• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Walka z żółknącą Marią

Wyszukiwarka Forumowa:

Ruska.Pomarańcza

Well-known member
Buchów
1
Witam, około tydzień temu mój plancik wziął się ostro za kwitnięcie.
Od tego czasu albo jeszcze wcześniej zaczęły się problemy z żółknięciem liści.
Próbowałem sobie z tym radzić, podsypywałem dolomitem, stabilizowałem ph wody na 6.5 itp itd.
Nic nie podziałało, a pomidorek jak żółknął tak żółknie.
Można nawet stwierdzić, że proces ten wzmocnił się. Myślałem cały czas, że jest to wina niedoboru któregoś z podstawowych pierwiastków.
Stawiałem na Azot i zaaplikowałem go wczoraj dolistnie.
Na liściach pojawiają się również małe rdzawe plamki.
Odmiana to Shaman od DP, donica 20l.
Wiek około 85 dni z czego pierwszy miesiąc w doniczce 0,5l :pl:.

Dolny wiatrak wczoraj wieczorem. Jak widać ten wyżej po lewej też zaczyna żółknąć.
IMAG0300.jpg

Ten sam wiatrak dzisiaj, żyłki pozostały zielone.
IMAG0305.jpg

Cały plant, widać blednące liście w środkowej partii.
IMAG0297.jpg

Inne przykłady żółknących liści.
IMAG0294.jpg

IMAG0293.jpg

Możliwe, że ph jest zbyt wysokie? Przez cały czas nie żałowałem dolomitu.
Co wy o tym myślicie ?
Pomóżcie bo ja już nie wiem co robić!

FrancoLoja

Master at work
Weteran
Buchów
1,183
Odznaki
7
U mnie na oucie jeden z plantów też tak miał,podsypałem mu garść azofoski i widać już poprawę

ganjalove

Well-known member
Buchów
0
tak dziac sie moze przy zbyt malej donicy , lub przy zbyt czestym podlewaniu , porpostu moze gnic.

kup ogolno zwitaminazowana odrzywke podlej :) po paru podlaniach powinna nabrac koloru :)

jw. azot tez moze odgrywac duza role przy zolknieciu roslinki :)

powodzonka :spalony:

nie wiem czy dobrze widze na zdj , ze tylko zolkna dolne partie krzaczka , jesli to tylko 2/3/4 pietra to sie nie spinaj zbytnio :)

Ruska.Pomarańcza

Well-known member
Buchów
1
Jak można spokojnie patrzeć jak plant w tym stadium rozwoju gubi liście ? ;p ja nie moge.

Przy tej wielkości donicy i pomidorka który w niej wyrósł konieczne jest podlewanie co 2-3 dzionki. Po 3ch dniach ziemia jest już naprawde sucha. Przez liście ucieka dużo wilgoci. Również nie zastosowanie kermazytu wiąże się z większa ucieczką wody.
Azofoska moim zdaniem na wiele się nie zda. Zastosowałem nawóz dolistny chelatowany w którym przeważał azot i nie pomogło. Czy zbyt szybkie wysuszanie gleby może mieć wpływ na zbędne odkładanie się substancji odżywczych? Bo jeżeli tak to byłbym skłonny do zrobienia porządnego flusha, wyrównania ph do około 6.3 i zaczęcia od nowa dawkowania Plantona K i małych dawek Biohumusa (roślinka jeszcze dosyć mocno pnie się w górę). Jeżeli chodzi o wodę to na pewno mam dobrą bo stosuję tylko taką z filtra odwróconej osmozy. Zbijam trochę ph bo jest za wysokie.
Dodam, że już doprowadziłem kilka automatów w tym sezonie także ultra laikiem nie jestem.

Wyczytałem, że nawozy na flo podnoszą Ph. Jeżeli podsypałem dolomitem
i dodałem nawóz na flo, wtedy może się okazać, że Ph ziemi jest zbyt wysokie w skutek czego roślinka się zablokuje. Co myślicie o tym wszystkim ? Co robić ?

MonsterBud

Well-known member
Buchów
0
Nie rozumiem po co wy wszyscy zakładacie po parę tematów dziennie dotyczących żółknięcia liści w fazie flo. Przecież to zupełnie normalne, po co z tym walczyć? Roślina po prostu odrzuca dolne liście pobierając z nich azot na rzecz szczytów.

ramber

Well-known member
Buchów
0
W fazie Flo roślina pobiera azot z dolnych partii liści (dolnych pięter)
Kiedy liście są żółte można je odciąć bo i tak nic od siebie nie dają dla rośliny. Jeśli kogoś bardzo bolą żółte liście lub jest ich naprawdę dużo to możesz je podlać biohumusem, ale to rzadko jest konieczne.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół