• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie lub blogu

Siewcy smutku i ich metody

WeedBaron

A Little Bit Crazy
Rejestracja
Lut 13, 2020
Postów
268
Buchów
122
Witajcie, po dłuższej przerwie, bogatszy o sporo doświadczenia wracam z pytaniem.
Mianowicie, jakie znacie metody 997 zgłoś się na lokalizowanie grow roomów?
Bez tych oczywistych typu informator itd. no wiadomo...
Raczej interesują mnie takie metody typowo z przypadku.

Ja wiem na przykład, że stosują termowizje, szukając takich ciepłych pokoi w różnych miejscach "przemysłowych", natomiast liczę i kibicuje, że wiecie więcej na temat :tiphat:
 

Śmieszek420

World Wide Weed
Rejestracja
Paź 29, 2013
Postów
6,278
Buchów
6,374
Odznaki
2
Każdy kto miał kiedyś kamerę termowizyjną w rękach stwierdzi że znalezienie za jej pomocą uprawy to jakaś bzdura. Akurat mam w pracy, dość profesjonalną - wystarczy stanąć za szybą żeby stać się niewidoczny. Nie wiem jak gorący i słabo zaizolowany musiał by być growroom żeby stał się widoczny dla termo. A jak już się uprawia w szopie to może warto wydać pare zeta na wełne, styropian albo piane pu na izolację ścian.
Tak samo wpadka przez wysokie rachunki za prąd, no bajki dla dzieci.
Wpadka nie licząc zdarzenia losowego to na 99%:
- zapach
- donos kogoś kto widział(lub poczuł) coś czego nie powinien
- rozjebanie się odbiorcy który wpadł z tematem
- rozjebanie się kogoś innego kto wiedział o uprawie
- właściciel uprawy nie dbający o swoje bezpieczeństwo.
 

Mistrz 2go Planu

Active member
Rejestracja
Lut 8, 2021
Postów
33
Buchów
9
Każdy kto miał kiedyś kamerę termowizyjną w rękach stwierdzi że znalezienie za jej pomocą uprawy to jakaś bzdura. Akurat mam w pracy, dość profesjonalną - wystarczy stanąć za szybą żeby stać się niewidoczny.

Sądzę, że to dość profesjonalną jest tutaj kluczowe :)
Poza tym 2 sprawy:
Po pierwsze, czlowiek wydziela jedynie ok 80w energii, a te helikoptery z temowizją które rzekomo latają, raczej szukają takich o dwa rzędy wielkości większych.
A po drugie, energia cieplna rozchodzi się bardziej w górę niż na boki, więc stanie za ścianą nie jest najlepszym wariantem do przeprowadzania tego typu doświadczeń. Chyba że miałeś tę szybę nad sobą.


Wpadka nie licząc zdarzenia losowego to na 99%:
- zapach
- donos kogoś kto widział(lub poczuł) coś czego nie powinien
- rozjebanie się odbiorcy który wpadł z tematem
- rozjebanie się kogoś innego kto wiedział o uprawie
- właściciel uprawy nie dbający o swoje bezpieczeństwo.

Skoro zdarzenia losowe się nie liczą, jak myślisz, uda nam się ustalić ten brakujący 1% ?.
Pozdrowionka :)
 

Śmieszek420

World Wide Weed
Rejestracja
Paź 29, 2013
Postów
6,278
Buchów
6,374
Odznaki
2
Dość profesjonalna czyli psy raczej lepszych nie mają.



W growroomie temperatura nie przekracza(nie powinna) 30 stopni, to chuj nie ciepło.
 

Mistrz 2go Planu

Active member
Rejestracja
Lut 8, 2021
Postów
33
Buchów
9
Nie chodzi o temperaturę samego growroomu, bo ta uzależniona jest od wentylacji, a o temperaturę źródła światła, która jest znacznie wyższa. Bedąc w stanie przechwycić takie promieniowanie, można ustalić uprawę, bo kto normalny używa żródeł światła o mocach 600w+ w celach lokatorskich :) Ale to zależy pewnie od wielu czynników, jak choćby to na której kondygnacji znajduje się uprawa, izolacji budynku, warunków klimatycznych no i posiadanego sprzętu. Sądzę, że takie akcje przeprowadzane są jednak po pierwsze nie w Polsce, a po drugie z ukierunkowaniem na naprawdę grube uprawy a nie boksy 2x2.
Działania Polskiej Policji oprarte są zapewne na podejrzeniach, które pojawiają się wraz z "informacjami powstałymi w wyniku działań operacyjych" :) U nas za pewne nikt nie szuka upraw na chybił trafił. A gdy takie podejrzenia pojawią się, są skuteczniejsze sposoby ustalenia uprawy niż termowizja. Jak choćby analiza zużycia prądu, którą można wykonać zdalnie. Nie mówię tu oczywiście o monitorowaniu Janka mającego 0.36m2 z 4 roślinami, a o najemcach różnego rodzaju hal i magazynów.
 

