• Uwaga! Uprawa konopi w Polsce i w większości krajów jest nielegalna lub wymaga specjalnych zezwoleń. Przed wykorzystaniem informacji zawartych na tym forum lub w innych naszych serwisach upewnij się jakie przepisy regulują uprawę w Twoim kraju.
  • Chcesz pomóc w rozwijaniu forum? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie lub blogu

Ryżowo rodzynkowe

Ks_Proboszcz

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Maj 4, 2010
Postów
851
Buchów
0
@ luzik1980 - mi najlepsze wyszło z czarnej porzeczki. 18%, słodkie. Wszyscy chwalili

A jesli chodzi o rodzynki to nie bierzcie sułtańskich. Olej sułtański nada winu gorzkawy posmak !
 

luzik1980

Well-known member
Rejestracja
Maj 2, 2008
Postów
154
Buchów
0
to myślę że kolego zarzucisz przepis na wino a porzeczek , ja też bym chętnie zrobił ale musiał bym się tego narwać w cholerę na 40 litrowy balon :sunny:
 

darekq3

Well-known member
Rejestracja
Lis 13, 2008
Postów
117
Buchów
4
6 tygodni? 2,5 miecha? Nie wziąłbym tego do ust po tak krótkim czasie.
Wino potrzebuje czasu, myślę, że pół roku dojrzewania minimum.


Tak ale nie do końca

wino ryżowe zlewasz według instrukcji czyli po 25 dniach od dodania matki drożdżowej
to jest tzw. pierwszy obciąg (nie mylić z lodem:))
teoria jest taka że nadaje się do picia od razu ALE :
Spuszczasz winko pierwszy raz,myjesz gąsior, wlewasz to co spuściłeś( jeżeli winko ci nie siada lub jest "za słabe"podgrzewasz je na piecu i dodajesz cukier)ryż można przepłukać po spuszczeniu i wykorzystać jeszcze raz (mocniejsze wino w tych samych proporcjach).
jak już wlejesz to co spuściłeś (bez osadu) z powrotem do dymiona , to teraz ty ustalasz czas :)
WINO Z RYŻU (samego) POWINNO BYĆ KLAROWNE WRĘCZ PRZEŹROCZYSTE wtedy jest GIT

JA osobiście robię tak :
1 kg ryżu
5 kg cukru
0,5 kg rodzynek (ekologicznych nie pryskanych )
4 cytryny (eko nie pryskane :))
16 l wody

Winko TO dla faceta nie jest najlepsze ALE wasze damy będą zachwycone ma piekny bukiecik SUŁTANÓW i woltarz sake heee

jak co to na priv wam pomogę

RYŻMASTER!

 

Góra Dół