• Uwaga! Uprawa konopi w Polsce i w większości krajów jest nielegalna lub wymaga specjalnych zezwoleń. Przed wykorzystaniem informacji zawartych na tym forum lub w innych naszych serwisach upewnij się jakie przepisy regulują uprawę w Twoim kraju.
  • Chcesz pomóc w rozwijaniu forum? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie lub blogu

wino hibiskusowe smaczne i zdrowe

brat Marian

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sie 4, 2012
Postów
889
Buchów
63
Polecam doskonały surowiec winiarski do stworzenia niezłego i nie wymagającego dużego nakładu pracy i wiedzy.
Potrzeba nam pojemnik fermentacyjny o pojemności 15l (wiaderko plastikowe z pokrywką, z atestem do spożywki w postaci łyżki i widelca na dnie, lub balon szklany) wyczyszczony dokładnie żrącym roztworem wodorotlenku sodu 2% (20g/litr) oraz odkażony pirosiarczynem potasu (do nabycia na bazarze lub w sklepie gdzie można dostać drożdże i inne akcesoria winiarskie, teraz powinny byś stosowne stoiska w marketach) także 2%. W Pojemniku trzeba osadzić rurkę fermentacyjną.

100g (lub więcej- 100 da wino różowe) suszu kwiatu malwy sudańskiej czyli hibiskusa. Można dodać też do 25g zielonej herbaty jeśli chcemy żeby było bardziej garbnikowe, ściągające, jak wina czerwone.
zalewamy 3x po 3-3,5l wrzątku (łącznie 10l), po ostygnięciu odcedzamy i rozpuszczamy
1-2 kg cukru (jeśli chcemy uzyskać napój o mocy piwa to 1kg, jeśli wino ok 12% to 2 kg, ale fermentacja będzie trwała wielokrotnie dłużej)
jak całość roztworu będzie miała on 30*C nie więcej, dodajemy drożdże winiarskie do win wytrawnych, polecam tokai firmy zamojscy (wymagają robienia matki drożdżowej- zaczynu) ale jest mnóstwo drożdży aktywnych liofilizowanych które wymagają tylko uwodnienia 20min.
Użycie tego a nie innego szczepu drożdży determinuje w połowie smak produktu, więc polecam poeksperymentować z różnymi szczepami na tym samym nastawie. Można dodać też pożywkę winiarską.
po zakończeniu fermentacji (ok 3 tygodni "piwko", ok 2-3 miesięcy "winko") można rozlewać do butelek, jeśli chcemy gazowane to z 5-10 g cukru na litr, wtedy dodany cukier zostanie przetworzony na CO2 i uzyskamy musującą lemoniadę lub szampana ;)
 

brat Marian

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sie 4, 2012
Postów
889
Buchów
63
Dziwne jest dla mnie to że jeden z najprostszych i najlepszych jeśli chodzi o efekt tak wizualny jak smakowy (że o ekonomicznym nie wspomnę) przepis na wino przeszedł bez echa. To doskonała baza do testowania profili smakowych różnych szczepów drożdzy, polecam!!
Eksperymentowałem z fermentacją z fusami, także daje dobry jak nie lepszy efekt.
ilość herbaty zielonej (lub innej byle mocno garbnikowej- ściągającej) śmiało można zwiększyć do 50g/10l
 

Majster

...robi swoje...
Weteran
Rejestracja
Gru 1, 2013
Postów
1,029
Buchów
1
W nowym roku odpalę te winko i jabłecznik wg Twojego przepisu to się pochwalę;)
 

Majster

...robi swoje...
Weteran
Rejestracja
Gru 1, 2013
Postów
1,029
Buchów
1
Stało się. W końcu zebrałem się i wypróbowałem przepis.





Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Spodziewałem się w smaku czegoś ciężkiego i zimowego a tu niespodzianka. Na 10-12L użyłem ~140g malwy i ~40g zielonej herabty. Wybrałem też wersję słabszą z kilograma cukru. Wyszło perfekcyjnie. W ciągu kilku dni zniknęła połowa. Winko wyszło lekkie, porównywalne (oczywiście nie w smaku) do cydru. Dzięki swojej nienachalności i lekkości idealnie sprawdza się w te pierwsze, ciepłe dni wiosny. Pijalność jest niesamowita i na 100% nie jest to ostatnie podejście. Jak ktoś się lubuje w mocno garbnikowych smakach, śmiało można zwiększyć ilość herbaty do 50-80g, jak pisze brat Marian.

Pozdrawiam.
Majster
 

brat Marian

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sie 4, 2012
Postów
889
Buchów
63
ostatnio doszedłem do wniosku by modyfikować przepis zwiększając ilość hibiskusa.
robię z:
23-25 l wody
500g kwiatów malwy sudańskiej czyli hibiskusa,
100g herbaty,
4-5kg cukru
pożywki winiarskiej

dodałem jeszcze tajemny czynnik X, który bardzo fajnie poprawia pełnię smaku, esencjonalność i nie wpływa na smak czy aromat wbrew pozorom.
500-800 g koncentratu pomidorowego 30%
serio daje fajny efekt.
 

#

Administrator
Obsługa forum
Administrator
Weteran
Rejestracja
Maj 30, 2009
Postów
13,106
Buchów
13,174
A herbata po co?
 

Majster

...robi swoje...
Weteran
Rejestracja
Gru 1, 2013
Postów
1,029
Buchów
1
Daje przyjemny garbnikowy posmak, takie uczucie ściągania na języku, jak mocno wytrawne wino. Koncentrat pomidorowy brzmi karkołomnie ;)
 

trufeel

Well-known member
Rejestracja
Maj 5, 2010
Postów
106
Buchów
0
Jak tylko zbiorę kwiaty w odpowiedniej ilości (zaczyna kwitnąć), to zobaczymy co to za smaczki.
W tym roku nastawiam się bardziej na winogron.
Jeśli coś powstanie,dam znać.
 

Góra Dół