• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Suszenie MJ suszarką do grzybów i owoców

Wyszukiwarka Forumowa:

Ciapovski

Well-known member
Buchów
0
Nie znalazłem nigdzie na forum nic na ten temat, nie wiem może i jest, ale jakoś lipnie o tagowane chyba.

Dobra Mam odnośnie pytanie i chciałbym aby udzieliły się w tym temacie głównie osoby które już to sprawdzały i testowały albo miały styczność ze stuffem suszonym w Suszarce Do grzybów i owoców mam na myśli taki oto sprzęt... http://www.euro.com.pl/suszarki-do-grzybow-i-owocow.bhtml?gclid=CLP2sPvK9LECFcSDDgod9jUAfA osobiście dzisiaj użyłem go do wysuszenia przegotowanych liści (wiem że to nie topy i inna struktura) i w dość którkim czasie. ok2h liście praktycznie były suche...

Suszenie w ten sposób jest na pewno o wiele szybsze niż, tradycyjnie gdzieś na sznurkach w kartonach itp. itd. a wiadomo że często szybkie suszenie wpływa bardzo na smak i zapach MJ.

Podsumowując, jak się to sprawdza w praktyce??

Ps. Jak temat nie potrzebny albo jest już gdzieś coś na ten temat, proszę mnie poinformować i wyj***ć do śmieci ;D

oleander

Well-known member
Buchów
0
Kiedys ziomek mie poczestowal tematem suszonym w ten sposub (na najnizszej temperaturze) i powiem ze nie bylo zle dym troche gryzl i zapach troche slaby byl . Ale w porownaniu do mikrofali o wiele lepsze(kto suszyl w mikrofali ten wie o co chodzi). Nie masz mozliwosci wysuszyc normalnie czy cisnienie dalo znac ?Pozdro

Ciapovski

Well-known member
Buchów
0
Kiedys ziomek mie poczestowal tematem suszonym w ten sposub (na najnizszej temperaturze) i powiem ze nie bylo zle dym troche gryzl i zapach troche slaby byl . Ale w porownaniu do mikrofali o wiele lepsze(kto suszyl w mikrofali ten wie o co chodzi). Nie masz mozliwosci wysuszyc normalnie czy cisnienie dalo znac ?Pozdro

Nie, przez wcześniejsze ciśnienie, zdarzało mi się coś podsuszyć w mikrofali, ale zastanawia mnie to w dużej mierze ze względów praktycznych ;) można by sobie ułatwić w ten sposób życie, osiągając taką samą przyjemność i satysfakcję z palenia. Akurtanie posiadam suszarkę bez regulacji temp. Musiał bym się zorientować w ulotce jak tam to wygląda ;)

Zainteresujcie się tym ludzie, to może nam wszystkim ułatwić życie ;)

oleander

Well-known member
Buchów
0
Powiem ze dobrze kombinujesz bo czesto sie zdarza ze ktos nie ma gdzie wysuszyc albo zalezy mu na czasie i jezeli temat niewiele by stracil na jakosci to czemu nie rozpatrzec tej opcji . Wkoncu i tak prawie wszyscy susza normalnie a potem robia curing wiec sie pozbeda cukrow chlorofilu itp przeciez curing mozna zrobic zrobic bez przypalu a suszenie juz gorzej . Masz na mysli porownanie jakosci tematu suszonego normalnie z tym suszonym w suszarce ( oba z curingiem) lub tez bez curingu ? Pozdro

Autoflowering

Well-known member
Buchów
0
Był już temat. Jeżeli nie masz gdzie suszyć to możesz w tym, w 5h jest idealnie suche

Ciapovski

Well-known member
Buchów
0
Powiem ze dobrze kombinujesz bo czesto sie zdarza ze ktos nie ma gdzie wysuszyc albo zalezy mu na czasie i jezeli temat niewiele by stracil na jakosci to czemu nie rozpatrzec tej opcji . Wkoncu i tak prawie wszyscy susza normalnie a potem robia curing wiec sie pozbeda cukrow chlorofilu itp przeciez curing mozna zrobic zrobic bez przypalu a suszenie juz gorzej . Masz na mysli porownanie jakosci tematu suszonego normalnie z tym suszonym w suszarce ( oba z curingiem) lub tez bez curingu ? Pozdro
Owszem, też zależy mi na porównaniu jakości (smaku i zapachu głównie w tym przypadku) i curringiem jak i bez, bo jak wiadomo na szybko w mikrofali, czy w piekarniku, smakuje ch***wo, a tutaj trochę jest trochę inna zasada działania, więc efekt też powinien być zdecydowanie inny, suszenie w minute a 5h, a 7dni ma na pewno znaczenie, ale jeszcze nie mam możliwości sprawdzenia, dlatego chcę się najpierw zorientować w tym temacie

Był już temat. Jeżeli nie masz gdzie suszyć to możesz w tym, w 5h jest idealnie suche

jak już wspomniałem, nic nie znalazłem na ten temat, więc Z góry Przepraszam

oleander

Well-known member
Buchów
0

Temat byl ale gdyby ktos poswiecil troche siuwaru i wysuszyl troche normalnie i w suszarce i napisal obiektywne spostrzerzenia na temat jakosci produktu suszonego normalnie i w suszarce pozniej zrobil curing i jeszcze raz porownal te dwa produkty i by bylo wiadomo jak wyglada sytuacja. W tych z curingiem mysle ze bylby taki sam temat bo w jednym i w drugim pozbyto by sie cukrow chlorofilu itp wiec osoba chetna do sprawdzenia w praktyce jak najbardziej pozadana. Ktos zrobil by to dla dobra forumowej spolecznosci ?

Ciapovski

Well-known member
Buchów
0
oczywiście zamierzam to zrobić, ale niestety do harvestu jeszcze sporo droga, no ale cóż poradzić, miejmy nadzieje że ktoś szybciej się w tym z orientuje i będzie w stanie się należycie i jasno wypowiedzieć na ten temat ;)

Ciapovski

Well-known member
Buchów
0
Sprawdzałem jak do tych czas, na niedojrzałych topach, stuff suszy się szybko... no i chyba zdecydowanie lepszy niż z mikrofali... ale dobra, mniejsza o to, dziś zrobiłem ścinkę Purple Maroca, no i na testa trochę powymyślałem z tą suszarką.... ok 14 dzisiaj zrobiłem patencik, przychodzę teraz i patrzę, topy świetnie się suszą, myślę że jeszcze 2h i będzie Git majonez... zapaszek zachowały naturalny jakby jeszcze były na krzaku ;D, będę jeszcze to porónywał, w późniejszym czasie, mam zamiar jutro zasuszyć w ten o to sposób parę topków i poddać curringowi natychmiast, a część suszę naturalnie, powieszone na sznurkach w przewiewnyn dość suchym miejscu, na czym cały patent polega, pokaże przy najbliższej możliwości gdy załatwię sobie aparat.... nie jest to nie wiadomo jaka konstrukcja, muszę to jeszcze podrasować... ale dla tych niecierpliwych, myślę że to będzie jak to tych czas najlepsza alternatywa... nie jest to 10minut, ale ok. 8h... nic przy tym nie tracąc ;)

Bądźcie cierpliwy, muszę tylko dorwać aparat ;)

WWrolnik

Well-known member
Buchów
0
ja to z 30 min suszarką na najniższych obrotach , potem do młynka i wio w lolo....
Dym był troszke gryzący , reszta spoko. Tak więc polecam tą metode jak ktoś niecierpliwy jest.

z3r0

Well-known member
Buchów
0

Czyli 5h i bedzie na tyle suche ze moge juz zamknac i zostawic bez curringu itp? Pytam bo mam cisnienie, dzisiaj juz ciemnia, w srode scinka a w nastepnym tygodniu dobrze by bylo zeby bylo suche bo w piatek wyjezdzam...
Dzieki
Pozdro

G

GoldenTeacher

Guest
Móc możesz, ale palenie wtedy nie będzie zbyt dobrze smakowało. Spleśnieć nie powinnoo.:zjarany:

z3r0

Well-known member
Buchów
0
Smak to pol biedy. Wlasnie plesni sie obawiam. I tak malo tego bedzie ale to pierwsza uprawa i nie chcialbym jej stracic przez nieuwage

Deilf

Well-known member
Buchów
1
Siema.
Osobiście posiadam suszarkę do grzybów z Carrefoura. Dałem coś koło stówki.
Z tego co pamiętam ma 5 pięter. Na raz do suszenia wkładałem około 100g. Najszybciej suszyło się najniższe piętro! Wszystko ustawione na najniższe obroty. Wydzielał się potężny zapach. Trzeba uważać, żeby nie przesuszyć! Mi 4-5h wystarczyło. Jest to bardzo szybki i dobry sposób na suszenie. Nieporównywalny do mikrofalówek, piekarników itp.!
Uważam, że się opłaca i jest to dobry sposób. Nie będę mówił jaki jest po tym stuff, bo to zależy od odmiany.

EDIT: Zapomniałem dodać, że wszystko potem zamknąłem do toreb strunowych i przez ponad miesiąc bez otwierania nie było i dalej nie ma żadnych oznak pleśni itp.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół