Cześć. Ten post, może ocalić komuś życie.
Jeżeli kupujemy spirytus czy wódkę bez akcyzy, musimy sprawdzić czy nie ma tam przypadkiem metanolu.
Dlaczego metanolu, to chyba nie trzeba tłumaczyć (dawka śmiertelna metanolu ok 20g, 8-12g powoduje ślepotę).
Jak to sprawdzić, a no za***iście łatwo. Różnica temperatur wrzenia
Alkohol etylowy : 78,3C (spożywczy, mniam mniam :jocolor: )
Alkohol metylowy : 64,7C (trujący)
Potrzebujemy lewy alkohol, np spirytus z czech 20zl za 1l, 95%
Garnek, alkohol który sprawdzamy (w tym przypadku rozrobiony do 43%), termometr do wysokich temperatur, naczynie szklane, garnek, alkoholomierz (to tylko jak chcemy sprawdzić ile% alkoholu).
Wlałem 500ml do zlewki, w środku termometr i alkoholomierz. Alkoholomierz idzie do góry i górna warstwa roztworu pokazuje nam ok 40% więc kozak. Temp roztworu alko z wodą ma mieć ok 25C wtedy odczyt jest prawidłowy (aaa i nie może być w tym dodatków np cukru, nie chodzi o barwniki)
Do garnka zlewka, do zlewki roztwór alkoholu, do środka termometr. W garnku woda.
Temp wrzenia alkoholu metylowego to 64,7C, a etylowego o który nam chodzi to 78,3% więc znaczna różnica.
Podgrzewamy i obserwujemy, zaznaczamy na termometrze temp wrzenia alkoholu etylowego i metanolu.
Przekraczamy barierę 65C jest cacy więc podgrzewamy dalej.
Przekraczam 80C i zaczyna się wrzenie.
Źle widać, ale z dołu termometru zaczynają wydobywać się bombelki.
Tym tanim sposobem możemy sprawdzić czy nasz alkohol to alkohol etylowy.
Ten prosty test może ocalić nam życie. Więc mordeczki, sprawdzajcie sobie i się ku**a nie otrujcie! Wszystko z głową !
Jeżeli kupujemy spirytus czy wódkę bez akcyzy, musimy sprawdzić czy nie ma tam przypadkiem metanolu.
Dlaczego metanolu, to chyba nie trzeba tłumaczyć (dawka śmiertelna metanolu ok 20g, 8-12g powoduje ślepotę).
Jak to sprawdzić, a no za***iście łatwo. Różnica temperatur wrzenia
Alkohol etylowy : 78,3C (spożywczy, mniam mniam :jocolor: )
Alkohol metylowy : 64,7C (trujący)
Potrzebujemy lewy alkohol, np spirytus z czech 20zl za 1l, 95%

Garnek, alkohol który sprawdzamy (w tym przypadku rozrobiony do 43%), termometr do wysokich temperatur, naczynie szklane, garnek, alkoholomierz (to tylko jak chcemy sprawdzić ile% alkoholu).

Wlałem 500ml do zlewki, w środku termometr i alkoholomierz. Alkoholomierz idzie do góry i górna warstwa roztworu pokazuje nam ok 40% więc kozak. Temp roztworu alko z wodą ma mieć ok 25C wtedy odczyt jest prawidłowy (aaa i nie może być w tym dodatków np cukru, nie chodzi o barwniki)


Do garnka zlewka, do zlewki roztwór alkoholu, do środka termometr. W garnku woda.

Temp wrzenia alkoholu metylowego to 64,7C, a etylowego o który nam chodzi to 78,3% więc znaczna różnica.

Podgrzewamy i obserwujemy, zaznaczamy na termometrze temp wrzenia alkoholu etylowego i metanolu.

Przekraczamy barierę 65C jest cacy więc podgrzewamy dalej.

Przekraczam 80C i zaczyna się wrzenie.

Źle widać, ale z dołu termometru zaczynają wydobywać się bombelki.

Tym tanim sposobem możemy sprawdzić czy nasz alkohol to alkohol etylowy.
Ten prosty test może ocalić nam życie. Więc mordeczki, sprawdzajcie sobie i się ku**a nie otrujcie! Wszystko z głową !