Uprawa grzybów - Wątek ogólny

Wyszukiwarka Forumowa:

Wiewiorka

Well-known member
Buchów
80
A tymczasem chwalę się. Bo do tej pory wydawało mi się, że za***ista grzybnia na agarze wygląda tak:
20230615_114527.jpg

Lub tak:
20230615_114540.jpg

A tymczasem, ba jednej z płytek rośnie coś takiego 😎
20230615_114554.jpg

Waran z Komody

:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:
Weteran
Buchów
3,011
Odznaki
3
To tzw wzrost ryzomorficzny… namierz najbardziej agresywny wzrost (ten najbardziej wysunięty względem centrum) i przetransferuj końcówkę tego warkocza na nową szalkę (najlepiej jedną taką nitkę wyróżniającą się grubością)

SuchyMakaron

Member
Buchów
1
Witam, po skończonych zabawach w growkity skusiłem się skorzystać z tutoriala "Pana Warana z Komody". Do tej pory robienie liquid culture i szczepienie słoików z ziarnem (do tej pory tylko ryż) wychodziło idealnie (10/10 było skolonizowanych bez oznak zakażenia).

Postępowałem zgodnie z instrukcją ( identyczne proporcje, nawet pudełko udało mi się wyrwać w budowlanym z tymi samymi wymiarami ). Po 5 dniach lekko skolonizowała się górna warstwa ( kilka cm obwodu w kilku miejscach) i tyle. Przez ponad 3 tygodnie wszystko stało w miejscu. Temperatura w 1 boxie miała ~25 stopni, w drugim ~20 (średnia dzienna).

Wydawało mi się, że wierzchnia pokrywa jest zbyt sucha, dlatego nic się nie kolonizuje, skropliłem lekko wodą powierzchnie i na drugi dzień cały substrat się zepsuł.

Co powinienem na kolejny raz zrobić w takiej sytuacji, gdzie nie widać postępującej kolonizacji. Górna część pokrywy wyglądała na wysuszoną, mimo tego na wieku pudełka skraplała się woda( spód pudełka wyłożony był workiem plastikowym.

Box 1
20230918_165333.jpg

Box 2
20230918_165344.jpg

Środek ciastka przed wyrzuceniem
20230918_170426.jpg

Wiewiorka

Well-known member
Buchów
80
@SuchyMakaron jak ładnie przerastało i przestało, to pewnie znaczy że zakażenie było wcześniej.

Rób więcej boxów i próbuj dalej. W domowych warunkach ciężko o sterylność.

Waran z Komody

:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:
Weteran
Buchów
3,011
Odznaki
3
Witam, po skończonych zabawach w growkity skusiłem się skorzystać z tutoriala "Pana Warana z Komody". Do tej pory robienie liquid culture i szczepienie słoików z ziarnem (do tej pory tylko ryż) wychodziło idealnie (10/10 było skolonizowanych bez oznak zakażenia).

Postępowałem zgodnie z instrukcją ( identyczne proporcje, nawet pudełko udało mi się wyrwać w budowlanym z tymi samymi wymiarami ). Po 5 dniach lekko skolonizowała się górna warstwa ( kilka cm obwodu w kilku miejscach) i tyle. Przez ponad 3 tygodnie wszystko stało w miejscu. Temperatura w 1 boxie miała ~25 stopni, w drugim ~20 (średnia dzienna).

Wydawało mi się, że wierzchnia pokrywa jest zbyt sucha, dlatego nic się nie kolonizuje, skropliłem lekko wodą powierzchnie i na drugi dzień cały substrat się zepsuł.

Co powinienem na kolejny raz zrobić w takiej sytuacji, gdzie nie widać postępującej kolonizacji. Górna część pokrywy wyglądała na wysuszoną, mimo tego na wieku pudełka skraplała się woda( spód pudełka wyłożony był workiem plastikowym.

Box 1
20230918_165333.jpg

Box 2
20230918_165344.jpg

Środek ciastka przed wyrzuceniem
20230918_170426.jpg
Czy wyczułeś z substratu jakiś zapach ?
Słodki lub skiśnięty
No i ryż to pedał… to napewno

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w Growbox.pl i Growseed.pl na wszystko!

Góra Dół