował moje obliczenia bo jestem trochę nie dysponowany :jocolor::jocolor::jocolor: i mogłem sie pomylić :freak:


Sorki przeliczyłem to drugi raz i wyszło ze z 1,5kg cukru rozpuszczonego w 4l wody wyjdzie 18% r-r alkoholu.
 
Ostatnia edycja:

luzik1980

Well-known member
Rejestracja
Maj 2, 2008
Postów
154
Buchów
0
Wie może ktoś poco do wina z ryżu daje się sok z cytryny albo kwasek cytrynowy ? przecież to bez sensu
 

SCuNx

Haszzzysz buzz
Administrator
Rejestracja
Gru 8, 2005
Postów
3,038
Buchów
17
żeby podwyższyć kwasowość bo zbyt zasadowe wino jest nie smaczne...
 

luzik1980

Well-known member
Rejestracja
Maj 2, 2008
Postów
154
Buchów
0
więc polecał bym dawać do 40 litrowego nastawu 0,6Kg winogrona lub rodzynek a do barwienia raczej kilka owoców aroni niż karmelu , robię wina od 5 lat oczywiście robiłem z jabłek (chyba najlepsze jakie jest ) , winogron, malin , w tym roku zrobię z ryżu i ciekawe jak wyjdzie (ale kwasu cytryowego dodawał jednak niebęde zobaczę jak wyjdzie )
 

Góra Dół