ZKapelusznik

TylkoWariaci są coś warci
Rejestracja
Wrz 6, 2019
Postów
482
Buchów
1,870
Odznaki
3
Ja akurat pracuje na PROfesjonalnej termowizji i Smieszek420 ma racje guzik widac...
Nie wiem skąd się biorą ludzie którzy uważają ze termowizja widzi przedmioty przez sciane ich kształty itp :jprd: ( nie pije do Ciebie Mistrz 2go planu), takie urzadzenua to widziałem jedynie na filmach s-f.
Taka kamera rejestruje jedynie odbicie promieniowania podczerwonego i to wszystko...
Intensywność podczerwieni zależy od temperatury i cech powierzchni danego ciała, ( przyklad tak jak napisal Smieszek420 strzel taka kamera w szybe stojac naprzeciw niej... zobaczysz jedynie wlasne zimne odbicie jak w lustrze a nie to co jest po drugiej stronie), tak samo sciana zobaczysz jedynie czy jest cieplejsza czy zimniejsza na swojej powierzchni i tylko na swojej powierzchni.

Jak namierzają termowizją ?
Ano jak masz plac pustostanów albo hal i grzejesz to różni sie od reszty i jest podejrzenie, na strychach to samo...
Zrób growroom w normalnym budynku ogrzewanym albo na poddaszu użytkowym i huya, mogą się tylko domyślać jeśli wczesniej mieli jakis "cynk" albo ktos się rozpruł,
na podstawie różnicy temperatur widząc jedna wielko ciepłą plame na tle innych...

Teoretycznie wszycy mający kotłownie w domu powinni miec nalot idac tym tokiem myślenia ;)
 

WeedBaron

A Little Bit Crazy
Rejestracja
Lut 13, 2020
Postów
268
Buchów
122
Nie no, 100% racji, kolegę faktycznie trochę poniosło.
Termowizja to nie RTG, każdy to wiedzieć powinien :D

Jak to jest [MENTION=92795]ZKapelusznik[/MENTION]
Mgiełkę ciepła ok. (20 - 26 st) wylatującą przez wentylacje na zewnątrz (-10 - 0 st) taka powiedzmy lepsza kamera wyhaczy?

Problem tej termiki pojawia się na dużych obiektach, taki obiekt podpada w momencie kiedy jedno pomieszczenie wali ciepłem z każdej strony, a cała reszta wymrożona.

W sumie z tematu wychodzi na to, że gdzieś tam mogą przy dużym pechu dorwać miejscówce termicznie, a pod kątem rachunków za prąd raczej nie, chociaż przezorny i tak zawsze jest ubezpieczony, więc lepiej wsadzić trochę AGD za darmo z OLX i podpiąć do gniazdek na sieciowych sterownikach on/off, co jakiś czas losowo po włączać i już zużycie prądu nie będzie "stałe". Jeśli mieliby po prądzie szukać to raczej szukali by stałego poboru niezmiennego (np. 22:00 - 02:00 zero poboru 02:01 - 21:59 2 kW), a nie drogiego rachunku :)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ativvan

Well-known member
Rejestracja
Sty 27, 2021
Postów
95
Buchów
14
Chciałabym dodać do tematu rachunków, że o ile się nie mylę, to elektrownia nie ma informacji kiedy ile energii zużywasz. Mają tylko ILE zużywasz, co wiedzą na podstawie odczytów licznika.

Po pierwsze liczniki tworzące logi z wykorzystania energii w czasie są znacznie droższe
Po drugie musieliby oni jakoś zgrywać te logi z licznika
Po trzecie musieliby je przechowywać i utrzymywać. Nie muszę chyba tłumaczyć ile potrzebowaliby serwerów na np 400 tysięcy mieszkań w przykładowej Warszawie (liczbę mieszkań wymyśliłem, może być mniej albo więcej, ale na pewno nie jest to mała liczba)

Tak więc jedyne co może zwrócić ich uwagę to to, że przez ostatnie 7 lat zuzywales rocznie średnio no 1,5MW energii, a nagle zacząłeś zużywać 3MW albo więcej.
Generalnie nawet to by ich pewnie nie zainteresowalo, prócz podejrzenia, że może ktoś Ci tą energię kradnie ;)

Tak więc drogą do uniknięcia wpadki w ten sposób, to wiedzieć jak to działa, i dostosować się do tego :)
 

ZKapelusznik

TylkoWariaci są coś warci
Rejestracja
Wrz 6, 2019
Postów
482
Buchów
1,870
Odznaki
3
Jak to jest @ZKapelusznik
Mgiełkę ciepła ok. (20 - 26 st) wylatującą przez wentylacje na zewnątrz (-10 - 0 st) taka powiedzmy lepsza kamera wyhaczy?

Są kamery ktore widza gazy, zalezy jaka kamera i jaki gaz bo nie wszystkie gazy pochłaniają promieniowanie podczerwone a i rozne gazy pochłaniają różne spektrum, takze ten.... Zalezy kto, czym i czego szuka ;)

No ale jesli gadamy o wentylacji w uprawie czyli mamy normalne rozgrzane powietrze i pomijamy wszystkie elementy np. komina, rury ktore się nagrzeją beda widoczne na kamerze IR. Mowimy o samym wylocie cieplego powietrza " mgielki" jak to nazwałeś to TAK da sie to zobaczyc termowizją ale nie zawsze :D

Będzie to widocznie mniej wiecej tak jak miraż ( zawirowania ciepła) na rozgrzanym asfalcie albo pustyni, ale różnica temperatur i przeplyw musza być duże, musi to byc badane z dosc bliska.


Jest takie jedno urzadzenie które ciężko oszukać i znajdzie wszystko...Pies ktory ma na smyczy psa ;)
 
Ostatnia edycja:

WeedBaron

A Little Bit Crazy
Rejestracja
Lut 13, 2020
Postów
268
Buchów
122
Dobrze wiedzieć jak to z tym jest :)
Pytanie kolejne, ile filtrów przelotowych trzeba, żeby oszukać takiego psa z psem?
Jest to wykonalne, żeby go jakoś zmylić?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ZKapelusznik

TylkoWariaci są coś warci
Rejestracja
Wrz 6, 2019
Postów
482
Buchów
1,870
Odznaki
3
Dobrego psa chyba nie da się oszukać ( nie znam sie w sumie) , gadzina podobno potrafi rozłożyć sobie zapach na czynniki pierwsze z czego sie sklada i to jeszcze wstecz.
Zresztą...jak to bydle ratownicze potrafi odzszukac głęboko zasypanego chłopa pod sniegiem, to nie wierze ze MJ nie wywęszy ;)

Kiedys bylo głośno o jakimś Labradorze czarnym, w kołach samochodowych wykrywal dragi :]
 

Quaker

Terrorysta
Rejestracja
Paź 11, 2019
Postów
1,117
Buchów
1,695
Odznaki
5
ZKapelusznik, łap 1500 bucha.

Co do psa, to masz zupełną rację. Jak dobry pies, to wyczuje bez problemu. Podstawa, to siedzieć cicho, nie chwalić się i będzie wszystko ok. Chyba, że grubsza uprawa, to ogólnie inna bajka.
 

paulina97

Member
Rejestracja
Mar 31, 2021
Postów
12
Buchów
5
W nl duze uprawy wpadaja prze pobor pradu
do tego wiekszosc kradnie prad no debile. jakies 3/4 kradnie prad
zreszta tu do 100 krzakow z wolnej stopy sie odpowiada jak jestes holendrem
imigrant ma gorzej
male boxy do 10 krzakow to nawet jak psy wpada to zabiora grzywna poleci z tego co po znajomych slyszalam jak mieli wpadki
i te wpadki sie zaczynaly od braku id do tego awantura na miescie i do domu po dowod jechali z psami i bach w domu box na 10 -5-20 krzakow hehe wiekszosc polaczkow tak wpadla
w nl zapach ziola jest wszedzie
 

WeedBaron

A Little Bit Crazy
Rejestracja
Lut 13, 2020
Postów
268
Buchów
122
Żeby wpaść w NL na prawdę trzeba być ćwokiem.

Ja coś tam ostatnio słyszałem o "namierzaniu" zasilaczy z lamp LED.
Pewnie są to bajki, zresztą sterownik na siłę załatwia sprawę z tym magicznym namierzaniem po zużyciu itd.
Tak ogólnie jakby mieli sprawdzać każde miejsce gdzie prąd grubiej idzie w jakimś stałym czasie, mowa oczywiście o magazynach i fabrykach to by im na to życia zabrakło.

W chacie jak idzie 1 kW stale to tyle może PC pobierać albo koparka, spokojnie można 2 HPS'y 600w albo 4 LED 300w wsadzić.
 

Syn Ebnera

z dupy do ryja
Rejestracja
Paź 21, 2019
Postów
299
Buchów
554
znowu oranie się kwestią prądu? na mieszkanie to ledzik 150max bo to jawny przypau
 

pyskaty22

Active member
Rejestracja
Kwi 26, 2021
Postów
25
Buchów
5
Czemu jawny przypał bo co? 2 telewizory w godzinę zjadają 409w+ do tego konsola + audio i wychodzi jak 2 hpsy po 250w..
 

Góra Dół