akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Wielki problem z podgryzaniem

Wyszukiwarka Forumowa:

volun

Well-known member
Buchów
378
Witam mam dość spory problem z podgryzaniem łodyg w liściach i ogólnie zjadania konopi , nie potrafię sobie z tym "czymś" poradzić może ktoś doradzi i podpowie lub sam miał taki przypadek na oucie, więc tak środki jakie użyłem i nie zadziałały to hukinol , anty dzik , czosnek z chilli do oprysku czy karate, nie wiem co mógł bym użyć lub zamontować mysle o czyms na gasienice moze by pomogło bo szkoda patrzeć i doglądać jak się widzi jak co chwile liście odpadają :?

Ostatnia edycja:

JimmyCzuuu

Respekt czuje przed naturą
Buchów
5,005
Ktoś coś kiedys pisal że komuś szopy odwiedzały spota może u Ciebie również są?

LordKrzaczeK

Well-known member
Buchów
853
Odznaki
2
Ktoś coś kiedys pisal że komuś szopy odwiedzały spota może u Ciebie również są?
U mnie są szopy, ale one rozkopywaly siewki.

Co do tych dziur ktoś w zeszłym roku wrzucał taki 'informator' z jakiegoś zagranicznego portalu na temat 'Co zjada Ci rośliny?'

Pamiętam że były uwzględnione tam koniki polne które właśnie lubują się w obgryzaniu łodyg. Walka z wiatrakami na tym etapie sezonu.

CichaZjawa

Member
Buchów
1
Podgryzienia masz od nornic lub popielic szarych. Wszystko co stosowałeś wcześniej na te mendy leśne nie działa. Jedyne co zadziała to trutka. Najlepiej woskowe kostki z trutką takie czerwone dostępne w necie. Dziki lubią to jeść. 2kg takiej trutki dopiero powali dzika, wcześniej będzie wciągał jak dropsy. Jak jest sucho bez deszczu zastosuj granulat czerwony. Wszystko wabi dziki więc nie syp pod rośliny tylko obok kilka metrów np.2m i trzymaj kciuki. Ja w tym roku 5kg trutki zużyłem na te mendy leśne. Praktycznie co rok kilogramami muszę zabezpieczać spota. Wcześniej dostałem bana od admina bo on gryzoniosekualista jest i nie popiera ich trucia. Na dziki jest też trutka 100% wystarczy posypać biały proszek na kukurydze lub jabłka. Dzik to wsunie, aż miło, a potem zdycha bez cierpienia. To dopiero jak hukinol nie pomaga.
No a teraz czekam na kolejnego bana za obrazę majestatu admina. Jeszcze pewnie edytuje mojego posta i wstawi coś od siebie w moim imieniu. Idź pań w CH z takim zarządzaniem.

Ostatnia edycja:

LordKrzaczeK

Well-known member
Buchów
853
Odznaki
2
Podgryzienia masz od nornic lub popielic szarych. Wszystko co stosowałeś wcześniej na te mendy leśne nie działa. Jedyne co zadziała to trutka. Najlepiej woskowe kostki z trutką takie czerwone dostępne w necie. Dziki lubią to jeść. 2kg takiej trutki dopiero powali dzika, wcześniej będzie wciągał jak dropsy. Jak jest sucho bez deszczu zastosuj granulat czerwony. Wszystko wabi dziki więc nie syp pod rośliny tylko obok kilka metrów np.2m i trzymaj kciuki. Ja w tym roku 5kg trutki zużyłem na te mendy leśne. Praktycznie co rok kilogramami muszę zabezpieczać spota. Wcześniej dostałem bana od admina bo on gryzoniosekualista jest i nie popiera ich trucia. Na dziki jest też trutka 100% wystarczy posypać biały proszek na kukurydze lub jabłka. Dzik to wsunie, aż miło, a potem zdycha bez cierpienia. To dopiero jak hukinol nie pomaga.
No a teraz czekam na kolejnego bana za obrazę majestatu admina. Jeszcze pewnie edytuje mojego posta i wstawi coś od siebie w moim imieniu. Idź pań w CH z takim zarządzaniem.
Piszesz głupoty, może i admin mną rację.

Łodygi na plancie podgryza nornica? Weź się w łeb trzepnij za wczasu.
I jeszcze sra po łodgach, no gigant.

CichaZjawa

Member
Buchów
1

Tak bywa, że nornica ale typowo odgryziona łodyga liścia wisząca na skrawku nitki to popielica szara. Wiem bo miałem tak. Nornica lubiła robić norę w dołku bo ziemia przekopana, a następnie przykrywała wejście liśćmi odgryzionymi. Wiem co pisze. Wiedza na forum nie jest już taka jaka była dawniej. Dużo młokosów mało starych wyjadaczy z wiedzą. TRUTKA tylko da spokój.

Popielica szara obgryzała z kory od ziemi łodygi nawet do metra w górę, a liście tnie po sam szczyt rośliny nawet. Nornica natomiast pogryza zaraz przy ziemi łodygę nie więcej niż 10cm, a liście zdarzały się do 20cm od ziemi ucięte.

Ostatnia edycja:

volun

Well-known member
Buchów
378
Też nie jestem fanem trucia zwierząt bo od malego zatrutego zajeczaka truja sie wieksze osobniki, ale chciał bym znalesc jakies neutralne rozwiazanie czyms spryskac krzuna by daly sobie spokoj :/ skoro to popielica szara to moze jest jakis inny nie inwazyjny a skuteczny sposob na te gryzonie :/

LordKrzaczeK

Well-known member
Buchów
853
Odznaki
2
Też nie jestem fanem trucia zwierząt bo od malego zatrutego zajeczaka truja sie wieksze osobniki, ale chciał bym znalesc jakies neutralne rozwiazanie czyms spryskac krzuna by daly sobie spokoj :/ skoro to popielica szara to moze jest jakis inny nie inwazyjny a skuteczny sposob na te gryzonie :/
Popatrz na odchody, to nie jest żadna popielica. Koniki polne na 90%. Wpisz sobie w Google: 'Grasshoppers in cannabis' wszystko znajdziesz. Nie słuchaj baranów.

amatorek

W woderach przez chaszcze !
Weteran
Buchów
2,771
Odznaki
2

Tak lodygi na plancie podgryza nornica .
Mialem tak pare sezonow temu … a jak sobie radzic ? Wujek google i po problemie

PiekneChwile

Well-known member
Buchów
116
jedno może podgryzać a srakać drugie, ja tam sie nie znom ale moim zdaniem to by konikowi nieżle rowa przeorało jak by takiego kloca urznoł jak tam jest na łodzydze hehe

Rolniku

New member
Buchów
7
Mam takie same uszkodzenia jak Ty forummowiczu volun. Miałem również kiedyś popielice i nornice. Gdy popielice odwiedzały miejscówkę to rośliny były pogięte ku ziemi (ciężkie gnidy), a sznurki pogryzione. Jak miałem nornice to zjedzony pień nad ziemią i korzenie. Ostanio jak byłem na spocie dokładnie oglądałem rośliny, na jednej znalazłem BIAŁEGO ŚLIMAKA wyglądał jak mikro kupa świeża. Nie miałem telefonu i nie zrobiłem zdjęć. Miał może z 5mm rozwinięty na długość, bardzo szybki jak na ślimaka również był i znajdował się w miejscu co miałem pogryzione łodygi. Dodatkowo w okolicy słyszę świerszcze. Roślinki mam z cienkimi łodygami. Wszystko co po nich chodzi musi być lekkie, więc obstawiam młode ślimaki lub świerszcze. Tylko co to za biały ślimak? Nie miał jeszcze skorupki. Łodygi liści mam obryzione od pnia do chwili jak wychodzą liście z łodyg. Liście wiszą na dosłownie sznureczkach takich. Same liście nie są pogryzione przez jakiekolwiek stwory leśne, co utwierdza mnie w przekonaniu, że to młode wyklute z ziemi ślimaki robią nam szkody.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół