• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Tajny pcbox niczmy Dżejms Bond

Wyszukiwarka Forumowa:
D

delete

Guest
Peace:jocolor:
Yup. Mam tu kilka pytan, otoz staff od dila... ***** to gówno, zasoby z poprzedniego roku sie wyczerpały i rozkminiłem coś szybkiego....

Chodz mi o osiagniecie 10g w meeega tajnym pc box

Dane
Pcbox wys 40 szer 20 dl 20 ( normalnie ma 40cm ale 20cm zajmuje sprzet
nasionko LR2 AF Reg x2
oswiatlenie 2100LM na teren 20x20 w sam raz
Koc ratunkowy
3 went wtłaczajacy wyciagajacy mieszak

Okej to teraz pytanka

1. Jak ograniczyc swiatło ktore wychodzic będzie z dziur wentlyacyjnych, zrobiłem takie ,, kanały, tunele z kartonu ,, jescze jakies pomysły ??
2. Jak wyciszyc went?
3. went wtłaczajacy w tunelu, wtlacza niby powietrze ale nic nie czuc gdy sie przykłada reke, to mozliwe, tzn czy bedzie wpadac swieze powietrze czy raczej nic to nie da..
3. Co sadzicie o tych warunkach..??
na cud nie licze ale co swoje to swoje.. dodam ze w srodku pc boxa jest zasilacz i reg. czasowy. 0swiatła ma nie wychodzic i 0 dzwieku, pozniej dodam zdjecia
jakies pomysły aby go bardziej utajnić?:D

4. na co skierowac went. mieszajacy?

dodam zdj jutro

unnamed

Well-known member
Buchów
0
im więcej kolanek/zakrętów dasz przy wyjściu wentyla tym mniej światła wyjdzie, wyciszyć wentyl - kup nowy (silent )- a jak byś kupił jeszcze takie badziewie z diodami to wogóle był by wypas - nawet jak odrobina światła wyjdzie to będzie kolorowe :)

WesolyWiesiek

Well-known member
Buchów
0
Na koniec tunelu z wentylem mozesz zalozyc cos w rodzaju drobnej siatki najlepiej czarnej zawsze to troche przysloni i bedzie robic za maly filtr :)

Sprawdz temperature w boxie jaka masz z wentylem wtlaczajacym i bez niego u mnie w malym boxie musialem zrobic wlot pasywny bo temperatura byla dosc niska jak byl wentylator wtlaczajacy :)

Jak zamkniesz boxa to wentyl wyciagajacy bedzie wciagal powietrze tym dolnym wlotem:)

Jak bedziesz mial wysoka temperature to ja bym wolal dac np 2 wentyle wyciagajace a zostawic tylko wlot pasywny i tego mieszaka skierowanego na planta tylko nie przez oswietlenie zeby nie dmuchalo cieplym powietrzem :)

D

delete

Guest
Buch

Ok, dzis pozniej dodam zdj, tymczasem narysowąłem na rysunku jak powinno wygladac wtlaczanie powietrza, wentyl skierowany w dobra strone lecz nic nie wieje, wieje w druga strone czyli tam gdzie na obrazku pobiera powietrze /Co jest..??

Tak powinno byc....

WesolyWiesiek

Well-known member
Buchów
0
A sprawdziles czy wentylator jest ustawiony odpowiednia strona ??;p

Moze to glupie ale ja sie kilka razy zlapalem na tym ;p
Mimo ze przed zamontowanie sprawdzalem po kilka razy i tak go odwrotnie zalozylem ;p

Do wlotow daj kartke lub cos lekkiego i sprawdz czy napewno wypycha ;p

I moze narysuj to w skkali calego boxa bo nie moge przynajmniej ja sie polapac gdzie jest wewnetrzna strona a gdzie zewnetrzna boxa ;p

D

delete

Guest
Właśnie kurde o to chodzi ze jest w dobrą strone skierowany ;/;/

Ok spróboje z tym papierkiem
wewnetrzna tam gdzie wentyl
wrzuce o 17 zdj calego boxa...

i mam jedno dosyć głupie pytanie
otoz
miałem zasilacz 3v-12v 500ma i gdy byl ustawiany na 12v po 3h byl goracy
wczoraj sie spalil bo bylo spiecie
kupilem nowy 3v-12v 1000ma
i tu pytanie czy zasilacz sie przegrzewa bardziej gdy jest mniejsza ilosc MA? bo wtedy nie wyrabia? hmm.? czy to nie ma zanczenia?

WesolyWiesiek

Well-known member
Buchów
0
Ja tam na szczegolach sie nie znam ale moge ci powiedziec smialo ze ladowarka od soniaka sprawdza sie w 100% bez praktycznie nagrzania.

Moj wentyl juz przetrwal druga uprawe na tej samej ladowarce.Nie wiem czy kolory kabli maja znaczenie ale sadze ze tak wiec zawsze pilnuje kolorow.

MOje wentylatory sa przewaznie z zasilaczy albo z obudowy kompa.Te z obudowy maja przewaznie 2 kable ale te z zasilacza 3 zobacz moze tak jet u ciebie.Ja zawsze podlaczam czarny i czerwony a zoltego nie ruszam bo wydaje mi sie ze wtedy dostaje wieksze napiecie zeby pracowal na wiekszych obratach jak np komp sie grzeje ;p

D

delete

Guest
Wiem wiem..

Zolty jest od temperatury komputera :D :D:D Jasne kable to + ciemne to - :D

oby sie tylko ten zasilacz od cyganów nie spalił :D

WesolyWiesiek

Well-known member
Buchów
0
Wiesz co ci powiem cos mi sie wydaje ze byl podobny temat juz tutaj na forum calkiem niedawno dotyczacy zasilacza i chyba bylo cos takiego ze jak byl na 12v to sie grzal a jak ktos go przelaczal na mniejsze napiecie to bylo ok ;p

Poszukaj moze znajdziesz ten temat chyba bylo cos wyjasnione tam ale glowy nie daje ;p

https://www.forum.haszysz.com/zasilacz-problemi-t62906.html

znalazlem ale czy ci to pomoze to nie wiem ;p

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
Właśnie kurde o to chodzi ze jest w dobrą strone skierowany ;/;/

Ok spróboje z tym papierkiem
wewnetrzna tam gdzie wentyl
wrzuce o 17 zdj calego boxa...

i mam jedno dosyć głupie pytanie
otoz
miałem zasilacz 3v-12v 500ma i gdy byl ustawiany na 12v po 3h byl goracy
wczoraj sie spalil bo bylo spiecie
kupilem nowy 3v-12v 1000ma
i tu pytanie czy zasilacz sie przegrzewa bardziej gdy jest mniejsza ilosc MA? bo wtedy nie wyrabia? hmm.? czy to nie ma zanczenia?
TAK!! jak masz 1000 mA to będzie się mniej grzał i wytrzyma większe obciążenie (np. 2 wiatraki) niż zasilacz który ma 500mA.

Zmniejszenie napięcia wiatraka daje to że: "zasilacz wytrzyma" [ daje mniejszą moc wiatraka - zarówno elektryczną jak i w sensie ilości obrotów (ilości przepuszczanego powietrza] - Niezbyt dobre rozwiązanie.

Właściwie to tak:

Suma mocy wiatraków musi być większa od mocy zasilacza. (moc wiatraka zwykle podają jak nie to I*U.
Wiatraki podłączone równolegle ... . czyli wszystkie + do + i wszystkie - do minusa.

To samo jest dla zasilacza jak np mamy zasilacz 12V 500mA to jego moc jest 0,5A (czyli 500mA) * 12V= 6W. I taki wiatrak mozna podpiąć lepiej jednak dać np wiatrak 5 W ... . Przy okazji dodam że przełaczne zasilacze dla każdego napięcia będą miały inny prąd znamionowy i ogólnie śą badziewne.

Jak się da schłodzić ten zasilacz to czasem można więcej wycisnąć ... . I odwrotnie, damy pod lampę to nie wytrzyma tyle co napisane na pudełku.... .

Przy okazji zasilacze od kompa są bardzo porządnymi urządzeniami (w dodatku tanie) o wiele za dobre na zasilanie wiatraka :)

Mam nadzieje że pomogłem jak co pytaj:)

WesolyWiesiek

Well-known member
Buchów
0
Papa podsunales mi pewien pomysl na ktory nie wpadlem wczesniej :)

Biorac zasilacz komputerowy mozemy do niego podlaczyc praktycznie kazdy wentylator do 12v :D
Bez spadku mocy czy przegrzania z tego wzgledu ze chlodzony jest wentylatorem :D
Caly zestaw na tym pracuje a starsze komputery nawet zasilaly monitory z 1 zasilacza:D
Taki zasilacz warty jest moze z 30 zl na jakiejs gieldzie a daje bardzo duze mozliwosci i bije na lep zwykle zasilacze :)
Wystarczy wiedziec tylko gdzie + i - ;p
Najlepszy zasilacz to z obudowy starej AT bo ma wlacznik osobny do tego :D
Nowe zasilacze ATX sa sterowane z plyty glownej wiec nie bardzo sie nadaja ;p

Buch wielki za podsuniecie tego pomyslu;p

gette

Well-known member
Buchów
0
Żeby włączyć zasilacz ATX mostkujesz ze sobą we wtyczce 20/24pin mase (czrny kabel) z zielonym kabelkiem, drucikiem, czy spinaczem biurowym.
Jak chcesz wyciszyć wentylatory to podłącz je do molexa. czerowny + czarny przewód da Ci 5v. Jak Podłączysz żółty (12v) z czerwonym (5v) będziesz miał 7v. Dzięki temu bedziesz miał kompromis cisza/wydajność.

Co do światła to idz to sklepu z kanalizacją/wentylacją i kup kratke wentylacyjną np http://www.karolewscy.pl/galerie/k/kratka-wentylacyjna-14x1_2618.jpg
Koszt około 10zł

Zresztą problemy wyżej to pikuś. Martw sie zapchem jak Ci będzie walić ziołem w całym pokoju jak nie lepiej.

unnamed

Well-known member
Buchów
0
no tak, możesz zastosowac zasilacz komputerowy ale automatycznie wzrośnie ci temp w pcbox bo te zasilacze za***iście sie grzeją a pozatym pobierają min 150 w ( jesli jeszcze taki znajdziesz ) plus jest taki że ciężko go zamęczyc

gette

Well-known member
Buchów
0
Co Ty za bajki opowiadasz. Zasilacz pobierze tyle prądu na ile go obciążysz, a nie tyle ile na naklejce. Tym samym przy samych wentylatorkach nawet sie nie zgrzeje.

D

delete

Guest
Luz

ejjeje... z tym waleniem ziołem bedzie ok.... dam obok okna i powiem ze to zza okna ***ie :D:D:D:D:D:D dorzuce troche ziarenek kawy do srodka ale.. pozyjemy zobaczymy

Chciałem dać filter ale za dużo msc w pcboxie by zajmował..

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół