Usychanie liści

Wyszukiwarka Forumowa:

borysus

Member
Buchów
0
Witam Wszystkich,

mam ogromny problem z usychaniem liści.

Nasiona:
Kali47 i Critical mass

Ziemia Canna Terra Profesional, nawozy Plagron Terra , żarówy Philips tornado 32w

Trzy miesiące temu zasadziłem pierwsze. Rosły pięknie, ale po 3 tygodniach zaczęły żółknąć i usychać dolne liście.
Po 35 dniach były całe wyschnięte jak wiórek i poszły do kosza.
Podlewałem wodą z biedrony co trzeci dzień, aż woda nie przeleci przez doniczkę i nawozem co drugie lanie. Wyczytałem, że pewnie uschły od przelewania.

Teraz robię drugie podejście. Podlewam Dobrowianką co 3-4 dzień, ale tylko po 25 ml i znowu zaczyna się ta sama sytuacja. Zaczynają usychać dolne liście dopiero wyrastające, przy czym rosliny są dużo mniejsze niż poprzednim razem i wyglądają jak anorektyczki...
W obu przypadkach usychanie liści nakłada się na pierwsze podlanie nawozem i LST . Któreś z nich może mieć na to wpływ? Nie lać nawozu? Lać więcej wody?

Przyznam bez bicia, że w całym życiu miałem tylko bambusa, którego i tak niechcący uśmierciłem...
Chciałem to wyhodować dla nieuleczalnie chorej żony, ale nie wiem czy próbować dalej?
Jak to wyglądało u Was zaawansowanych? Mieliście rękę do tego od samego początku czy doszliście do wszystkiego metodą prób i błędów?

Danio93

Well-known member
Buchów
1
Zdjęcia daj tej rośliny.
Jakie nawozy?
Od którego dnia podajesz nawozy?

Ostatnia edycja:
M

mlodygru

Guest
25 ml na rośline?? To nie tak. Lejesz jak jest doniczka lekka i wtedy wody nie zalujesz. Podlewasz rzadko ale obwicie. Jakie ph ma ta woda??

borysus

Member
Buchów
0
ph ziemi między 5, a 6 bliżej 5 wg. papierka lakmusowego
Nawóz Plagron Terra, podaje od 14-15 dnia zycia rośliny.

borysus

Member
Buchów
0
To kupić dolomit?
Może to być spowodowane nieumiejętnym podlewaniem? Jakoś najmniej się na tym skupiłem, wydawało mi się, że wystarczy nalać wody i już. Wczoraj poczytałem parę postów i wychodzi na to, że jestem kompletnym idiotą, bo to , że woda powylewała się po bokach i wszystko wyleciało dołem nie oznacza, że ziemia coś "wciągnęła"

borysus

Member
Buchów
0
Problemem okazała się kiepska wentylacja. Wymieniłem 2 małe wentylatorki na jeden porządny wentylator, solidnie podlałem i rośliny "wstały". Chyba nic już z nich nie będzie, bo są karłowate i odrosły 2 liście na krzyż, ale chociaż wiem gdzie leżały problemy.
Dziękuję za chęci pomocy. Temat do zamknięcia

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

Góra Dół