- Buchów
- 3
Dzięki wielkie za szybką odpowiedźSiema, miałem to samo, niestety na twoje pytanie o H2O2 nie odpowiem bo nie próbowałem takiej metody, natomiast w moim przypadku pomogła zmiana procedury:
1. Płukam ziarno kilka razy 6-8 w zależności jakiej jest czystości (woda przy ostatnim płukaniu ma być totalnie klarowna).
2. Gotuje przez 5 minut w wodzie (chociaż podobno nie trzeba tego robić), odcedzam i czekam ok pół h żeby woda jeszcze odparowała od czasu do czasu mieszając.
3. Wrzucam ziarno do słoików, czekam kolejne 30 minut i przykrywam dwoma warstwami folii alu.
4. Do sterylizacji zamiast szybkowaru używam piekarnika - 200C na 30-40 minut, po sterylizacji nie otwieram piekarnika tylko czekam aż wszystko na spokojnie wystygnie.
5. Po ostygnięciu słoików przykrywam je tyvek'iem i nakręcam pokrywki wg przepisu Warana (dobrze jest sobie wszystko przygotować wcześniej i wysterylizować za pomocą izo żeby zmiana folii na tyvek była szybka).
6. Zaszczepianie - nie ma co dawać za dużo LC 1ml na słoik wystarczy (myślę, że moje wcześniejsze porażki mogły wynikać z tego, że podczas zaszczepiania podawałem za dużo LC, który zawiera wodę i ta woda spływała później na dno słoika i tam zazwyczaj powstawały kontaminacje bakteryjne).
7. Po zaszczepieniu dobrze wstrząsam słoik obracając go kilkukrotnie aby LC dobrze się rozeszła.
Dodatkowo zamiast sorgo używam proso, mniejsze ziarna przekładają się na lepszą powierzchnię styku przez co kolonizacja postępuje szybciej (albo tylko w mojej głowie), a ciastka wydają się lepiej zbite przez co nie są takie kruche.
Spróbuje tą procedurą, nie mam nic do stracenia . Kupiłem 12 kg sorgo więc jest na czym ćwiczyć , zawsze to jakieś nowe doświadczenie. Co do ilości LC to również podejrzewam że to właśnie przez to bo dawałem ok 2-3 ml na słoik 300ml...
Dziś jednak dałem 1 ml , zobaczymy efekty.
Używam tureckiego szybkowaru po przeróbkach i jedyne zabezpieczenie które zostało to czerwony silikonowy korek do 2 barów, więc gdyby piekarnik się sprawdził to i bezpieczniej by było
PS: Do dwóch słoików poszło 0.5ml H2O2 tak dla testu . Dam znać czy to odpali