• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Szczyty zaczynają żółknąć. Dlaczego ???

Wyszukiwarka Forumowa:
D

dziadek123

Guest
Witam wszystkich.
Rośliny ok 60 dni (passion 1 i durban poison) ziemia uniwersalna o ph 5,5-6-5 zmieszana z dolomitem. Podlewane od 14 dnia życia biohumusem forte. Wszystko szło pięknie rosły jak na drożdżach aż do dzisiaj , nigdzie na forum nie spotkałem się z takim przypadkiem by roślinom żółkły wszystkie szczyty. Parę dni temu podsypałem wokół każdego planta dolomitem i podlałem wodą. Dodam jeszcze, że od tygodnia jest dość ładna pogoda (nie pada) ale przedtem lało dwa tygodnie codziennie.

A tu jakieś rude plamki (też nie wiem o co chodzi) z których później robią się dziury i dziwnie żółknące liście

Proszę doświadczonych ogrodników o pomoc w diagnozie , bo naprawdę nie potrafię stwierdzić jaka jest przyczyna tych żółtych szczytów roślin.

Ostatnia edycja:
E

Eszterebeszte

Guest
Deszcz mógł wypłukać substancje odżywcze z nawozu i dolomit+przelanie, brązowe plamki wyglądają jak popalone, może to być nawet od kropelek deszczu na liściach i Słońca (kropelki działają jak soczewka).

Raf_rk

Well-known member
Weteran
Buchów
3
wygląda, jakby ktoś ją popryskał środkiem chwastobójczym
traktowałem randupem pokrzywy u siebie na działce i właśnie taki był efekt

Wiem jak moje rośliny wyglądają kolego , proszę o pomoc a nie głupawe docinki .
Roślinom się pogorszyło jak podsypałem je dolomitem i podlałem wodą , wcześniej nie pokazywały się takie jasne liście.
Jeżeli to deficyt siarki to gdzie mogę kupić ten specyfik ??
coś źle zrozumiałeś - nie było tu żadnych docinków
napisałem to mając nadzieję, że może moje spostrzeżenie naprowadzi cię na jakiś trop (spot może być np. w miejscu, gdzie jakiś rolnik mógł pryskać środkami chwastobójczymi czy coś w tym stylu)

E: jak potrafię, to próbuję pomóc ludziom, a nie im dop***ć (chyba, że ewidentnie na to zasługują, ale to nie dotyczy tego tematu)

Ostatnia edycja:
D

dziadek123

Guest
Wiem jak moje rośliny wyglądają kolego , proszę o pomoc a nie głupawe docinki .
Roślinom się pogorszyło jak podsypałem je dolomitem i podlałem wodą , wcześniej nie pokazywały się takie jasne liście.
Jeżeli to deficyt siarki to gdzie mogę kupić ten specyfik ??
Czy da się jeszcze coś zrobić by rośliny odżyły i wróciły do formy ??

M

Mr. Edek

Guest
Wejdź do pierwszego lepszego ogrodniczego i poproś o nawóz o głównym składniku siarki, zresztą pierw sam poszukaj, na pewno znajdziesz.:yeahh:

D

dziadek123

Guest
Dzięki za info MrEdek :salut:
Mam jeszcze jedno pytanie czy to na bank deficyt siarki , wiem że tak wynika z tabeli deficytów ale chcę być pewny żeby nie spieprzyć roślin do końca ???

Raf_rk zwracam honor. Nawet jeśli rolnik by pryskał jakimiś środkami, a pryskał bo niedaleko znajduję się pole rzepaku to dlaczego głównie na szczytach występuje problem, jak już to by spaliło równomiernie całe rośliny ??

Ostatnia edycja:

Kwiatek_Ban

Well-known member
Buchów
0
Dzięki za info MrEdek :salut:
Mam jeszcze jedno pytanie czy to na bank deficyt siarki , wiem że tak wynika z tabeli deficytów ale chcę być pewny żeby nie spieprzyć roślin do końca ?

Te górne liście to oczywiście niedobór siarki. Kanabis nie potrzebuje jej dużo ale potrzebuje. Radzę zadać go naliściennie.

Plamy na liściach to niedobór fosforu.

Paski między żyłkami to niedobór magnezu.

Jasne liście na całej roślinie to niedobór azotu.

D

dziadek123

Guest
Dzięki Kwiatek_ban za info
, dzisiaj śmigam po jakiś nawóz z siarką , po siarczan magnezu i coś z fosforem no i oczywiście jakąś azofoske z dużą ilością azotu. Dam znać za parę dni jak rośliny to przyjmą
poQj

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół