• Uwaga! Uprawa konopi w Polsce i w większości krajów jest nielegalna lub wymaga specjalnych zezwoleń. Przed wykorzystaniem informacji zawartych na tym forum lub w innych naszych serwisach upewnij się jakie przepisy regulują uprawę w Twoim kraju.
  • Chcesz pomóc w rozwijaniu forum? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie lub blogu

Wino butla porada :)

venom

symbiot
Rejestracja
Gru 20, 2015
Postów
67
Buchów
0
yo 0,7 litra <piwofuck>

Robię winko wieloowocowe z przewagą moreli i chodzi sobie od tygodnia, kiedy mam je zlac ? Jak owoce opadną na dno ?





pozdro
 

Morninsta

Banned
Rejestracja
Lip 14, 2016
Postów
1,388
Buchów
0
pare godzin emu też był podobny topik. poszperaj o tych burzliwych fermentach i innych
 

grzybek007

KINDERSZTUBA
Weteran
Rejestracja
Gru 8, 2010
Postów
859
Buchów
0
Jak przestanie chodzić to wtedy odcedź owoce i dodaj klarownik potem do butelek i niech dojżewa:)
 

venom

symbiot
Rejestracja
Gru 20, 2015
Postów
67
Buchów
0
Jak przestanie chodzić to wtedy odcedź owoce i dodaj klarownik potem do butelek i niech dojżewa:)

No i super dziękuje za normalną odpowiedz. :jaraczz: no to teraz zostaje napełnić takich 6 szt hehe
 

Nasim

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Lut 14, 2012
Postów
602
Buchów
0
Panie te owoce powinieneś rozgnieść i trzymać do ok. 1-2 tyg. po rozpoczęciu precedensu. Następnie najlepiej moszcz przelać do mniejszego balonu (jak już ustanie burzliwa fermentacja) pod sam korek, aby się nie popsuł i zostawić do cichej fermentacji. Po ok miesiącu zlać winko z nad osadu, po kolejnych trzech czynność powtórzyć. Trzymać w balonie przez 6 - 12 miesięcy i do butelek. Etykiety, laki mile widziane;)
 

Morninsta

Banned
Rejestracja
Lip 14, 2016
Postów
1,388
Buchów
0
czytajcie tytuł użytkownika, przecież on to wychleje zanim się ukisi dobrze :sunny: sam chyba zrobie jakiegoś jabola, znam opuszczony zarośnięty drzewkami po 5-10 lat sad z porzeczkami
 

brat Marian

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sie 4, 2012
Postów
889
Buchów
63
Jak przestanie chodzić to wtedy odcedź owoce i dodaj klarownik potem do butelek i niech dojżewa:)

wolniej, wolniej, wstrzymaj konie... do butelek zaraz po burzliwej fermentacji??
najpierw trzeba by przelać balonu na sklarowanie, ewentualnie dosłodzić jeśli chcemy mocniejsze.
morele będą się kiepsko klarować, troche to zajmie. Dobrze jest do tego typu owoców przed fermentacją dać pektopol- enzym zmiękczający błony komórkowe by lepiej uwalniał się sok.
Kolega Nasim dobrze prawi :)
 

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
14
Darujcie sobie śliwki, morele itp, to chyba najgorsze owoce do wyrobu wina. Do późniejszej destylacji jak najbardziej :D.

A brat Marian widzę ciągle dba o klasztorne piwnice, tak trzymać.
 

brat Marian

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sie 4, 2012
Postów
889
Buchów
63
A brat Marian widzę ciągle dba o klasztorne piwnice, tak trzymać.
nie ustaję w modłach o same udane procesy przemiany wody w wino ;)
Ze śliwek (moreli brzoskwin etc) to chyba tylko z ałyczy (popularnie zwanej mirabelką) dają dobry efekt.
 

Góra Dół