• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Wentylacja

Wyszukiwarka Forumowa:
G

Gość

Guest
Siemanko :)

A mianowicie... co sądzicie o tym wentylatorze ?
Czy wentylator komputerowy z allegro : "AAB BLACK JET FAN 12 -(15 łopatek) 65% mocniejszy", który posiada przepływ powietrza na poziomie 170m3/h a poziom hałasu generowany przez śmigła kształtuje się w granicy 20,9 dB.

Jest sens kupowania wentylatora kanałowego o przepływie powietrza około 160m3/h i hałasie około 40 dB i cenie conajmniej 2 razy większej ?

D

delete

Guest
Jakie gabaryty ma Twój box? Moim zdaniem przepływ podany na aukcji można włożyc pomiędzy bajki ;) 12V wentyl z taką wydajnością byłby ciekawą alternatywą. Drugą kwestią jest miejsce jego umiejscowienia, jaką funkcję ma spełniać?

G

Gość

Guest
Myslę, że nie kłamią na tej aukcji z danymi sprzętu, a przynajmniej tak zakładam. Boxa mam 60x60x100 i planuje tam dać 2 wyciągające te co powyżej i do tego oczywiście regulacja napięcia + 2 wenty równiez komputerowe 80x80 wtłaczające na dole boxa, również pod regulacją. Lampa 150 hps.

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
według mnie na taką lampę staczy 100m3/h jeden wyciągający może 1 mieszający w górę żeby powietrze pchał w stronę lampy ze względu na to że mały box. grubo przesadzasz z tą wentylacją jak na HPS 150 W ... .

G

Gość

Guest
Papasmerfie chcę dać ich tyle aby zapezpieczyć się przed niewiarygodnością danych na stronie producenta, zawsze bedę mógł wyregulować obroty, a lepiej mieć 2 wetyle niż jeden i pózniej coś przerabiać. mam racje ?

Ale co sądzicie o tych wetylach ?

---------- Aktualizacja posta 13:03 ---------- Czas poprzedniego posta 12:48 ----------

albo coś takiego : http://allegro.pl/aab-cooling-super-silent-fan-25-cichy-wydajny-13db-i2590284315.html

co sądzicie ?

---------- Aktualizacja posta 13:04 ---------- Czas poprzedniego posta 13:03 ----------

przepływ 232 m3/h, hałas 14,9 dB, cena 40 zł.

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
to wsadź 2 wentylatory 100m3/h i tak będzie mocno przewymiarowane! właściwie to jeden jakby zrobić jakiś system sterowania będzie chodził na 80% a drugi sie nie będzie właczał - na moje przeczucie ... .

I łepiej zrobić coś co będzi eodprowadzać ciepło bezpośrednio z urządzenia (lampy) nawet słabszy went a drugi z reg obrotów normalnie ale wybór twój jak nie planujesz tam 600 wstawiać a góra 250 W (w przyszłości). to dla mnie przesadzasz i to grubo.

Łatwiej taniej i ciszej wyjdzie z mniejszymi wentylatorami. Przykro mi ale nie potrafie zrozumieć przewymiarowania prawie 4 krotnego.

Jeden ten wentylator co podałeś z regulacją obrotów by starczył bez żadnych wdmuchujących. i nigdy by nie chodził na 100% (jeżeli dobierzemy obroty do potrzeb).

Masz do odprowadzenia 105W ciepła to nie jest dużo.

Tu masz przetworzoną przeze mnie wiedzę o wentylacji, ta wiedza to jest ogólnie dostępna wiedza techniczna o odprowadzaniu ciepła z urządzeń lekko przetworzona na prostszy język, te same wyliczenia znajdziesz w polskich normach.

Jak tak bardzo się upierasz weź te cichsze... na pewno dadzą rade nawet jak by dane były trochę przekłamane.. ale weź pod uwagę że mogą miec spora moc i zasilacz też musi być porządny ... :)

Powodzenia.

G

Gość

Guest
ok, dzięki Papasmerfie :smokee:

Może faktycznie błędnie myśle, ale to dlatego, że mam rownież boxa o wymiarach 30x45x50h w środku 1 roślinka, 3 energooszczędne 32 philipsy tornado, do tego wyciągający 120x120 komputerowy z serii tej samej AAB super silent, który ma przepływ w granicy 97m3/h i wtłaczający 80x80 również AAB o przepływie coś około 50m3/h, do tego szyba pod świetlówkami i temperatura wacha się w granicach 30 stopni, więc to mnie skłoniło do tego, żeby przy konstrukcji następnego boxa wrzucić jednak więcej tych wentów i sterować regulacją.

---------- Aktualizacja posta 13:44 ---------- Czas poprzedniego posta 13:37 ----------

zapomniałem dodać, że w planach oczywiście będzie filtr z maty węglowej, który będzie przyłożony do otworu wentylatora od zewnętrznej trony i to również będzie ograniczało przepływ powietrza, dlatego tez chciałem zamontować went z zawyżonym przepływem.

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
Wszystlko też zależy jak są rozwiązane otwory itp, ale 3x32W sprawność mają gorszą sietlówki, więc masz 96W razy jakieś 0,8 powiedzmy ciepła z nich, to z tych świtlówek masz 77 W ciepła do wyprowadzenia czyli jakbyś boxa nie zmieniał 30% mocniejszy wentyl i warunki będą podobne po zmianie lampy (oczywiście szyba zostaje... ). Ważne jest żeby wloty i wyloty dobrze rozplanować, jak sie da na tej samej scianie np. to połowa boxa w ogóle nie jest wentylowana.

G

Gość

Guest
hmm, czyli najlepiej rozplanować tak, żeby wloty i wyloty były na przeciwległych ścianach, dobrze rozumiem ?

---------- Aktualizacja posta 13:57 ---------- Czas poprzedniego posta 13:55 ----------

Mógłbyś jeszcze mi podpowiedzieć czy dobrze myśle o tym przepływie z filtrem z maty.

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
hmm, czyli najlepiej rozplanować tak, żeby wloty i wyloty były na przeciwległych ścianach, dobrze rozumiem ?

---------- Aktualizacja posta 13:57 ---------- Czas poprzedniego posta 13:55 ----------

Mógłbyś jeszcze mi podpowiedzieć czy dobrze myśle o tym przepływie z filtrem z maty.

Tak, w wentylacji chodzi o wymianę powietrza w pomieszczeniu (dla nas box), najlepiej (najskuteczniej) działą jak całe powietrzeprzelatuje przez box np. od dołu lewa strona do góra prawa strona :).

Dodaj na ten filtr jakieś 30% jeżeli chodzi o te m3/h, niestety na tych filtrach sie za dobrze nie znam, nie maiłem potrzeb montować lubie ten zapach;p ... .

Tu lepiej jakbyś kogoś kto ma coś podobnego podpytał, na pewno ograniczy wydajność wentylatora il nie mam pojęcia.

G

Gość

Guest
Tu lepiej jakbyś kogoś kto ma coś podobnego podpytał, na pewno ograniczy wydajność wentylatora il nie mam pojęcia.

Czytasz mi w myslach, właśnie o to mi chodziło haha :smokee::lol3::bounce:

No, ale gdybym zastosował ten podany prze zemnie wyżej o przepływie koło 200m3/h i do tego regulacja obrotów i założył na niego mate, mysle, że było by spoczko.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół