• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Wilma System 8, jak zmieniać wodę

Wyszukiwarka Forumowa:

spycam

Well-known member
Buchów
0
Siemka, postanowiłem przesiąść się o poziom wyżej tzn w hydro, zakupiłem system wilma na 8 donic. I tutaj mam pytanko, macie jakieś sprawdzone sposoby na zmianę wody, w jaki sposób to robicie, pompa, ręcznie czy może jeszcze jakieś patenty ?

D

delete

Guest
Jak masz ujscie wody na tym samym pietrze co zestaw hydro- to podlacz do pompki podlewajacej normalny waz ogrodowy (u mnie pasuje) i do kibla.
Ja mam zestaw na strychu, kibel pietro nizej i po prostu sciagam grawitacyjnie.

Nie baw sie w odstawanie wody. Lej nowa, swierza wode od razu do zbiornika i daj jej sie tam odstac- wylaczaj wtedy podlewanie.

Przy kazdej zmianie wody zrob flusha 24-48 godzin- przy wilmie nie ma mozliwosci mycia zbiornika przy wymianie wody i sporo soli odklada sie na sciankach. Flush pomaga.

Yo

K

KEFIR

Guest
Warto postawić tył zestawu troche wyżej (ja mam na desce) tak żeby cały syf przy wymianie wody spływał do przodu.

Wymiana tak jak fadree pisał. Dostosuj sobie tylko długość węża. Ja wole mój metrowy, bo mam mniej zabawy przy zwijaniu.

Ja po opróżnieniu zbiornika zalewam/wylewam go jeszcze kilka razy po 10 l gorącej wody, żeby pozbyć się soli, pływających paprochów etc.

Na koniec przelewam każdą donice przez jakieś 10 minut bezpośrednio z węża.

Zalewam wode, A+B, suple, Po kilku godzinach dolewam do pełna regulując przy okazji ph. Woda prosto z kranu. :spalony:

Cała wymiana - godzina max

Raz na jakiś czas rozbierz pompke i wyczyść środek. U mnie po całym gro nazbierało się tam troche syfu i zaczęła głośniej chodzić. Czyszczenie pomogło. Przydaje się też najzwyklejszy filtr akwariowy. Troche filtruje, troche napowietrza no i miesza odżywke przedewszystkim.

spycam

Well-known member
Buchów
0
Dzięki koledzy za wyczerpujące odpowiedzi :) Kupiłem pompkę osobną 2000l/h do tego 8 metrów węża i prosto do kibelka będzie zrzut. Ostatnio walczę ze zmieniającym się ph w systemie dzisiaj rano mierzyłem i było 4.9 !! Odrazu zareagowałem ph upem ;), wczoraj ta sama woda miała 6.2, używam nawozów od GHE, kermazyt też był płukany dosyć intensywnie 24h przed tym jak trafił do donic, zobaczymy może się to unormuje po czasie.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół