nasiona marihuany

Ryzyko podłączenia drugi raz po awarii,co robić

Wyszukiwarka Forumowa:

Monti1928

Member
Rejestracja
Wrz 1, 2017
Postów
10
Buchów
0
Witam,mój problem wygląda następująco.Miałem zamiar podłączyć dopiero co zakupiony zestaw hps 70w,teoretycznie wszystko podłączone dobrze,lecz coś pie****nęło,poleciały iskry.Balast to Osram PT-FIT 70/220-240.Niżej załączam zdjęcie podłączenia. Ryzykować drugi raz i podłączać to do prądu bądź co zrobić.
[h=1] [/h]
 

Youporn

Well-known member
Rejestracja
Mar 25, 2017
Postów
194
Buchów
0
Ja tez korzystam z osrama tylko większej mocy. To są bardzo dobre zasilacze. Moim zdaniem niechlujnie to podłączyłeś. Zwarłeś kabelki i doszło do zwarcia. Najpierw zadbaj o bhp. Skróć kable tak by z wejścia nie wystawał drut tylko sam oplot. Jak to elegancko podłączysz to wtedy są dwie opcje. Albo sie już z***alo i nie zadziała (w co watpię) albo zadziała tak jak powinno. Co do okablowania i podłączenia do lampy sie nie wypowiadam bo po pierwsze nie widze a po drugie to jest opisane w wielu miejscach np na stronie osram i haszyszu i w ogóle necie. Jeden zestaw kabli do gniazdka a drugi do lampy. Uziemienie przechodzi przez zasilacz. Uziemienie podłączasz do odblysnika od strony lampy i zera od strony gniazdka. A można wiedzieć dlaczego nie podłączyłeś uziemienia? Masz wolne i opisane wejścia...
 

Cycki

Well-known member
Rejestracja
Lis 17, 2016
Postów
139
Buchów
0
Jeszcze nie widziałeś niechlujnie połączonych kabli. No ale mógłbyś zalutować końcówki skoro masz na lince... swoją drogą głupota że masz na lince mogłeś kupić kabel na drucie mniejszy opór stawia i nie musisz sie bawić w lutowanie końcówek. No ale do rzeczy - z czego ***nęło, z zasilacza?

PS: ja bym podłączył najwyżej pie****nie drugi raz czego sie boisz? XD
 

Monti1928

Member
Rejestracja
Wrz 1, 2017
Postów
10
Buchów
0
No z zasilacza pie****nęło,ale to tak srogo jakby ktos sztucznego ognia odpalil XD
Uziemienia nie podlaczylem z racji,że nie spodziewałem sie,że coś moze pójść nie tak.
 

Youporn

Well-known member
Rejestracja
Mar 25, 2017
Postów
194
Buchów
0
Zgadza sie. Drut zdecydowanie ma mniejszy opór. A jak opór mniejszy to mniejsze straty i tym samym mniejsze zużycie prądu. Ja mam 2,5mm.
 

Zacier

Administrator
Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rejestracja
Sie 1, 2010
Postów
5,581
Rozwiązań
2
Buchów
15,720
Nie wy***uj, skręć porządnie końcówki i dobrze je wepnij.
Drut to się w instalacji daje a nie na przedłużaczu.
 

Youporn

Well-known member
Rejestracja
Mar 25, 2017
Postów
194
Buchów
0
W instalacji jest zawsze drut to fakt ale we wszystkich poradnikach nawet na haszyszu jest o tym o czym pisałem. Przy 70w nie ma sensu wymieniać kabla - zgadzam sie. Ale już przy 250w myśle ze warto stosować druty. To nie jest "wyższa fizyka" żeby skumać o co biega. Kabel to najzwyklejszy opornik w układzie. Cienki kabel przy dużej mocy sie grzeje. Grzanie to strata.

A jak tam efekty? Działa ci ten zasilacz Panie kolego?
 

Zacier

Administrator
Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rejestracja
Sie 1, 2010
Postów
5,581
Rozwiązań
2
Buchów
15,720
Linka ma większość obciążalność ;) Widziałeś kable ŚN ?
Zawsze rozdzielnie sznuruje linką a i WLZ też czasem podłączają.
 
Ostatnia edycja:

Monti1928

Member
Rejestracja
Wrz 1, 2017
Postów
10
Buchów
0
Więc tak,po ponownym starannym podłączeniu całości,czyt uziemienia również,zasilacz nie działa,generalnie po włączeniu do prądu nic się nie dzieje. Chyba trzeba skontaktować się ze sklepem ProGrower,bądź kupić nowu :/
 

Zacier

Administrator
Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rejestracja
Sie 1, 2010
Postów
5,581
Rozwiązań
2
Buchów
15,720
Prąd w gniazdku masz? nie wywaliło bezpiecznika ?
 

Danio93

Well-known member
Rejestracja
Mar 27, 2016
Postów
315
Buchów
1
Pewnie spaliłeś balast skoro zrobiłeś zwarcie a uziemienia nie miałeś podpiętego.
 

Monti1928

Member
Rejestracja
Wrz 1, 2017
Postów
10
Buchów
0
Prąd w gniazdkach jest,bezpieczniki nie ruszone. Najprawdopodobniej jest tak jak napisał Pan wyżej napisał.
 
R

rolnikdolpasz

Guest
Może padła żarówka? Zasilacz jest solidny i jak nie wkręcisz żarówki o innej mocy watt niż do tej co jest przeznaczony, to raczej nie powinien zostać uszkodzony. Jak napisał Zacier poskręcaj końcówki kabla i dobrze wepnij. Jak pozostali napisali zamiast skręcanego druciaka znacznie lepszy jest jednolity kabel miedziany 1,5mm2 a do mocy od 400w w zwyż 2,5mm2 w dobrej izolacji z uziemieniem.
 

Cycki

Well-known member
Rejestracja
Lis 17, 2016
Postów
139
Buchów
0
Ja na 150W miałem podobny numer. Przestał świecić bo było zwarcie na kablu. Musiała się nadtopić izolacja od pojedynczych drutów - ta w środku najczęściej białego przewodu. Zmieniłem kabel BINGO! działa. Od tamtej pory do hps'a zawsze rozbieram oplot i druty trzymam osobno w powietrzu. Spróbuj sprawdź stestuj.
 



Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany
Góra Dół