akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Trzeci w życiu outdoor/ pierwsza szklarnia/ efekt jakiego się nie spodziewałem

Wyszukiwarka Forumowa:
Buchów
57
Cześć jestem nowy na forum, wcześniej tylko czytałem forum ,ale pora podzielić się moimi przygodami.

Krótka historia. Kiedyś zamówilem pierwsze ziarenka. Sadziłem bezpośrednio w wytlaczance potem szły w doniczkę plastikową. Calość w stało pod oknem w salonie ale jak zaczynalo już "wyglądać" i pachnieć wynosiłem ukryte na zewnatrz w mini szklarenke w ksztalcie prostopadlościanu.
W tym roku podszedłem do tego profesjonalniej. Trochę poczytalem i nowe nasionka. Moczone na recznikach papierowych aż wykielkują, potem w mini doniczkę do rozsad, potem w wiekszą i jeszcze większą ale sadzone w najepszej mieszance ziem jaką mogłem zrobic- trochę gnojownika, kompost kilkuletni z naszego kompostownika i rózne ziemie które podkradłem żonie bo miała akurat fioła na dżunglę w domu wię jakies piaski czerwone do kaktusów, jakies specjalne torfy do egzotyków, itd. Lekko wyrośniete poszly do szklarni. Oprócz wody, szło wapno, saletra amonowa, mocznik, z 4 rodzaje naturalnych i chemicznych nawozów rozpuszczalnych w wodzie (które tez podkradłem) i najważniejsze- rozwodniona gnojówka z pokrzyw ktorą robiłem w wannie dodając pełno pokrzyw co tydzień. Rośliny zaczęły szaleć więc uznalem że jak mają już półtora metra, nie wystarczy kijek bambusowy i doniczka wiec kolejne przesadzanie w najwieksze plastikowe donice jakie miałem po choinkach (średnica jakieś 25cm). Tak rosły sobie w rogu szklarni, rosły i rosl. Jak byly za duże wykopałem otwory i dałem donice nizej w ziemię. A one dalej rosły i rosły i rosły aż były 4 krotnie wieksze od moich wszystkich poprzednich zbiorów. Nie spodziewałem się takiego rozrostu więc musiałem podusic gałezie, powyginac i zabezpieczyc sznurkami. Po czasie one znowu prawie pod dach ale pojawiłu się pierwsze widoczne czubki, wiec kolejne łamanie i ustawianie poziomo gałezi. Nastepnie podlewanie przegotowaną odstana wodą. Po ponad dwoch tygodniach/ połowa października,zauwazyłem na jednej szyszcze watę/ zapewne wilgoć kapala z dachu. Nie wiem czy to jakas pleśń czy coś ale po zduszeniu rozpływało się w palcach. Uznalem, że nie ryzykuję i czas ścinać a chcialem jeszcze z tydziń poczekać. Poszło od tego z widocznymi objawami.
Oprócz tego robiłem nalewki. Pierwsza robiona już z 3 miesiace z lisci i wilków które rosły od dołu krzaków z 3 litrów wódki plus limonki. Calość filtwana przez sitka oraz przez sitka z recznikiem papierowymDruga nalewka podobnie z wódki ale tym razem same pomarancze z cytryną. Trzecia jest w trakcie- 4 x 0,7 ginu do których finalnie dam aronie
Wszystko wyłącznie do celów własnych

Ostatnia edycja:
Buchów
57
IMG_20250620_194540.jpg

IMG_20251015_174425.jpg

IMG_20251015_174446.jpg

IMG_20251015_174453.jpg

IMG_20251015_174629.jpg

IMG_20251015_174708.jpg

IMG_20251015_174527.jpg

IMG_20251015_174604.jpg

IMG_20251017_113535.jpg

ścinanie:

IMG_20251015_174719.jpg

IMG_20251015_175019.jpg

IMG_20251017_124659.jpg

IMG_20251017_133509.jpg

Ostatnia edycja:
Buchów
57
No i kilka extra fotek. Krzaki łamane 3 krotnie aby je pomiescić. Najwyższy punkt liczony od ziemi- 273cm wysokości

Ps. Ucieło mi tekst podczs edycji. Dorzucam:

Zbiory- codziennie po 1 krzaku. Z każdym pracy na ponad pół dnia. Ścinanie, przenoszenie (tym razem wykorzystałem miejsce na suszenie naturalnie). Z kazdego połowa zostala powieszona a ja jak Edward Nozycoręki ściachalem ile sie da liści/ reszta rozdzielana do suszenia na szybko. Wyszło mi z kazdego po jakieś 12 wiszących gałezi i drugie tyle które poszło w dużą piętrową suszarkę elektryczną do grzybów. Ustawione na najnizsza temperature na kilka godzin, potem sciaganie na kilka godzin pięter suszarki aby trochę podsuszyły się nie ściśniete, układane na nowo i znowu suszone w maszynce- 1 krzak - Gods Glue. Do następnych scietych do suszarki dodałem skórki grapefruita- Elite Girls Sout Cookie. Ostatni krzak byl chyba trochę młodszy bo mial wiecej wilków i mini szyszek zamiast dużych bąbek- z nim tak samo ale z wysuszona cytryną - Dance World CBD.
Na tę chwile upchane do litrowych słoików mam: 2 duze słoje GodsGlue, 3 duze słoje plus mniejszy EGSC, 1 duzy słój plus mały Dance World oraz duży słój miksu (rożne mniejsze szyszki, wilki itp zmieszane z jakimiś z poprzednimi zbiorami które mi zalegaly), pełno wiszących gałęzi i masę alkoholu. Wszystko to do prywatnego użytku i na jakieś domówki a powstało to z 3 małych ziarenek...

IMG_20251015_174641.jpg

IMG_20251015_174629.jpg

IMG_20251015_174753.jpg

IMG_20251015_175022.jpg

IMG_20251017_113408.jpg

IMG_20251017_113539.jpg

Ostatnia edycja:

Beasto

Ujarany cały dzień
Weteran
Buchów
13,233
Odznaki
10
Niezłe bydlaki! Ale na pewno były gotowe do ścięcia? Nie wyglądają.
Do nalewek lepszy jest alk 70%, potem można sobie rozcieńczać. Dodatkowo suszenie na suszarce do grzybów jest słabym rozwiązaniem.

Buchów
57
Nie chciałem ryzykować utraty roślin bo pojawiała się pleśń na kilku a z doświadczenia hodowli innych roślin i warzyw wiem, że wystarczy moment i zaraz pojawiają się choroby grzybiczne itp (może następne wyjdą lepiej ). Wysuszone w 40 stopniach bo bym się nie pomiescił, te co wiszą będą spakowane i podpisane jako naturale ale to za kilka tygodni ogarne. Zaraz podrzucę jedno z pudeł grapefruitowych/ niedlugo powędrują w 3L słoiki, zeby nie mieć tyle mniejszych ( a jak znajde wolny czas to przejrzę i dokładnie powycinam z listków)

Ostatnia edycja:
Buchów
57
Skorki wsadziłem, żeby przeszły aromatem przez co po otwarciu pachnie "tropikalnie" a nie typowo ziołem ( otwieram z 2 razy dziennie) Torebki będa na te co sie naturalnie suszą, na razie dałem je na wszelki wypadek.
Ps. Wczoraj przetestowany jeden mały skręcony Dance World. Po pierwszych machach nie bylo w sumie czuc upalenia jak to czasem bywa po pierwszym machu jakiegoś mocniejszego. Dopiero po skończeniu całego pojawił się efekt ktory trzymał mnie cały wieczór i wkręcił mi jakiś film w tv- komedię romantyczną :ROFLMAO: których normalnie w życiu nie oglądam. Ps Dzięki za pomoc i porady

Buchów
57
Co do tych co wiszą- minął 3 tydzień., wiszą na gałeziach jakieś 30-50cm, ciemno, temperatura 10-15 stopni. Co najlepiej teraz zrobić? Czekac jeszcze, oskubac bardziej z małych listków, czy poobcinac szyszki i tylko je suszyć? Tą czesc chciałbym mieć wysuszone naturalnie. Czy dodatkowo dekarboksylowac je w piekarniku?

Buchów
57
Od tygodnia po pół godziny skubania i jeden pełen. Z kazdego jednego krzaka będzie dodatkowo 2x3L słoiki. Liście jeszcze klejące i włochate (tak wiem szyszki jeszcze nie do końca dojrzałe) ale dają radę :) a suchych liści nieźle się sypią kiełki więc jeszce to pozbieram i ogarnę z tymi co byly w osadzie z alkoholi. Szyszki wyciągnę i zostawie takie wygroomowane aby doschły bo sklejaja się w słoiku

IMG_20251111_165421.jpg

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół