akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Topasowe manewry (GGS,d3bza,Jotu,Eko,Szila seeds)

Wyszukiwarka Forumowa:

Topas

Well-known member
Weteran
Buchów
1,560
Witam wszystkich zapaleńców szalonych wypraw!

Nie planowałem już robić relacjii ale w tym roku wyjątkowo coś tam pokażę,tzn mam nadzieję,że będzie co pokazać :headbanger:
Będą 2 spoty. Jeden z automatami a drugi z fastami. Ziemia w połowie kupna wymieszana ze spotową plus dolomit i trochę obornika bydlecego.

Nawozy i środki ochrony - Ja zawsze staram się ekologicznie działać z szacunkiem dla przyrody i standardowo z nawozów oprócz obornika granulowego bydlęcego bedzie gnojówka z pokrzyw i Astvit plus potem dokupię Top max. Nie stosuję żadnej ochrony na pleśń bo uważam,że jest to całkowicie zbędne,jedynie na ślimaki przygotowałem podwyższenia co ma im utrudnić dostęp,miedziane blaszki - słabo działają ale miałem to też dałem no i pierwszy raz zdecydowałem się użyć granulek Vitrol-Bros,ale tylko dlatego,że podobno bezpieczne dla innych zwierząt a równie skuteczne,ale to się okaże jak pojawią się te małe obślizgłe bestie,póki co nie ma deszczów u mnie więc dają mi fory.

Nasionka - tutaj podziękowania dla darczyńców @grzes @d3bza @Jotu @Eko . Wymieniam tylko te co już rosną albo będą rosły. Reszta na zapas-wymianę.

Automaty:
1x Purple Marok - Szila Seeds
1xSanta Marta Haze
3xRuntz - GGS
3x Afgan Kush - Jotu
3x Oreoz - Jotu
3x Gorilla cookies x Afgan kush - Jotu
4x Lilak - Eko
5x Pinato - d3bza

Fasty:
1x Cream Caramel
2x Manitoba - Szila seeds
2x Ultra Early Love - Eko
3x Top Purple - d3bza
4x Gorilla Glue - GGS

Spot Szczyt z Fastami - dzień sadzenia 11 maj

Dzisiejsza wyprawa 27.05

Już jakiś ciekawski ryjek postanowił przekopać 2 roślinki akurat te które nie rosły w podwyższeniach. Poległa Top Purple.

Gorilla Glue poturbowana,połamana ale odratowana,rośliny tak przekopane przez zwierzęta często wyrastają na bardzo ładne.

Pozdrawiam Wszystkich odwiedzających moje skromne poczynania i życzę Tłustych Topasów:tiphat:

simba

Well-known member
Weteran
Buchów
2,412
Odznaki
2
A jednak…😁Spore już te fasty,powodzenia Panie Topas✌️

Stoik Miczurin

Marichuanen Piraten
Buchów
1,227
Odznaki
6
Fajny spocik, taki guerillowy a nie poletko. Plus za organikę.
Odmiany też wy***ane. Miałem raz Manitobe, zapach nie do podrobienia, ten z tych którym sztachał byś się w nieskończoność gdybyś mógł.
Co to za odmiana na ostatnim zdjęciu?
Tego typu liść to mój ulubiony kształt, zwiastun upie****enia się po kokardę.
Powodzonka, będzie co oglądać.

Topas

Well-known member
Weteran
Buchów
1,560
A jednak…😁Spore już te fasty,powodzenia Panie Topas✌️
Jak będą dalej tak rosły to zrobię im LST przy następnej wizycie.

Fajny spocik, taki guerillowy a nie poletko. Plus za organikę.
Odmiany też wy***ane. Miałem raz Manitobe, zapach nie do podrobienia, ten z tych którym sztachał byś się w nieskończoność gdybyś mógł.
Co to za odmiana na ostatnim zdjęciu?
Tego typu liść to mój ulubiony kształt, zwiastun upie****enia się po kokardę.
Powodzonka, będzie co oglądać.
Manitobę chyba już 3 rok z rzędu sadzę,ale to są ostatnie 2 sztuki które mi zostały. Nigdy nie rosły u mnie za duże ale fakt palonko super. Jeśli chodzi Ci o tą roślinę z pająkiem to nie pamiętam na której on siedział :) Z czasem będę opisywać co to za odmiany.

Topas

Well-known member
Weteran
Buchów
1,560

Gaik​

Nowy spocik z automatami,zobaczymy co tam wyrośnie. Plus taki,że mam blisko - kurs rowerkiem,slimaków też nie ma, nie jest łatwo się tutaj dostać,ale trzeba go doświetlać no i najwększy problem to kleszcze których jest sporo. Mam jakiś tam swój system. Na bieżąco je zrzucam ze spodni,oczywieście spodnie w skarpetkach a kuszulka w spodniach a potem wszystko i tak przeglądam i za każdym razem do prania i póki co nie miałem ani jednego wbitego a są bardzo malutkie.

Desant w dniu 14maj

Foty z dzisiaj,oprócz 2 sztuk Runtz które marnie wyglądały już na starcie wszystkie żyją i jak widać wydłużyły się,nawet tyczki dałem niektórym bo coś gietkie się zrobiły,doświetlam im spota i dalej będe przycinać tu i tam. Na spota dołączyły autosy od Jotu w miejsce poległych oraz na nowym mini poletku.

PiekneChwile

Well-known member
Buchów
140
a bezpieczne to ? na Syberi stosuje się dziegieć, do kupienia w dobrej cenie.

geniuswww

Active member
Buchów
59
a bezpieczne to ? na Syberi stosuje się dziegieć, do kupienia w dobrej cenie.
Permetryna jest pyretroidem stosowanym do zwalczania owadów i kleszczy. Afanisep 25 WP jest przeznaczony do oprysku powierzchni po rozcieńczeniu w wodzie. �
HOBBYHOUSE.PL + 1
Producent wskazuje, aby nie stosować preparatu na odzieży, pościeli ani materacach. �
Fregata
Krótkotrwały kontakt człowieka z wyschniętą permetryną zwykle wiąże się z niskim wchłanianiem przez skórę, ale podczas oprysku można wdychać aerozol lub pył, co może powodować podrażnienie skóry, oczu i dróg oddechowych.
Szczególną ostrożność należy zachować w obecności kotów – permetryna może być dla nich bardzo toksyczna. �

Czat gpt

Szevo

Outdoor 4 ever
Weteran
Buchów
6,160
Odznaki
13
Czytałem o leśnikach i oni niby owijają sobie taśmę klejem do zewnątrz na nogawkach. Kleszcze się przyklejają i w jakimś stopniu to pomaga. Jedzenie czosnku na dzień lub dwa wcześniej niby też coś daje bo w porcie go czują, a nie lubią takiego wyziewu. Czosnek sprawdzałem, kleszczy nie miałem, ale z taśmą to sam nie testowałem🤷‍♂️

Wariacisko

Member
Buchów
6
Na kleszcze polecam stosować wam czosnek albo olejek lawendowy, bazyliowy. EDIT# jednak nie na skórę ale sam stosuje i przez cały sezon na palcach u ręki można policzyć ilość kleszczy, tylko trzeba dobrze sie tym zapachem "owinąć".

simba

Well-known member
Weteran
Buchów
2,412
Odznaki
2
U mnie jedynie co sie sprawdza na kleszcze to gumowe(przeciwdeszczowe)spodnie wędkarskie,takie na szelkach jak ogrodniczki które są po pachy + gumowce na nogi.Jedyny minus tego,to w upalny dzień jak pomykasz w nich to jesteś cały mokry.Nie należę do osób które się obficie pocą ale w tym to nawet bokserki mokre miałem 😁No coś za coś.Odkąd zacząłem to stosować nie miałem ani sztuki.Pozdro✌️

Topas

Well-known member
Weteran
Buchów
1,560
Dopiero co się pochwaliłem,że nie miałem żadnego kleszcza w tym roku a patrz jednak był wbity mały sk***iel i to wyobraźcie sobie że prosto na kut*sie,pierwszy raz miałem tak,żeby w takim miejscu samiczka tego gatunku się przyssała
:headbanger:

Co do Permetryny to miałbym watpliwości żeby stosować na sobie tak silną owadobójczą chemię. Jeśli sam producent wskazuje,żeby nie stosować na odzieży to już musi to coś znaczyć.

