• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Szybkie suszenie bez utraty smaku !

Wyszukiwarka Forumowa:

Ortega

Active member
Buchów
0
Witam. Zaglądając dzisiaj do mojej małej ogarnęła mnie nieodparta chęć zajarania czegoś <shiza> a konkretniej chęć spróbowania towca z mojej małej ( tak ładnie pachniała mmm... ). No i się skusiłem, zerwałem sobie dwie gałeczki z dolnego szczyta ( już dochodzi więc został max tydzień i nie mogłem się powstrzymać :D) . Czytam na forum jakby tu wysuszyć troszkę ( kapkę ) ziółka na prędce, ale znalazłem same skomplikowane i niezbyt fajne metody, które zazwyczaj zmieniają smak, zapach i jakość kruszcu więc postanowiłem sam coś wymyślić. Może to nie jest super szałowa naukowa metoda ale daje oczekiwane rezultaty, spełnia swoje założenie i jest do zmontowania przez każdego ( bez piekarnika, mikrofalówki i pozostawionego zapachu w nich ). Dobra do sedna...

Co będzie potrzebne:

- puszka po browarze lub większa ( chodzi o wysokość )
- świeczka ( lub mały podgrzewacz oczywiście bez zapachowa )
- dwa-trzy kawałki srajtaśmy ( najlepiej ten miękki biały, różowy, kolorowy, nie zwykły szary bo może zmienić smak ) opcjonalnie mogą być chusteczki higieniczne ( bez zapachowe ).
- coś co posłuży nam do przecięcia puszki i porobieniu w niej kilku otworów
- zioło

Obcinamy wierzch puszki ( tam gdzie się otwiera ) jak najwyżej by po obcięciu zostało nam jak najwięcej puszki z całym denkiem. Teraz robimy kilka dziurek na różnych wysokościach puszki tak by powietrze mogło swobodnie wpadać do środka ( żeby świeczka nie zgasła ). Stawiamy puszkę do góry nogami ( czyli całym denkiem do góry ) do wnętrza wkładamy zapaloną świeczkę ( by regulować ogień można nadtopić trochę wosku lub go odlać ) ważne jest by płomień nie był zbyt blisko denka ( najlepiej jak najniżej się da ) bo zioło po prostu nam się zjara nim my zdążymy je zjarać :zjarany:. Na górę denka kładziemy ładnie poskładane dwa-trzy kawałki papieru i sypiemy na nie ziółko. Teraz wystarczy czekać i przemieszywać zioło tak by równomiernie się wysuszyło. Papier powinien być gorący ale nie parzący tak by dało radę sprawdzić palcem stopień wysuszenia stacha. Co osiągnęliśmy po zastosowaniu tej metody:

- Niezmieniony żadnymi zapachami z mikrofalówki czy piekarnika smak towaru
- Odparowaliśmy wodę z naszego zioła ( jest zdatne do palenia )
- Zero pozostawionego zapachu zioła ( zero przypału, odparowała tylko woda beż przypalania zioła )
- Haj :bongo4:

Smacznego !

strzalkowicz

Active member
Buchów
0
jeżeli nie zmienia również mocy ziółka to już wiem jak będę suszył swoje :bongo4:

G

Gość

Guest
Na pewno musi być jakiś ubytek. Albo leci moc, albo waga, coś musi być. Wole standardowe suszenie 7 dniowe niż w 30 min.

Acodin

Active member
Buchów
0
Wrzuć jakieś foto jak możesz. Napisz jak smak po paleniu z takiego suszenia.

biedroneczka

Well-known member
Buchów
2
znam szybszy sposób. ucinam topka lub dwa, dokładnie wycinam wszystkie listki i wrzucam otrymowanego topka na odbłyśnik bądź balast. za jakąś chwilę mam topy posuszone. nie palę świeczki, nie tnę puszek (i nie mam pociętych palców - tak, jestem kaleką z dwoma lewymi rękami), nie martwię się, że zioło mi się przesuszy bądź przypali.

czy nie zmienia smaku? tak. nie zmienia smaku zioła, które nie jest wysuszone.

zioło, które jest dobrze przygotowane do palenia, zmienia smak - na lepszy.

Ortega

Active member
Buchów
0
Na pewno musi być jakiś ubytek. Albo leci moc, albo waga, coś musi być. Wole standardowe suszenie 7 dniowe niż w 30 min.

Mlody to nie jest metoda do suszenia zbiorów po ścięciu wszystkiego, tylko na szybko dla niecierpliwych którzy chcą sobie zajarać "prosto z krzaczka". Każdy kto chce sobie zajarać "prosto z krzaczka" chyba ma świadomość że moc i smak nie będzie tak zacny jak już po harveście.

znam szybszy sposób. ucinam topka lub dwa, dokładnie wycinam wszystkie listki i wrzucam otrymowanego topka na odbłyśnik bądź balast. za jakąś chwilę mam topy posuszone. nie palę świeczki, nie tnę puszek (i nie mam pociętych palców - tak, jestem kaleką z dwoma lewymi rękami), nie martwię się, że zioło mi się przesuszy bądź przypali.

czy nie zmienia smaku? tak. nie zmienia smaku zioła, które nie jest wysuszone.

zioło, które jest dobrze przygotowane do palenia, zmienia smak - na lepszy.

Pod warunkiem że masz kupiony odbłyśnik, lampę która ci go nagrzeje, prąd i przede wszystkim jesteś w domu.

Moja metoda jest bardziej wszechstronna i poręczna. Puszkę, papier, zapalniczkę, nożyczki i świeczkę możesz spakować do plecaka i równie dobrze zajarać sobie na spocie ( płomień będzie się palił mimo wiatru bo będzie osłaniany przez puszkę, coś jak znicz na cmentarzu :) ) bez ryzyka pod czas targania zioła do domu. Nie wymaga wielkiego wkładu finansowego ( mniej niż 5 zł, a do tego mamy do wypicia browara :D ) Suszenie porcji na blanta ( 3-4 lufy ) trwa max 15min przy sprzyjających warunkach. Smak jest dobry ( może nie taki sam jak po harvescie i końcowym suszeniu ) wszystko się ładnie spala, lufa nie pęka, blant się jara.

Kilka zdjęć jak to wygląda:

A tu moja mała :yeahh: :

Peace ! :spalony:

jnkkk

Well-known member
Buchów
0
Hmm, sposob wydaje sie calkiem rozsadny i szybki co chyba jest najwazniejsze. Moja roslinka jeszcze 2 tyg ma do scinki ale sprobuje dzisiaj 1 topka tak jak Ty :)

biedroneczka

Well-known member
Buchów
2
spoko. no problemo ;)

tylko uważaj z tym dmuchaniem bo świeczki, owszem, ci nie zdmuchnie ale zioło z niej już tak ;)

P

Phineash

Guest
Buszek za panne i innowacyjny pomysł!

Chyba wypróbuję , szkoda tylko ze nie masz sposobu na całą rośline ^^.

:smokee:

dzonokel90

Active member
Buchów
0
Myślę, że to ma taki sam sens jak suszenie sortu na grzejniku, ale i tak wypróbuje :spalony:

register

Well-known member
Buchów
0
Niby fajny pomysl ale jak na szybko to wystarcza mi mikrofalowka. Jeszcze mała wskazóweczka jezeli te zdjecie jest nowe to tym plantom brakuje przynajmniej 4tyg. Pozdro

king61

Alko-Blanto-Sexo-holik
Weteran
Buchów
12
ciekawe, ciekawe może wypróbuje...:bounce:

a zresztą... lece wypróbować:smokee:

dudens24

Well-known member
Buchów
0
kiedys robiłem podobnie tylko na grubej warstwie folii aluminiowej,jest jeszcze sposób który tez nie zmienia smaku wkładasz pare top do koperty i z odległosci ok.25-30cm suszysz namiezajac w koperte suszarka do włosów na obrotach maxymalnego ciepła jesli suszarka posiada regulacje ,tez tego nie robie bo wole tradycyjne suszenie ale jesli chcesz szybko zajarac suchutki matex to to napewno nie z***ie smaku ani zapachu:)takie suszenie tez trwa jakiec 30min z przerwami.

G

Gość

Guest
Ja też coś podobnego robiłem :) tylko pocięty topek leżał na dnie puszki, która wyłożona była chusteczkami. Puszkę trzymałem kombinerkami i przypalałem ze spodu "świeczką" :)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół