Witam, po skończonych zabawach w growkity skusiłem się skorzystać z tutoriala "Pana Warana z Komody". Do tej pory robienie liquid culture i szczepienie słoików z ziarnem (do tej pory tylko ryż) wychodziło idealnie (10/10 było skolonizowanych bez oznak zakażenia).
Postępowałem zgodnie z instrukcją ( identyczne proporcje, nawet pudełko udało mi się wyrwać w budowlanym z tymi samymi wymiarami ). Po 5 dniach lekko skolonizowała się górna warstwa ( kilka cm obwodu w kilku miejscach) i tyle. Przez ponad 3 tygodnie wszystko stało w miejscu. Temperatura w 1 boxie miała ~25 stopni, w drugim ~20 (średnia dzienna).
Wydawało mi się, że wierzchnia pokrywa jest zbyt sucha, dlatego nic się nie kolonizuje, skropliłem lekko wodą powierzchnie i na drugi dzień cały substrat się zepsuł.
Co powinienem na kolejny raz zrobić w takiej sytuacji, gdzie nie widać postępującej kolonizacji. Górna część pokrywy wyglądała na wysuszoną, mimo tego na wieku pudełka skraplała się woda( spód pudełka wyłożony był workiem plastikowym.
Box 1
Box 2
Środek ciastka przed wyrzuceniem