sadzenie w zime

Wyszukiwarka Forumowa:
W

walcjusz

Guest
mam pytanie . czy posadzne nasiona w zime w domu w doniczce jezeli wyrosły to moze miec pora roku negatywny na nie wpływ? ja mam malutka roslinke ale ona strsznie dziwnie mi rosnie ! poniewaz powinna miec juz liscie a ona zamiast sie rozkładac to powolutku rosnie ku górze ! ma juz 10 cm i chudziutka łodyge i ma 2 malusienki listki na samym czubku! a powinna juz mniec liscie wieksze i mniejsza łodyge! rosnie juz tak ze 2 tgo od czasu gdy wyrosłą z ziemii!

Laska

Well-known member
Weteran
Buchów
1
sadzenie teraz na parepecie nie ma sensu, ponieważ dzień jest krótszy niz 12 godzin, co będzie wprawiało roslinę prawie od razu w kwitnienie, a to daje mniej czasu na wzrost, który bedzie mocno oslabiony ze wzgledu na ilosć światla i czas trwania dnia

Innymi słowy zbuduj boxa(pomieszczenie uprawne) daj pod lampy, bo inaczej roslinka będzie rosła w górę wątła i nic z tego nie będzie.

L

lechowiec

Guest
ja tez mialem swoja roslinke na parapecie ale zbudowalem boxa i dalem kilka swietlowek :D i jest git...

M

MILKA

Guest
Naprawde bez boxsa się nie opłaca sadzić i chodowac roślinki i nie sadz roślinki w czasie gdy jeszcze remontujesz twozysz boxsa bo to się może xle skączyć nasionko ći wyrosnie a ty boxsa nie masz zrobonego dopiero jak masz obadaną temp. jak jest włączona i wyłączona i dopiero wtedy powinno sie sadzić nasionko. :!:

H

haszyszekk

Guest
A co powiecie na taka koncepcję... Box 60X90, 8 krzaczków, HPS 230W, i co do wentylacji jeszcze nie jestem pewny... Nie będzie im tam za ciasno??? Zakładając że nie będe ich przycinał... wysokość boksa jakieś 120 cm... (ciecie kosztów)
Jezeli ma być 8 roślinek i lampa 230 to na jaki maksymalny rozmiar boksa moge sobie pozwolić??? pzdr

Dzidek

Well-known member
Buchów
0
230HPS?? to znaczy zamiennik rtęciówki pewnie. Czyli ok 20 000 lum jeśli się nie myle. Tak takie natężenie światła już jest sensowne. 8 krzaków powiadasz... Jeśli są to feminizowane to za mało na 6 już by spoko było. A jeśli nasiona są regular to starczy leciutko (50% statystycznie to męskie osobniki więc do wyrzucenia).

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w Growbox.pl i Growseed.pl na wszystko!

Góra Dół