nasiona marihuany

walka z gorącem

Wyszukiwarka Forumowa:
U

UrugHai

Guest
Witajcie,
mam poważny problemoz z temp. w boxie,
może pierwej parametry:
box-70x60x170, hps 150, swietlowka2x18w grolux(dla barwy),
wentylator 12cm. Temp przy zamknietych drzwiach w boxie dochodzi do
35st :joker: , jak otworze drzwi spada do 30-32 st.

Box stoi w niewielkim pomieszczeniu ok 10mkw.
Jestem juz na tyle zdesperowany ze zaczynam sie juz nad klimą zastanawiac.
Może ktos mi doradzi jakis tanszy sposob
pzdr

B

blancik

Guest
Zamontuj jakiś wentylator wyciągający na górze boxa i powinno być ok

G

Green

Guest
Zamontuj jakiś wentylator wyciągający na górze boxa i powinno być ok

nie ma to jak profesjonalna odpowiedz doswiadczonego growera

niestety to jest minus lata ze temp sa tak wysokie i ciezko jest uprawiac in, jezeli niemasz boxa w piwnicy gdzie temp jest w miare stala to slabo widze zmniejszenie temp. mozesz zrobic tak aby ciemna faza byla gdy mamy dzien a faza jasna gdy jest noc wtedy temp jest znecznie nizsza na dworze wiec i w baxa bedzie latwiej wentylowac

niestety nie da sie obnizyc temp w boxsie jezeli na dworzu w cieniu jest 32 stopnie, trzeba to poprostu przeczekac albo zrobic sobie przerwe na lato z indoorem

B

blancik

Guest
pewnie że temperatura zwlaszcza teraz jest upirdliwa i ciężko ją pokonać, ale jeżeli box musi być zamknięty a nasionka już posadzone to dobra cyrkulacja napewno pomoże i obniży temperature

U

UrugHai

Guest
wentylator juz mam zamontowany, właśnie w górnej części boxa.
Mysle że kolejny went niewiele pomoże.
Mam mozliwość wypozyczenia na dwa dni przenosnego klimatyzatora, który
postawie koło boxa i zobaczymy. Jak zda egzamin to odzałuje te 800 pln netto, ale
czy to się opłaci---> dla czterech krzaczków ?

B

blancik

Guest
niekupuj, szkoda kasy na takie coś. Od temperatury 35 stopni nic się nie stanie! wiem bo sam tak mam, poprostu częściej podlewaj. U mnie temperatura to minimum 30 stopni i to w najlepszym wypadku i rosną ok, tylko częściej podlewam.
A jak chcesz już stracić kase to kup dwa wentylatory lazienkowe i na dole zrób wdmuchujący a u góry wyciągający i stracisz na to jakieś 30-40zl max a nie 800zl !!!!!!

TU MASZ LINK DO TAKIEGO WENTYLATORA NA ALLEGRO

http://www.allegro.pl/item112587474_wentylator_fresh_100m3_h_taniej_sie_nie_da_.html

U

UrugHai

Guest
Blancik chyba masz racje, klima to zbyteczny luksus w tym wypadku.

VipGrower

Well-known member
Weteran
Buchów
1
Przy 4 krzakach zbyteczny to malo powiedziane:) klime mozna montowac jak masz GrowRoom na kilkadziesiat roslin wtedy to sie jeszcze oplaca w twoim wypadku porzadna wentylacja to jedyne sesowne rozwiazanie odpowiednia cyrkulacja powietrza obnizy troche temp choc napewno nie do zalecanego poziomu sam mialem podobny problem ale przy odpowiednio rozmieszczonej wentylacji udalo mi sie zbic temp ponirzej temp pokojowej i to o kilka stopni mimo wszystko temp w boxie nawet przy 33 - 35 C nie jest wcale taka zabojcza jak sie co niektorym wydaje planty rosna ladnie ale fakt faktem musze miec wszystko pod stala kontrola bo przy awari jednego wentylatora i temp nieco powyrzej 40 C roslinki niemal sie usmarzyly

G

Green

Guest
niekupuj, szkoda kasy na takie coś

zgadzamsie w 100 procentach takie urzadzenie przydaje sie jak masz 4-5m2 grow room a nie 4 krzaczki :)

S

SOLARR

Guest
A moze zastasować wentylator biurowy ,z duzymi łopatkami .Jeżeli się oczywiście zmieści.
Po to sa chyba wentylatory żeby chłodziły.
Co wy na to?

VipGrower

Well-known member
Weteran
Buchów
1
solarr napisał:
Po to sa chyba wentylatory żeby chłodziły.
Co wy na to?

Troche racji w tym jest :D ale tez nie zda to egzaminy przy braku dobrej wentylacji IN i OUT niewiele sie schlodzi powietrze w srodku a jedynie bedzie sie tylko poruszalo po calym boxie zamiast zostacz u gory :D wyciag na zxewnatrz i do wewnatrz mimo wszystko musi byc i to jak najbardziej wydajny zeby przy wysokich temp to cos dalo :) Peace

U

UrugHai

Guest
Wreszcie się zachmurzyło i popadało :cheers: , temp w boxie spadła o 6st.
Jak pisałem wcześniej w boxie jest wentylator wyciągowy + wiatrak cyrkulacyjny.
Po Niedzieli zakładam went. wyciągający w oknie, będzie pożądny obieg powietrza.
krzaczki to 1xWW i 5xEuforia
THX za sugestie.

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Buchów
17
Jeśli nadal będzie za wysoka temperatura, to możesz zmontować szybę oddzielającą HPS'a od reszty boxa i zrobić z jakichś rurek cool tube. Możesz też dostarczyć więcej CO2, budując bimbrownicę, wtedy temperatura może być wyższa o kilka stopni i roślinki będą szybciej rosły.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół