nasiona marihuany

usprawnienie systemu wentylacji + extra Co2... proszę o opinie...

Wyszukiwarka Forumowa:

futurama

Active member
Buchów
0
Wpadłem na pewien pomysł jak usprawnić wentylacje w moim boxie. Wlot powietrza podłączyłem bezpośrednio do wiatraka który znajduje się na górze ustawiony jest pod kątem 45 stopni do ściany boxu(patrz zdjęcie nr 1)
Wydaje mi się że w ten sposób lepiej rozprowadzę świeże powietrze w boxie niż wlot poprowadzony od dołu bez dodatkowego nawiewu. Dodatkowo z tyłu wiatraka (w miejscu gdzie powietrze jest "zasysane") zamontowałem wylot Co2 z bimbrownika który znajduje się na zew. boxu. Czy w ten sposób poprawię dostarczanie świeżego powietrza wraz z dodatkowym Co2? Proszę o opinie, ewentualnie konstruktywną krytykę!

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

RobRoy

Well-known member
Weteran
Buchów
1
można dawać mieszający od razu przy wlocie powietrza, ale to raczej zbędna fatyga. Mieszający jest po to, aby powietrze nie stało wokół kwiatów i była mniejsza szansa pleśni.
Właśnie po to wlot i wylot daje się po przeciwległych końcach, aby całe powietrze w box było wymienione (chociaż - przy dobrym mieszającym to "przedmucha każdy kąt")

A co do CO2, to policz wydatek powietrza wentylacji w m3/h, przelicz jakie stężenie CO2 chcesz uzyskać i będziesz wiedział, ile m3/h CO2 trzeba dostarczać do świeżego powietrza.

Pomoc: jeżeli byś np. chciał podnieść stężenie CO2 o 1000ppm (0,1%) to dla przykładowego wydatku wentylacji np.100m3/h trzeba by dostarczać stale, w fazie świetlnej, 0,1m3/h CO2 tj. 100 litrow/h CO2.

Bimbrownik jak wyprodukuje Ci 1 litr CO2 na dobę, to będzie dobrze. A potrzeba 100 litrów na godzinę.

Rozwiązanie :salut: - gdy podajesz CO2 to trzeba wyłączyć wentylacje, bo Ci wszystko natychmiast wydmucha z box.
(a jak się uporać z temperaturą i wilgotnością przy wyłączonej wentylacji, to już osobny problem)

futurama

Active member
Buchów
0
usprawnienie systemu wentylacji + extra Co2... proszę o opinie...

Wyczerpująca odpowiedź, dziękuję. Odnośnie wentylacji: wentylator dostarczający powietrze ma mniejszą wydajność niż ten odprowadzający, (oczywiście mogę je podłączyć niezależnie). Na chwilę obecną obydwa chodzą równolegle. Obawiam się że ilość świeżego powietrza jest niewystarczająca. Pomysł polegał na tym aby wentylator wylotowy włączać na jakieś 15 min co powiedzmy 3h w celu pozbycia się nadmiaru tlenu z boxa wentylator dostarczający powietrze chodziłby bez przerwy po wył światła obydwa automatycznie przestaną chodzić. Wiatrak mieszający chodzi 24/7 miesza powietrze uniemożliwiając skraplanie się wilgoci na ściankach boxa. Co sądzisz o tym pomyśle?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół