Witam
Czytając wasze posty stwierdziłem ze większość z was nie chce wydawac kasy na zwalczanie problemu ze ślimakami...z doświadczenia mam kilka sprawdzonych sposobów...a wiec:
-SZKŁO (bierzemy szklane butelki czy jakikolwiek inny szklany przedmiot i tluczemy go na male kawalki mieszczace sie w przedziale do 1 cm i rozsypujemy do okola roslinki...najlepiej warstwe taka zeby nie bylo przejscia dla slimaka...100% szans ze ślimak nie przejdzie...najlepiej po 10 cm do okola łodygi)
- PIWO (ciezko bylo mi sie przekonać do tego sposobu no ale cóż
...do kubeczka wielkości zwykłej szklanki wlewamy około 100 ml piwa i ustawiamy w odleglosci takiej zeby ślimaki nielgły do rośliny tylko do tego pojemnika...slimki uwielbiaja smak piwa i po łyczku padają i zgon
...dlatego dobrze jest tez robic pojemniki szerokie zeby wiecej ślimaków się zmiescilo... nie dziala ten sposob dlugo dlatego ze jak jest cieplo to paruje i trzeba uzupelniac plyn, należy tez czymś przykryć zeby padający deszcz nie rozcieńczal trunku)
przerwa na buchaaaa
<wodna>
- (sprawdzajcie czy w pobliżu waszych roslin nie ma jakichs kamieni, rur, słoików, w ktorych mogly by sie chowac slimaki....pozbywajac sie ich slimaki nie maja miejsca dla schronu i będą go szukać...)
- (jak dostosujecie otoczenie do tego co napisałem do góry kazdego slimaka ktory jest w poblizu nalezy wyrzucic gdzies daleko od rosliny, male szanse ze przyjdzie z powrotem )
- no i na koniec dla tych co chcą tracić nie wiele kasy polecam takie preparaty chemiczne jak
ANTY-ŚLIMAK SPIESS, GLANZIT, MESUROL ALIMAX, MESUROL, ŚLIMAKOL, ŚLIMAX, ŚLIMAK-STOP
działają praktycznie tak samo