Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
to myślę że kolego zarzucisz przepis na wino a porzeczek , ja też bym chętnie zrobił ale musiał bym się tego narwać w cholerę na 40 litrowy balon :sunny:
6 tygodni? 2,5 miecha? Nie wziąłbym tego do ust po tak krótkim czasie.
Wino potrzebuje czasu, myślę, że pół roku dojrzewania minimum.
Tak ale nie do końca
wino ryżowe zlewasz według instrukcji czyli po 25 dniach od dodania matki drożdżowej
to jest tzw. pierwszy obciąg (nie mylić z lodem)
teoria jest taka że nadaje się do picia od razu ALE :
Spuszczasz winko pierwszy raz,myjesz gąsior, wlewasz to co spuściłeś( jeżeli winko ci nie siada lub jest "za słabe"podgrzewasz je na piecu i dodajesz cukier)ryż można przepłukać po spuszczeniu i wykorzystać jeszcze raz (mocniejsze wino w tych samych proporcjach).
jak już wlejesz to co spuściłeś (bez osadu) z powrotem do dymiona , to teraz ty ustalasz czas
WINO Z RYŻU (samego) POWINNO BYĆ KLAROWNE WRĘCZ PRZEŹROCZYSTE wtedy jest GIT
JA osobiście robię tak :
1 kg ryżu
5 kg cukru
0,5 kg rodzynek (ekologicznych nie pryskanych )
4 cytryny (eko nie pryskane )
16 l wody
Winko TO dla faceta nie jest najlepsze ALE wasze damy będą zachwycone ma piekny bukiecik SUŁTANÓW i woltarz sake heee
Ta strona używa plików cookies, aby pomóc personalizować i dopasowywać treści do Twoich potrzeb, a także pozostać zalogowanym, jeśli się zarejestrujesz.
Kontynuując przeglądanie z tej strony wyrażasz zgodę na używanie tych plików.