akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

S.A.D problemy początkującego

Wyszukiwarka Forumowa:

gigaszycha

Member
Buchów
3
Siema forumowicze sprawa wygląda tak pierwsze krzaczki i problem z za dużą ilością informacji. Roślinki mają 7 dni (tak wiem że bardzo późno kiełkowałem ale innej opcji nie było)od wyjścia liści posadzone w mixie z polecenia ziomka 50% ziemia 30% torf 20% perlit problem taki że przez jego pomyłkę zamiast torfu odkwaszonego kupiłem kwaśny a z tego co się oczytałem może być duży problem z ph. Jak na razie trzymam je w doniczkach 1.5l na parapecie w domu za jakiś tydzień przesadzić do 20l i wystawić na zewnątrz i pojawia się pytanie czy kupić specjalnie ten torf odkwaszony czy przy takiej mieszance nie będzie strasznie dużej różnicy i zmieszać tak jak miałem.

Drugą sprawą jest to że kupiłem nawóz do pomidorów w proszku na kwitnienie od substrala z tego co wyczytałem gdzieś raczej go odradzano więc nie wiem czy odpuścić czy eksperymentować

Dajcie znać co sądzicie jestem ciekaw odpowiedzi

9e44531c-ccfc-4ff6-ab3b-d911fa798259.jpg

b9bbfa7a-8019-4fdc-93f9-0dac95ca520b.jpg

Eko

997
Weteran
Buchów
26,389
Odznaki
13
Skoro wiesz że jest kwaśny to po co chcesz komplikacji, nawóz jak każdy nawóz jest dobry tylko trzeba się nauczyć go stosować.

U

Usunięty 89261

Guest
czemu kazdy nowy grower kombinuje z nawozami i miesza ziemie ch*j wie z czym, odkad zaczalem mieszam ziemie czarnoziem ze stara biomixa light i wszystko wychodzi idealnie do 2-3tg dopiero potem podlewam nawozami... musicie miec wy***ane zeby te krzaki rosly im czesciej przykladasz reke tym gorzej, pozdro

sorry, do celu,... listki wyglaaja ladnie, idzie na przod, poczekaj 2tyg i napisz cos.

spooge

Well-known member
Buchów
326
Czyli krytykujesz mieszanie, po czym stwierdzasz, że sam mieszasz? : )
Tak, nieodkwaszony torf będzie problemem. U mnie najlepiej działa zwykła, najtańsza ziemia z marketu za 3zł za 5L. Luźna i nie trzyma długo wilgoci. Do tego obowiązkowo perlit. Próbowałem różne "Bio" ziemie, które kosztowały 5 x tyle, ale okazały się nieadekwatne.
Ale najlepsze rezultaty i tak miałem w ziemi, którą wykopałem nad rzeką, tylko teraz już mi się nie chce kopać.

Ostatnia edycja:

spooge

Well-known member
Buchów
326
Czepiam się ; ) Napisałeś, że "czemu każdy nowy grower miesza ziemię...".

PiekneChwile

Well-known member
Buchów
160
Czyli krytykujesz mieszanie, po czym stwierdzasz, że sam mieszasz? : )
Tak, nieodkwaszony torf będzie problemem. U mnie najlepiej działa zwykła, najtańsza ziemia z marketu za 3zł za 5L. Luźna i nie trzyma długo wilgoci. Do tego obowiązkowo perlit. Próbowałem różne "Bio" ziemie, które kosztowały 5 x tyle, ale okazały się nieadekwatne.
Ale najlepsze rezultaty i tak miałem w ziemi, którą wykopałem nad rzeką, tylko teraz już mi się nie chce kopać.
To bardzo ciekawe spostrzeżenia, kiedyś podobno mówiło się że konopie to rośliny dolin rzecznych czy jakoś tak ... może w tym jest jakiś sekret.
Nie leń się, idż tam jeszcze i pokaż nam tą ziemie :)
Bardzo też poproszę zobacz tutaj : https://forum.haszysz.com/threads/słoikowy-test-gleby-in-out.136257/

spooge

Well-known member
Buchów
326
Żeby pójść, kopać, robić fotki i jakieś eksperymenty, to mi się nie chce, ale mogę opisać. Kierowałem się bardzo starą radą, żeby ziemi szukać w miejscu, gdzie rosną bujne pokrzywy. Na pewno jest bardzo żyzna, bo chwasty na niej rosną ogromne. Jest w niej sporo piachu, ale struktura bardzo dobra. Nie "zbija" się i nie zatrzymuje wilgoci zbyt długo. Jest w niej też sporo drobnych kamyczków, które poprawiają drenaż więc nawet ziarenka perlitu nie używałem.
Pamiętam, że specjalnie rozpaliłem małe ognisko, żeby dodać też świeżego popiołu / węgla z suchych chwastów i drobnych gałązek liściastych. Popiół to chyba jeden z najstarszych znanych ludziom nawozów obok kupy.

Ostatnia edycja:

gigaszycha

Member
Buchów
3
Update dzień 13

Jak widać na ostatnim zdjęciu jedna roślinka miała duży problem wyjść i będzie karłem. Reszta wygląda dobrze za niedługo wlatują do donic 20l i na pole. Zrezygnowałem z torfu w mieszance do dużych donic bo nie mogę kupić odkwaszonego w okolicy więc zmieszam tylko Ziemię z perlitem. Npk tej ziemi to 14-16-18 więc możecie się wypowiedzieć czy dobra czy nie bo w sklepie polecali. Podlewam na razie tylko sama odstaną wodą. Wczoraj kupiłem tylko dolomit żeby podratować sytuację z ziemią która roślinki mają teraz pod sobą bo jest tam ten torf kwaśny więc podsypalem je łyżką zgodnie z zaleceniami dodam go też do mieszanki do dużych donic. Za niedługo chciałbym robić lst i z racji tego że to pierwszy raz prosił bym o rady w tym

att.AkOvEQ6UWEEiALDXWpXFxBQmgD_gVyuRDPcjLJb2wmA.jpg

att.jKRaze3kxiwylddOFQW8-YarxMokKz4I4Rzk9lBTf2A.jpg

att.Hp9vkNO-kZx94KHld0qq14eLFKtEDqIWfY6XHOPm04I.jpg

spooge

Well-known member
Buchów
326
NPK ziemi? Czy może jakiegoś nawozu, który w niej jest?. Bardziej interesujące jest pH tej ziemi. Jakbyś wstawił fotkę opakowania tej ziemi, lub link do strony, gdzie można ją zobaczyć, można by było coś powiedzieć.

Na LST jest jeszcze za wcześnie. Ten trening ma na celu spowodowanie wystrzelenia w górę odrostów, których póki co nie widać. Poczekaj jeszcze z 7 dni przynajmniej.
LST polega na nagięciu łodygi tak, żeby szczyt był jak najniżej. Wtedy roślina "głupieje" i zaczyna wysyłać więcej "energii" (w bardzo dużym uproszczeniu) do tych dolnych odrostów, co daje im lepsze warunki słoneczne i mogą się nawet zrównać z głównym szczytem. Krzak ma inny kształt, niż gdyby rósł po swojemu.
Najlepsze efekty miałem, kiedy naginałem w kierunku zachodnim / północnym (piszę tylko z własnego doświadczenia).
Jeśli to Twoja pierwsza zabawa, to polecam nie trenować i zobaczyć, jak to rośnie samo z siebie. Niektórzy w ogóle mówią, by automatom dać rosnąć tak, jak chcą. Na YT jest od groma filmów o tym więc polecam rzucić okiem.

Jeśli ta mała jest w wieku tych większych, to moim zdaniem do kasacji, bo 10-15cm to max, co podrośnie.

gigaszycha

Member
Buchów
3
NPK ziemi? Czy może jakiegoś nawozu, który w niej jest?. Bardziej interesujące jest pH tej ziemi. Jakbyś wstawił fotkę opakowania tej ziemi, lub link do strony, gdzie można ją zobaczyć, można by było coś powiedzieć.

Na LST jest jeszcze za wcześnie. Ten trening ma na celu spowodowanie wystrzelenia w górę odrostów, których póki co nie widać. Poczekaj jeszcze z 7 dni przynajmniej.
LST polega na nagięciu łodygi tak, żeby szczyt był jak najniżej. Wtedy roślina "głupieje" i zaczyna wysyłać więcej "energii" (w bardzo dużym uproszczeniu) do tych dolnych odrostów, co daje im lepsze warunki słoneczne i mogą się nawet zrównać z głównym szczytem. Krzak ma inny kształt, niż gdyby rósł po swojemu.
Najlepsze efekty miałem, kiedy naginałem w kierunku zachodnim / północnym (piszę tylko z własnego doświadczenia).
Jeśli to Twoja pierwsza zabawa, to polecam nie trenować i zobaczyć, jak to rośnie samo z siebie. Niektórzy w ogóle mówią, by automatom dać rosnąć tak, jak chcą. Na YT jest od groma filmów o tym więc polecam rzucić okiem.

Jeśli ta mała jest w wieku tych większych, to moim zdaniem do kasacji, bo 10-15cm to max, co podrośnie.
To jest ta ziemia https://www.agrozam.pl/specjalistyczne-podloze-ziemia-papryka-pomidor-80l-p-7057.html

Npk 14-16-18
Ph 5,8-6,2

spooge

Well-known member
Buchów
326
Ph ciut niskie ma ta ziemia - ja bym dodał dolomitu. Z opisu wynika, że ma jakiś tam nawóz startowy - zapewne takie małe kuleczki (mineralny).
Czyli przez pierwsze 2 tygodnie nie karm, bo możesz przekarmić. Swoją drogą ciekawy jestem, jak wyjdą tanie późno wysiane.

gigaszycha

Member
Buchów
3
Ph ciut niskie ma ta ziemia - ja bym dodał dolomitu. Z opisu wynika, że ma jakiś tam nawóz startowy - zapewne takie małe kuleczki (mineralny).
Czyli przez pierwsze 2 tygodnie nie karm, bo możesz przekarmić.
Dolomitu dałem tylko na wierzch do tych doniczek małych co mam je wsadzone. Jak będę przesadzał to rozmieszam normalnie i planuje dać tą łyżkę na litr ziemi. Zastanawiam się tylko bo mam teraz dostęp jeszcze do kompostu i obornika i nie wiem czy nie skorzystać czasem

wojti

Well-known member
Buchów
383
Ja bym cos dosadzil w innej ziemi w razie w.

Green John

Walczę z ostrym cieniem mgły
Weteran
Buchów
5,407
Odznaki
8
Dolomitu dałem tylko na wierzch do tych doniczek małych co mam je wsadzone. Jak będę przesadzał to rozmieszam normalnie i planuje dać tą łyżkę na litr ziemi. Zastanawiam się tylko bo mam teraz dostęp jeszcze do kompostu i obornika i nie wiem czy nie skorzystać czasem
Daj co tam masz co będziesz im żałował.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół