• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

szafa przenośna + pianka z ALU z allegro - tani i prosty boksik

Wyszukiwarka Forumowa:

smoke_christ

Well-known member
Buchów
1
aloha

postanowilem zbudowac testowo mniejszy i przenosny boksik.
szafa przenosna z alledrogo - ok 60zl

pianka z ALU - 3zl/mkw

do tego pistolet z klejem na goraco i kawalek czegos na spod zeby polke zrobic...

pianka poupychana ladnie pod stelazem - super sie uklada , skleilem na laczeniach tasma do kominkow a do krawedzi z suwakiem - klej na goraco

45 min i gotowe??? maks...

do srodka poleci 7 cfl 6500k + stary hps 70w (WLS70 NATRIUM) albo zamiast hpsa cfl 75w 2500k

temat bede updatowal w miare rozwoju sytuacji

pozdro

---------- Aktualizacja posta 13-07-2012 17:20 ---------- Czas poprzedniego posta 12-07-2012 14:47 ----------

przymiarka do lampy na VEG - 8x23w/1250lm 6500K

zastanawiam sie czy lepiej lampy pionowo czy poziomo...

volkanetta

Well-known member
Buchów
1
Ładnie wygląda .. tylko czy będzie ta folia aluminiowa spełniać swoje zadanie to wątpię, jeśli już to dodałbym lumenków troszkę ponad normę żeby zrównoważyć niższy współczynnik odbijania się światła, nie do konca się opłaca,to bo z tego co pamiętam 40 % światełka ci zniknie (60% dla aluminium w porównaniu z 95% odbijania światła i więcej dla mylaru), rozebrałbym i jednak okleił od wewnątrz mylarem, klej w sprayu i elegancko wszystko będzie posklejane, dodatkowo nie widać za bardzo otworów wentylacyjnych z 2 na dole bym dodał i 2 na górze plus jeden w suficie czy jak tam sobie kolega wymyśli pod setup.
Świetlóweczki oczywiście poziomo , dużo bardziej efektywniej Ci będą świeciły.
Pozdrawiam.

smoke_christ

Well-known member
Buchów
1
Ładnie wygląda .. tylko czy będzie ta folia aluminiowa spełniać swoje zadanie to wątpię, jeśli już to dodałbym lumenków troszkę ponad normę żeby zrównoważyć niższy współczynnik odbijania się światła, nie do konca się opłaca,to bo z tego co pamiętam 40 % światełka ci zniknie (60% dla aluminium w porównaniu z 95% odbijania światła i więcej dla mylaru), rozebrałbym i jednak okleił od wewnątrz mylarem, klej w sprayu i elegancko wszystko będzie posklejane, dodatkowo nie widać za bardzo otworów wentylacyjnych z 2 na dole bym dodał i 2 na górze plus jeden w suficie czy jak tam sobie kolega wymyśli pod setup.
Świetlóweczki oczywiście poziomo , dużo bardziej efektywniej Ci będą świeciły.
Pozdrawiam.

ale mylar to tez aluminium o ile wiem - napylone na PET...w kazdym razie to projekt ekonomiczny - mylar diamond jest 3x drozszy wiec postanowilem sprobowac...zawsze moge wymienic...

codo lampy to wciaz sie waham nad poziomym ustawieniem

M

Mr. Edek

Guest
Dobry pomysł zarzuciłeś na szafeczkę, z pewnością skorzystam. :spalony: Dosyć estetycznie wygląda z tą pianką z alu ale ja bym jak kolega wyżej zarzucił tam mylarem i wrzucił hps'a 150w lub 250w z cooltubem.

volkanetta

Well-known member
Buchów
1
ale mylar to tez aluminium o ile wiem - napylone na PET...w kazdym razie to projekt ekonomiczny - mylar diamond jest 3x drozszy wiec postanowilem sprobowac...zawsze moge wymienic...

Oczywiście że z jednej strony masz racje, jak by koszty nie grały roli to można by załatwić folie taka jak używają w NASA :) napylonym srebrem czy złotem, różnica jest taka że napylone aluminium ma troszkę inne właściwości niż to samo aluminium w postaci folii, to może i są małe niuansy ale skoro wszyscy co bardziej doświadczeni nie używają folii aluminiowej to po co kombinować, spełni to swoja role oczywiście ale .. w mniejszym stopniu niż mylarek od biedy przecież można i niczym nie oklejać i tez będzie rosło, w wersji ekonomicznej to świetnie da rade pewnie ta folia, świetlóweczki .. sam zmuszony jestem do oświetlania nimi bo mam je za darmo i mimo ze hps lepszy to szkoda kasy, reasumując w tej cenie świetny estetycznie zrobiony w sumie boksik

co do lampek to proponuje przetestować jak świecą, karteczkę przyłożyć pod i z boku zobaczysz różnicę dużo jaśniej świeci na boki niż w dół, dlatego wszyscy raczej montują je poziomo

NoOne

Member
Buchów
0
Kiedyś zbudowałem małego boksika, właśnie z taką folią, serdecznie jej nie polecam. Koc ratunkowy był by lepszy od niego. No nic pewnie zmienisz to w miarę rozrostu.

smoke_christ

Well-known member
Buchów
1
Kiedyś zbudowałem małego boksika, właśnie z taką folią, serdecznie jej nie polecam. Koc ratunkowy był by lepszy od niego. No nic pewnie zmienisz to w miarę rozrostu.

ale dlaczego? taka napewno lepsza od czarnej szmaty i sadze ze rowniez od bialej folii

NoOne

Member
Buchów
0
ale dlaczego? taka napewno lepsza od czarnej szmaty i sadze ze rowniez od bialej folii

Niezadowolony byłem z odbijalności światła. Spodziewałem się więcej po takim materiale. Masz racje że jest lepsza od czarnej szmaty, z resztą od białej foli pewnie też. Lepsze jakieś rozwiązanie, niż żadne. Jeżeli odpowiada ci iluminacja, to spoko. Ale czuje że prędzej czy puzniej bedzie to za mało dla ciebie.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół