Izak napisał:
Jednak nadal nurtuje mnie jedna sprawa. Piszesz o ograniczeniu puli genetycznej w pozbawionej męskich osobników „populacji”, z czego to wynika?
Zazwyczaj z ograniczonej ilości sztuk - mało ojców.
Tak zwanej praktyki - Hodowlanej
Izak napisał:
Jest to ograniczenie ilościowe czy jakościowe? Czy zapewnienie odpowiednio dużej ilości osobników pomoże ten problem rozwiązać?
Ograniczenie wynika z czegoś co zwie się efektywną wielkością populacji. Która w praktyce w wypadku zabawy w femki będzie malutka.
Oznacza się to Ne
a liczy się tak:
Ne= [4NmNf]/[Nm+Nf]
gdzie : Nm - liczba samców; Nf - liczba samic
Powiedzmy, że mamy 100 samic i dwa samce | niech to będą hermione sztuki |. I.. 4 samice i 4 hermione sztuki
Hermy nie produkują nasion - a nawet jeśli się je wywala.
Ne dla syt pierwszej wynosi -> 7,84
Ne dla syt drugiej -> 8
Czyli dryf genetyczny na obie populacje prowadzone w taki sposób | przy założeniu losowego łączenia się gamet w obydwu | działac będzie podobnie.
Mowa jest o populacji - Tyt watka - więc

...
Przypuśćmy, że stworzyliśmy sobie jakąś odmianę AF z nieco większej puli - nie z dwu osobników a z kilkunastu - i selekcjonowane to było na populacji rzędu 100 sztuk - po jakimś tam czasie - chcemy ją sobie namnażać w taki sposób aby zalatywało to "hodowlą zachowawczą" - więc sytuacją gdy zachowujemy jej pulę genetyczną na tyle na ile się da.. i ewentualnie prowadzimy lekką selekcje wywalając osobniki nie pasujące do typu.
Robimy to na zasadzie około 100 sztuk łącznie. -> teraz.. aby zabawa taka w wypadku prowadzenia tego na jedynie żeńskich sztukach, była "równoważna" dla syt z męskimi ..
musimy połowę sztuk hermić.
Mniej więcej o to chodzi. Tylko problemów więcej.
wracając do dryfu - który kasuje zmienność nawet jeśli się chce ja zachować.
w wypadku dryfu ... średnia liczba pokoleń powodująca utrwalenie sie jakiegoś allelu.
n= [- 4Ne/q0](1-q0) ln(1-q0)
gdzie q0 - początkowa częstość allelu w populacji.
dla q0=0,5 -> średnia liczba pokoleń potrzebna do jego utrwalenia się n=2,72Ne
Tak w populacji składającej się z pokolenia na pokolenie ze 100 sztuk żeńskich i dwu "sztucznych samców"
n=21,32
Jak dużą .. populacje zazwyczaj mogą mieć ludzie co się w to bawią?
Przypuśćmy, że jest to | a będzie to bardzo prawdopodobne|
3 żeńskie zapylane 1 indukowanym hermem..
Ne = 3 - niech w tym wypadku q0 wynosi 0,75
średnia liczba pokoleń... n=5,54
etc..
Izak napisał:
Wiem że nie używam zapewne właściwych określeń ale moja wiedza w tym temacie jest niestety bardzo ograniczona – dlatego pytam.
Moja wiedza w tym temacie także jest bardzo ograniczona :] Nie jest to moja "specjalność"