• Uwaga! Uprawa konopi w Polsce i w większości krajów jest nielegalna lub wymaga specjalnych zezwoleń. Przed wykorzystaniem informacji zawartych na tym forum lub w innych naszych serwisach upewnij się jakie przepisy regulują uprawę w Twoim kraju.
  • Chcesz pomóc w rozwijaniu forum? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie lub blogu

Wino z Hibiskusa

Żul

Trujący
Obsługa forum
Moderator
Rejestracja
Lis 1, 2010
Postów
7,420
Buchów
10,611
Odznaki
3
A w piwowarstwie używa się dzikich drożdży i to raczej piwa na nich uważa się za te szlachetne. Ale piwowarstwo to widzę, że zupełnie inny świat, tu się używa słodów, nie sacharozy. lub cukrów prostych. Czasem się ich używa, żeby podbić wytrawność, ale to tylko w niektórych stylach. :)

Przyjebałem się tylko do tego, że coś co jest robione w głównej mierze z cukru mało ma wspólnego z winem i nadal przy tym zostaję. ;)
 

Virandell

Well-known member
Rejestracja
Sty 19, 2019
Postów
422
Buchów
684
Odznaki
3
A w piwowarstwie używa się dzikich drożdży i to raczej piwa na nich uważa się za te szlachetne. Ale piwowarstwo to widzę, że zupełnie inny świat, tu się używa słodów, nie sacharozy. lub cukrów prostych. Czasem się ich używa, żeby podbić wytrawność, ale to tylko w niektórych stylach. :)

Przyjebałem się tylko do tego, że coś co jest robione w głównej mierze z cukru mało ma wspólnego z winem i nadal przy tym zostaję. ;)

No browary to zupelnie Inna bajka ogolem duzo kabinowania sie wydaje ale naprawde ciekawy proces to jest, musze sie skusic wkoncu cos nastawic chociazby dla tescia ;)

---------- Post Zaktualizowany 14:19 ---------- Data pierwszego postu 14:16 ----------

Kiedys tak teraz juz czasu nie mam zeby sie porzadnie pobawic dzieciaki,robota,grow takze trzymam sie tego przepisu Bo naprawde smaczne wychodzi, a co do najdziwniejszego to chyba z kawy robilem :D
 

brat Marian

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sie 4, 2012
Postów
889
Buchów
63
Moje ulubione w wersji wytrawne 11-12% alko.
Tyle że zielona herbata, hibiskusa do 0,5 do nawet 1 kg
kwasku nie potrzeba, wystarczy kwasowość samej malwy
zaparzam w garnku od razu w 25l i fermentuję razem z fusami
i...
jakkolwiek to dziwnie zabrzmi, to zamiast rodzynek daję przecier pomidorowy :) serio
 

Virandell

Well-known member
Rejestracja
Sty 19, 2019
Postów
422
Buchów
684
Odznaki
3
Moje ulubione w wersji wytrawne 11-12% alko.
Tyle że zielona herbata, hibiskusa do 0,5 do nawet 1 kg
kwasku nie potrzeba, wystarczy kwasowość samej malwy
zaparzam w garnku od razu w 25l i fermentuję razem z fusami
i...
jakkolwiek to dziwnie zabrzmi, to zamiast rodzynek daję przecier pomidorowy :) serio
Ja znowu na slodko lubie dlatego tez tyle kwasku sypie ^^
Co do zacieru pomidorowego to mnie zdziwiles, zorawina podobno dobra jest zamiast rodzynek mam zamiar sprobowac nastepnym razem.
 

Góra Dół