Czytałem o leśnikach i oni niby owijają sobie taśmę klejem do zewnątrz na nogawkach. Kleszcze się przyklejają i w jakimś stopniu to pomaga. Jedzenie czosnku na dzień lub dwa wcześniej niby też coś daje bo w porcie go czują, a nie lubią takiego wyziewu. Czosnek sprawdzałem, kleszczy nie miałem, ale z taśmą to sam nie testowałem
🤷‍♂️
Taśma może ochronić przed tymi klesczami co mogą się przedostać przy nogawkach ale jak masz wyższe trawy to pójda od kolan w górę,obserwowałem je,wszystkie szły w stronę pasa. Czosnek kiedyś stosowałem i faktycznie chyba działał,ale to z 2 dni przed trzeba go jeść na kanapce z serkiem czy coś. Samego czosnku czy cebuli nie powinno się jeść bo podrażnia mocno żołądek. Ogólnie wrócę do tego i

Na kleszcze polecam stosować wam czosnek albo olejek lawendowy, bazyliowy. EDIT# jednak nie na skórę ale sam stosuje i przez cały sezon na palcach u ręki można policzyć ilość kleszczy, tylko trzeba dobrze sie tym zapachem "owinąć".
Olejek miałem o różnych zapachach w mixe w tym lawenda,mięta itd taki dla koni ale nie działał niestety. Czosnkowego jeszcze nie stosowałem.

U mnie jedynie co sie sprawdza na kleszcze to gumowe(przeciwdeszczowe)spodnie wędkarskie,takie na szelkach jak ogrodniczki które są po pachy + gumowce na nogi.Jedyny minus tego,to w upalny dzień jak pomykasz w nich to jesteś cały mokry.Nie należę do osób które się obficie pocą ale w tym to nawet bokserki mokre miałem
😁
No coś za coś.Odkąd zacząłem to stosować nie miałem ani sztuki.Pozdro
✌️
Tutaj potwierdzam,masz na myśli wodery zapewne,na spot z fastami nosze takie i faktycznie od tej pory z 3 lata nie miałem ani jednego a nie stosowałem żadnych innych zabezpieczeń, ale na ten spocik automatyczny trochę się obawiam je ubierać bo tam są rosliny z kolcami i wolałbym ich nie zniszczyć,ale zastanowię się bo może zmienię zdanie,wytnę wszystkie kolce na mojej ścieżce i tyle.

Jak już jesteśmy przy kleszczach to powiem Wam jaką kiedyś otrzymałem informację od dosyć znanego doświadczonego zielarza który mi powiedział,że kleszcze od lat 80-tych były celowo zarażane w laboratoriach niemieckich a potem zrzucane z samolotów i o ile dobrze go zrozumiałem to chyba nadal to się dzieje. Nie mówię,że na 100% to jest prawda ale tak mi powiedział.

PiekneChwile

Well-known member
Buchów
140
Dopiero co się pochwaliłem,że nie miałem żadnego kleszcza w tym roku a patrz jednak był wbity mały sk***iel i to wyobraźcie sobie że prosto na kut*sie,pierwszy raz miałem tak,żeby w takim miejscu samiczka tego gatunku się przyssała
:headbanger:

To się chodzi do chigienistki z takimi rzeczami, tym powinny się zajmować osoby wykwalifikowane :)

simba

Well-known member
Weteran
Buchów
2,412
Odznaki
2
Jak masz jakieś do***ane te gacie to faktycznie szkoda,ale u chińczyków na stronce za stówkę można już kupić.Tez w tym sezonie miałem na czubku…i to na drugi dzień rano dopiero zauważyłem więc obstawiam że chyba w nocy zaczął ssać 😁Człowiek prysznic zawsze bierze po przyjściu,oglądany dziesięć razy do okoła czy nic nie ma,a i tak czasem coś się przyklei.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół