akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Uprawa grzybów - Wątek ogólny

Wyszukiwarka Forumowa:

Podjarany

Well-known member
Buchów
3
Siema, miałem to samo, niestety na twoje pytanie o H2O2 nie odpowiem bo nie próbowałem takiej metody, natomiast w moim przypadku pomogła zmiana procedury:

1. Płukam ziarno kilka razy 6-8 w zależności jakiej jest czystości (woda przy ostatnim płukaniu ma być totalnie klarowna).
2. Gotuje przez 5 minut w wodzie (chociaż podobno nie trzeba tego robić), odcedzam i czekam ok pół h żeby woda jeszcze odparowała od czasu do czasu mieszając.
3. Wrzucam ziarno do słoików, czekam kolejne 30 minut i przykrywam dwoma warstwami folii alu.
4. Do sterylizacji zamiast szybkowaru używam piekarnika - 200C na 30-40 minut, po sterylizacji nie otwieram piekarnika tylko czekam aż wszystko na spokojnie wystygnie.
5. Po ostygnięciu słoików przykrywam je tyvek'iem i nakręcam pokrywki wg przepisu Warana (dobrze jest sobie wszystko przygotować wcześniej i wysterylizować za pomocą izo żeby zmiana folii na tyvek była szybka).
6. Zaszczepianie - nie ma co dawać za dużo LC 1ml na słoik wystarczy (myślę, że moje wcześniejsze porażki mogły wynikać z tego, że podczas zaszczepiania podawałem za dużo LC, który zawiera wodę i ta woda spływała później na dno słoika i tam zazwyczaj powstawały kontaminacje bakteryjne).
7. Po zaszczepieniu dobrze wstrząsam słoik obracając go kilkukrotnie aby LC dobrze się rozeszła.

Dodatkowo zamiast sorgo używam proso, mniejsze ziarna przekładają się na lepszą powierzchnię styku przez co kolonizacja postępuje szybciej (albo tylko w mojej głowie 😅), a ciastka wydają się lepiej zbite przez co nie są takie kruche.
Dzięki wielkie za szybką odpowiedź 😁
Spróbuje tą procedurą, nie mam nic do stracenia . Kupiłem 12 kg sorgo więc jest na czym ćwiczyć , zawsze to jakieś nowe doświadczenie. Co do ilości LC to również podejrzewam że to właśnie przez to bo dawałem ok 2-3 ml na słoik 300ml...
Dziś jednak dałem 1 ml , zobaczymy efekty.
Używam tureckiego szybkowaru po przeróbkach i jedyne zabezpieczenie które zostało to czerwony silikonowy korek do 2 barów, więc gdyby piekarnik się sprawdził to i bezpieczniej by było 😅
PS: Do dwóch słoików poszło 0.5ml H2O2 tak dla testu . Dam znać czy to odpali

Comasz

Active member
Buchów
56
Odznaki
1
Używam tureckiego szybkowaru po przeróbkach i jedyne zabezpieczenie które zostało to czerwony silikonowy korek do 2 barów, więc gdyby piekarnik się sprawdził to i bezpieczniej by było 😅
I może tu jest problem, musi być jakis zawór roboczy, inaczej nie masz jak odpowietrzyć szybkowaru a powietrze ma za małą pojemność cieplna, to ciepło nie przenika tak słoików i nie jest w stanie odpowiednio wygrzać ci ziarna. Ja też mam turecki, zamiast roboczego wstawiłem manometr a za roboczy robi zawór bezpieczeństwa 1.1 bar. I mi wychodzi elegancko odkąd wstawiłem ten manometr 😅

DanteAlighieri

Active member
Buchów
23
Dzięki wielkie za szybką odpowiedź 😁
Spróbuje tą procedurą, nie mam nic do stracenia . Kupiłem 12 kg sorgo więc jest na czym ćwiczyć , zawsze to jakieś nowe doświadczenie. Co do ilości LC to również podejrzewam że to właśnie przez to bo dawałem ok 2-3 ml na słoik 300ml...
Dziś jednak dałem 1 ml , zobaczymy efekty.
Mi na szybkowarze na kilkanaście prób wyszło raz i tu może być kwestia zbyt niskiego ciśnienia i właśnie to co @Comasz napisał wyżej. Drogą prób i błędów zwiększałem też czas sterylizacji do nawet 2,5h ale bez pozytywnych rezultatów. Spróbuj z piekarnikiem, mi teraz pyka za każdym razem :)

Podjarany

Well-known member
Buchów
3
Ja też mam turecki, zamiast roboczego wstawiłem manometr a za roboczy robi zawór bezpieczeństwa 1.1 bar. I mi wychodzi elegancko odkąd wstawiłem ten manometr 😅
Mam manometr zamiast zaworu bezpieczeństwa 😅
1000021595.jpg

Ok 5 dyszek na allegro
Szybkowar nie ma żadnej uszczelki pod pokrywka i nie jest super szczelny , więc wystarczy ustawić odpowiednio ogień i trzyma te 1.2 bara, nieraz dochodzi nawet do 1.4🫣
Czas liczę według sposobu warana .
Kropla na pokrywkę . Ten słoik który pokazałem wcześniej trzymałem nawet 120min i dalej kicha :/
Gdzieś robię błąd .. muszę się tylko dowiedzieć gdzie :/

Dziękuję panowie za pomoc 😁
Będę próbował

Comasz

Active member
Buchów
56
Odznaki
1
To może LC masz brudne? Kiełkowałeś zarodników na agarze czy bezpośrednio do LC ? Zarodniki praktycznie zawsze mają jakiś syf.

Podjarany

Well-known member
Buchów
3
To może LC masz brudne? Kiełkowałeś zarodników na agarze czy bezpośrednio do LC ? Zarodniki praktycznie zawsze mają jakiś syf
Możliwe , nie wykluczam tego. Zarodniki poszły odrazu w LC . Lepiej rzucić na agar następnym razem.?
Mam tylko takie kijowe zdjęcia
1000021599.jpg

Wygląda ok.?
1000021598.jpg

1000021597.jpg

Ostatnia edycja:

Comasz

Active member
Buchów
56
Odznaki
1
Z LC jest taki problem ze bez agaru nie jesteś w stanie stwierdzić. Może być pełno bakterii a będzie wyglądać okey. Najlepiej kiełkować na agarze, później kawałek wrzucić do LC i krople tego LC też sprawdzić na następnym agarze wtedy dopiero jest pewność.

Zenon

New member
Buchów
0
Cześć! Tak tylko piszę, bo jest całkiem fajna okazja na szybkowar. "Gerlach Szybkowar AMBIENTE 6l" do niedawna kosztował 429-499zł, teraz można go kupić na allegro i na stronie gerlach za 279zł. Może nie jest duży ale 3 słoiki 900ml wchdzą, a sam szybkowar ma ciśnienie robocze 100kPa więc chyba okazja. Nie reklamuję tutaj czy coś, sam szukałem takiego 1 bar no i był problem a 1000+zł nie dam, więc może ktoś tutaj ma podobnie. Pozdrawiam!

mukada.arma

New member
Buchów
2
Cześć! Tak tylko piszę, bo jest całkiem fajna okazja na szybkowar. "Gerlach Szybkowar AMBIENTE 6l" do niedawna kosztował 429-499zł, teraz można go kupić na allegro i na stronie gerlach za 279zł. Może nie jest duży ale 3 słoiki 900ml wchdzą, a sam szybkowar ma ciśnienie robocze 100kPa więc chyba okazja. Nie reklamuję tutaj czy coś, sam szukałem takiego 1 bar no i był problem a 1000+zł nie dam, więc może ktoś tutaj ma podobnie. Pozdrawiam!
Ten szybkowar nie osiąga 15 PSI, jeśli w instrukcji nie ma podanego ciśnienia to możemy być pewni, że nie osiąga - z podobnych polecam Fagor Duo 6 - z instrukcji: "2 poziomy ciśnienia: Szybki (60 kPa) / Superszybki (100 kPa)" czyli osiąga ok 14,5 PSI.

Piżmak

Well-known member
Buchów
40
W ogóle w kwestii dekontaminacji przyszedł mi do głowy taki szaleńczy pomysł, że można by spróbować przeprowadzić ten proces wkładając słoiki do gara wypełnionego olejem... Wiem że może się to wydawać porytym pomysłem, ale olej wrze w znacznie wyższej temperaturze co daje nam możliwość utrzymania tych 125 stopni lub nawet więcej bez wrzenia oleju. Ogarnąć sobie termometr który pozwoli nam sprawdzić czy mamy już daną temperaturę i tak trzymać odpowiedni czas.
Może wydaje się głupie, ale tak na prawdę może zadziałać wszak chodzi tu o temperaturę a nie o ciśnienie.
PS:Nie wymyśliłem tego na grzybach^^

Piżmak

Well-known member
Buchów
40
Dobra chciałem ten post wyżej edytować ale coś nie mogę, chyba za dużo czasu minęło od opublikowania czy coś.
W każdym razie pogadałem trochę z AI i ai stwierdziło ze to po ch**u pomysł jest tłumacząc, że nie sama temperatura tutaj gra rolę co również penetracja cieplna, która jest rzekomo znacznie wyższa przy użyciu pary wodnej. No i może faktycznie tak jest, ale skoro niektórym się z powodzeniem udawało przeprowadzić sterylizację w piekarniku to taki dziwny pomysł mi się w bani zrodził^^

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół