• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Uprawa bez naworzenia.Co sądzicie?Jaki efekt?

Wyszukiwarka Forumowa:

dudens24

Well-known member
Buchów
0
Zastanawialiscie sie nad uprawa waszych pomidorków bez żadnych specyfików,nawozów czy nie były by lepsze pod wzgledem np.smaku zapachu jakosci?Czy ktos z was juz tak uprawiał?Jesli tak to prosze o linki fotorelacji:)

dudens24

Well-known member
Buchów
0
Na plonie napewno sie odbije ,ale mozliwe jest ze roslina bedzie silniejsza i zdrowsza moze nie tyle na wegu bo np.taki biohumus jest praktycznie z naturalnych składników planton to juz chemikalia i zawsze kiedy go uzywałem nawet w małych ilosciach to były jakies problemy zastanawiam sie jak by wygladał top bez tych specyfików i czy nie sprobowac tak w mojej bierzacej uprawie bb i ak.

G

Gość

Guest
Co do Twojego pytania po to sa naturalne nawozy organiczne jezeli mowa o indoor bo przeciez doniczka ma ograniczona powierzchnie ziemi a co za tym idzie i mikroelementów potrzebnych do odpowiedniego wzrostu rośliny, jak kolega napisał dokładnie po co głodzic rośline ?? :pl::pl:
Wiadomo ze wszelkie proszkowe nawozy jak i stężenia ich to sama chemia ale sam biohumus jest gównem dżdżownic i jest naturalnym nawozem ktore zyja sobie na dworze w ziemi, na kwitnienie np Melasa.
A co do OUT to sam mam zamiar w przyszlym roku jezeli życie pozwoli posadzic sporo pestek reg tu tam siam nawet w przypalowych miejscach byle podłoze naturalne (spotowe) bylo mega dobrym czrnoziemem i nie bede do nich zaglądał ani podlewał same maja sobie radzic jak natura je stworzyła :spalony:

paprotka

Well-known member
Buchów
0
Przy pierwszej uprawie, praktycznie nie stosowałem wgl nawozów, sporo liści odpadało, miało pełno niedoborów, same rośliny długo rosły, plon nie był powalający, ale na pierwszy raz mnie zadowolił. Jedna odmiana po około 4 miesiącach curringu wgl nie była wyczuwalna!!! Zastanawiałem się z kumplem co jest nie tak, że to się na pali, choć widać że się pali... pierwszy raz tak miałem by nie czuć wgl dymu, smaku, pieczenia czy czego kolwiek:)

Auto_Flow

Well-known member
Buchów
4
I tu padamy ofiarą reklamy i własnej nadgorliwości......

Każda jedna ziemia z ogrodniczego ma wystarczający zapas składników na 4-6 tygodni. Czyli na cały weg.

Nie ma potrzeby lać nawozów wcale......

Ale zostaliśmy tak urobieni przez producentów że w naszej świadomości brak nawozów od niemal pierwszego dnia to totalna porażka, brak wzrostu, mini plony itp..... a potem planty popalone, ratowanie sytuacji dolomitem, flusze i bóg wie co jeszcze......

A przecież w doniczce mamy 6-11 litrów dobrej bogatej w składniki ziemi......

Patriotyczny

Well-known member
Weteran
Buchów
6
Odznaki
2
A przecież w doniczce mamy 6-11 litrów dobrej bogatej w składniki ziemi......

Ale to zależy gdzie i jak uprawiasz.Nie musi to też być ziemia ogrodnicza,w niektórych rejonach naszego kraju są naturalnie żyzne gleby gdzie warunki dla roślin nie będą wcale gorsze bez nawożenia czy to In cz Out.Z własnego doświadczenia wiem że wyhodowanie rośliny bez użycia jakichkolwiek nawozów może wydawać się niemożliwe, a jednak mi się udało w tym roku pierwszy raz spróbowałem bez nawozów typu dolomit,azofoska,pk13/14 itp tylko poszukałem dobrej ziemi.O dziwo nie była to gleby brunatne tylko gliniaste o jasno brązowym kolorze więc zacząłem czytać i doczytałem że jest to gleba bogata w składniki ale też w nadmiarze zatrzymuje wodę,co okazało się nie negatywnym czynnikiem,częste podlewanie mamy z głowy.Zacząłem działać i znalazłem gliniastą glebę,posadziłem 3 sadzonki.Efekt taki że w całym ich życiu podlałem je 3 razy zwykłą wodą,żadnych niedoborów,robali,pleśni po prostu urosły same.Topy nie były zbite ale zapach i ilość żywicy powala.

Myślę więc że wystarczy trochę poczytać poszukać żyznej gleby i próbować bez chemii.Za rok jak najbardziej naturalny projekt :D

Przykładowy topek

Czysty natural

pzdr :D

D

delete

Guest
Kolega powyzej ma racje. Moj znajomek wychodowal ekipe pysznych i pieknych 40 low ryderow w 3l doniczkach. Tylko swiatlo i woda. Nic wiecej...

G

Gość

Guest
Tylko swiatlo i woda. Nic wiecej...

Aha.....bez ziemi ;)

Musi być jakiś nawóż....coś dziewczyny muszą jeść......ja np. używam ziemie z własnego kompostu i nie używam dodatkowych nawozów....chodć na wszelki wypadek zawsze mam dobry nawóz mineralny......ale sama ziemia (np. all-mix) ma w sobie wszystkie składniki które roślina potrzebuję na ok miesiąć (weg)

I owszem można z taką ziemią dojść do końca ale bedą wielkie straty bo jak by dostała odpowiednie dawki pokarmu to by wyrosła bardziej efektywnie....

Jak ktoś chce spróbować BEZ nawożów niech posadzi w piasek i podlewa czystą wodą....sam zobaczy co z tego wyjdzie :lol3:

Pozdrawiam, HeadBUD31

leniwiec

Nick Kompostow
Weteran
Buchów
7
lanie samej wody prędzej czy później prowadzi do niedoborów. jak by to był parapet i słabe słońce, to i metabolizm wolniejszy a składniki wystarczą na dłużej. jednakże, w uprawie indoor mamy wysokie natężenie światła, czyli możliwie jak najszybszy wzrost rośliny, która w procesach metabolicznych wykorzystuje składniki zawarte w glebie, a że doniczka nie jest z duża (chyba, że rzeczywiście to kilkadziesiąt litrów) to szybko będzie chciała więcej pokarmu.
innymi słowy - trzeba będzie nawozić.

[achtung! offtop!]
myślę, że taki minimalizm w stylu "organiczna ziemia i organiczny uniwersalny nawóz przez całe grow" mógł by być zaskakujący. w sumie to ma sens, bo teoretycznie wystarczy utrzymywać w dobrej kondycji florę bakterii glebowych (np. melasa jako pożywka) i podawać im organiczne papu do przetworzenia dla rośliny. ja na pewno spróbuję niedługo. ;)

<peace>

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół