akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Wciornastki (Thrips) - eksterminacja

Wyszukiwarka Forumowa:

Śmieszek420

World Wide Weed
Obsługa forum
Moderator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
9,580
Odznaki
5
Liście żrą larwy, żeby się ich pozbyć, wystarczy spryskać dokładnie liście Mospilanem 20 SP. Żeby nie mieć larw, trzeba wyłapać latające formy, do tego są niebieskie lepy. Zostawianie jednej rośliny mija się z celem.
Jeśli brakuje Ci tydzień lub dwa do ścinki, a jest tego masa, to możesz już ściąć planty zamiast pryskać (Mospilan ma 2 tyg karencji). Ziemię wymień na nową, bo pewnie jest tam już lęgowisko. Dokładnie wyczyść boksa,.
Na konopiach nie ma karencji. Mospilan to ciężka chemia. Na wciornastki to się psika Spintorem, organiczny, bezpieczny i zabija większość w pierwszym zabiegu. Po 2 ginie wszytko do zera.

Beasto

Ujarany cały dzień
Weteran
Buchów
14,973
Odznaki
10
O, dzięki @Śmieszek420. Lata temu potrzebowałem na już i trafiłem ten Mospilan. To trzeba się przenieść na to, co podałeś :)

EDIT a zamówię już, bo sam muszę prysnąć, w sumie dobrze, że mi się nie chciało za to zabrać xD

Ostatnia edycja:

NicoB

Member
Buchów
2
Dzięki za odpowiedzi.
W jednym boksie mam 9 krzaków. Trzem przydałoby się postać jeszcze z 2 tyg. i są w stanie w miarę dobrym. Kolejne trzy są już do kosy i stan słaby. Kolejne trzy, które wyglądały parę dni temu, jakby jeszcze potrzebowały trochę, są w najgorszym stanie. Na nich wciornastek najszybciej wyrządzał szkody. Mają pojedyncze bursztynowe trichomy. Dzisiaj chyba zacznę kosy tych sześciu, które są w najgorszym stanie lub gotowe i muszę wykminić, co zrobić z tymi trzema w względnie dobrym... Widzę, że Spintor ma karencję 7 dni, więc chyba zrobię nim oprysk. Serio on tak dobrze działa na wciornastka? Kiedyś w jednym projekcie nawet karate mi nie pomogło.

No i mam jeszcze drugiego, mniejszego boxa, w którym są cztery 3 tygodniowe krzaki. Je chyba wyrzucę dzisiaj.

Ostatnia edycja:

Beasto

Ujarany cały dzień
Weteran
Buchów
14,973
Odznaki
10
Po co te młode chcesz wywalać? Spryskaj je tym Spintorem na wszelki, wstaw lepy i monitoruj.

NicoB

Member
Buchów
2
Ponieważ poprzednim razem walczyłem z tym robactwem kilka lat i dopóki nie zrobiłem przerwy, pojawiało się przy prawie każdej, jak nie każdej uprawie. Pozbędę się tych młodych, skosze stare, odpalę bombę, zdezynfekuje wszystkie namioty i dopiero ruszę.
@Śmieszek420 czy ważna jest firma tego Spintoru? W Obi znalazłem Agrecol Spintor 240 SC.

NicoB

Member
Buchów
2
Zastanawiam się, czy pozbyć się dywanów z pokoju. Wciornastek nie powinien tam siedzieć nie? A bądź co bądź, trochę wyciszają pomieszczenie.
Chociaż kurcze, podczas trymowania, kij wie gdzie one spieprzają z krzaków. :/

Beasto

Ujarany cały dzień
Weteran
Buchów
14,973
Odznaki
10
Całe mieszkanie opróżnij xD

MiczBuhanen

Well-known member
Weteran
Buchów
9,327
Odznaki
7
No dywany to ogólnie siedlisko wszelkiego rodzaju syfow więc tak czy inaczej dobrze wyj***c

NicoB

Member
Buchów
2
Już wcześniej zastanawiałem się, czy przypadkiem szkodniki nie przyszły z glebą. Rozmawiałem kiedyś z pewnym sklepem, gdzie worki trzymali normalnie na dworzu, tylko pod zadaszeniem... Używam BB Light Mix. Wbiłem sobie na Allegro w oceny tej gleby, a tam skarżył się ktoś, że mu np przyszła z ziemiurkami.
Pytanie mam, czy można biobizza wypalać w piekarniku? Nie wiem, czy on ma jakieś pożyteczne życie w sobie czy dopiero jak ja daję mikoryzę i bactrex, zaczyna żyć. A może są jakieś inne sposoby, żeby pozbyć się potencjalnych szkodników z gleby? Nie będę ukrywał, że wygrzewanie 150 l może być dla mnie problematyczne.

Bortek

Uprzejmie Donosze...
Weteran
Buchów
32,037
Odznaki
5
Zazwyczaj tak jest u mnie wszystkie growshopy trzymaja w magazynach albo na zewnatrz gdzie wszystko wejdzie bez problemu

NicoB

Member
Buchów
2
@Śmieszek420 jak dawkujesz Spintor? Ja wtedy dałem 0,5ml/1l i chyba podpaliło mi liście. No ale oprysk bardzo obfity zrobiłem, może zbyt bardzo.

Śmieszek420

World Wide Weed
Obsługa forum
Moderator
Weteran
Rozwiązań
1
Buchów
9,580
Odznaki
5
Jak z ulotki dawka na pomidora. To nie ma prawa popalić, bo to ani olej ani chemia.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół