• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Szybsze suszenie

Wyszukiwarka Forumowa:

Bakaacz666

Well-known member
Buchów
0
Mój problem jest taki że mam 30g mokrego tematu i chce go jak najszybciej ususczyć . Jak to zrobic ?<shiza>

Raf_rk

Well-known member
Weteran
Buchów
3
Zależy, jak szybko chcesz ususzyć.
1. Najszybcie, ale i najgorzej, to mikrofala. Wstawiasz na np. 20 sekund, podgrzewasz, wyjmujesz, czekasz ok. minuty, potem znów na 20 sekund, potem znów czekanie, aż się ochłodzi trochę. Po 4-5 takich powtórzeniach zaczynasz wydłużać czas podgrzewania w mikrofali (zioło ma już znacznie mniej wody, więc podgrzewa się wolniej). I tak do skutku - w ciągu 10 minut masz suche. Ale smaczne toto nie jest za bardzo, mocno "gryzie" przy opaleniu a i aromat zupełnie nie ten, co powinien być...
2. Piekarnik, najlepiej z termoobiegiem. Ustawiasz dość niską temp., żeby zioło za mocno się nie podgrzało/nie spaliło, włączasz termoobieg. Wysypujesz zioło na kartkę papieru/gazetę/jakąś tekturę, wkładasz do piekarnika i zostawiasz lekko uchylone drzwiczki. Włączasz termoobieg i zostawiasz na 15 minut. Potem parę minut przerwy - i powtórka. Po 3-4 takich "operacjach" powinno być suche. Trwa to dłużej, niż w mikrofali, ale zioło jest TROCHĘ lepsze. Ja musiałem się wspomóc ostatnio piekarnikiem, bo wilgotność powietrza była masakryczna i zamiast uschnąć to wszystko by mi spleśniało. Ale rozłożyłem to na 3 dni, żeby jak najmniej zepsuć smak.
3. Tak, jak się powinno - w ciemnym, przewiewnym miejscu (np. w boxie z wyłączona lampą i włączonymi wentylatorami) - po tygodniu jest suche. Ziółko jest najlepsze.

Przetestowałem wszystkie z wymienionych sposobów. jeżeli nie MUSISZ to lepiej się nie spieszyć z suszeniem.

Bakaacz666

Well-known member
Buchów
0
Zależy, jak szybko chcesz ususzyć.
1. Najszybcie, ale i najgorzej, to mikrofala. Wstawiasz na np. 20 sekund, podgrzewasz, wyjmujesz, czekasz ok. minuty, potem znów na 20 sekund, potem znów czekanie, aż się ochłodzi trochę. Po 4-5 takich powtórzeniach zaczynasz wydłużać czas podgrzewania w mikrofali (zioło ma już znacznie mniej wody, więc podgrzewa się wolniej). I tak do skutku - w ciągu 10 minut masz suche. Ale smaczne toto nie jest za bardzo, mocno "gryzie" przy opaleniu a i aromat zupełnie nie ten, co powinien być...
2. Piekarnik, najlepiej z termoobiegiem. Ustawiasz dość niską temp., żeby zioło za mocno się nie podgrzało/nie spaliło, włączasz termoobieg. Wysypujesz zioło na kartkę papieru/gazetę/jakąś tekturę, wkładasz do piekarnika i zostawiasz lekko uchylone drzwiczki. Włączasz termoobieg i zostawiasz na 15 minut. Potem parę minut przerwy - i powtórka. Po 3-4 takich "operacjach" powinno być suche. Trwa to dłużej, niż w mikrofali, ale zioło jest TROCHĘ lepsze. Ja musiałem się wspomóc ostatnio piekarnikiem, bo wilgotność powietrza była masakryczna i zamiast uschnąć to wszystko by mi spleśniało. Ale rozłożyłem to na 3 dni, żeby jak najmniej zepsuć smak.
3. Tak, jak się powinno - w ciemnym, przewiewnym miejscu (np. w boxie z wyłączona lampą i włączonymi wentylatorami) - po tygodniu jest suche. Ziółko jest najlepsze.

Przetestowałem wszystkie z wymienionych sposobów. jeżeli nie MUSISZ to lepiej się nie spieszyć z suszeniem.

A czy przez to moje topy nie stracą mocy ?

Raf_rk

Well-known member
Weteran
Buchów
3
A czy przez to moje topy nie stracą mocy ?
Podczas powolnego suszenia jakieśtam związki zawarte w roślinach przemieniają się w jakieśtam inne związki, co ma wpływ nie tylko na smak i zapach, ale tez na moc/sposób działania. Ta sama roślina, ale wysuszona w inny sposób kopie mnie inaczej. Daje trochę inny rodzaj fazy - ja wole to wysuszone powoli i po co najmniej paru-parunastu dniach curringu.
Moim zdaniem warto czekać i się nie spieszyć.

Kazahdum

Member
Buchów
0
Całkowicie zgadzam się z Raf_rk, nie ma co się spieszyć. Jak chcesz koniecznie zajarać, to w mikrofali wysusz 5g, a resztę rozłóż na gazetach i do szafy najlepiej na najwyższą półkę. Moim zdaniem jak już się czeka aż roślina wyrośnie i zakwitnie, to można jeszcze +\- tydzień poczekać i cieszyć się smakiem i aromatem własnej trawki.... Pozdro

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół