• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Suszenie a pleśń w domu

Wyszukiwarka Forumowa:
G

Gość

Guest
Witam,
mam pytanko odnośnie suszenia. W moim domu od lat mam pleśń na ścianach i suficie (w lecie zanika znacznie, w zimie wraca). Nie jest to bardzo widoczne chyba, że przez kilka miesięcy nie zostanie popryskane preparatem i usunięte. Wtedy w rogach pomieszczeń zaczynają się robić czarne plamy. A cholerstwo jest naprawdę parszywie upierdliwe i nigdy całkowicie nie schodzi. Wiem, że teraz robi się badania grzyba i można dobrać specjalne preparaty, ale nie o to mi chodzi.
Zmierzam do tego, że chciałbym suszyć topy w domu, na strychu lub w pokoju. Jeśli chodzi o strych, to jest tam sucho i gorąco (teraz to masakra, spokojnie z 50-60 stopni), przewiew słaby, ale do zbiorów mam jeszcze ze 2 miechy, więc na pewno będzie chłodniej. Dodatkowo zapach tam sobie może być. Natomiast w pokoju musiałbym już kombinować, bo na pewno box będzie poskładany zaraz po zbiorach, więc zostają jakieś pudła, torby papierowe itp.
Jaka jest szansa, że przy takim suszeniu grzyb ze ścian przeniesie się na kwiaty? Jak zminimalizować ryzyko zapleśnienia topów? A może są na to jakieś preparaty profilaktycznie, które nie szkodzą przy paleniu?

ganjagrower23

Active member
Buchów
0
Pleśń lubi wilgotne nieprzewiewne miejsca.
W pomieszczeniu w którym zamierzasz suszyć umieść pochłaniacz(e) wilgoci, ay doraźnie zapobiec powstawaniu pleśni na ścianach, wietrz często pomiszczenie, dbaj o to by powietrze dookoła suszonych ziół było w ciągłym ruchu (wiatrak - nawet nie podgrzewany, utrudni powstawanie plesni i przyspieszy suszenie). Kup higrometr (miernik wilgoci - cyfrowy lub zwykły za kilka złotych) wstaw do tego pomieszczenia / boxa i obserwuj jego wskazania - powinny być jak najniższe, mysle ze mniej niż 50%)

oleander

Well-known member
Buchów
0
Susz na strychu plesn w goracych i suchych pomieszczeniach nie powinna sie rozwinac .Sprubuj ogarnac jakos wentylacje wstaw wentylator jesli masz tam okno to je uchyl pokombinuj . Pozdro

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół