- Rejestracja
- Lis 12, 2011
- Postów
- 823
- Buchów
- 0
Witam wszystkich łasuchów z tego forum, po długiej nieobecnosci na dziale potraw przygotowałem dla was prawdziwe wyzwanie, jesli ktos tego nigdy nie próbował niech żałuje, i namawiam żeby choc raz posmakowal. Wołowa Śląska rolada to duma Ślaska podawana z modrą kapustą i ślaskimi kluskami sprawia ze jezyk ucieka do dupy, to kwintesencja kuchni slaskiej, jest jak wieża Eifla w Paryżu, jak palac kultury w Warszawie, i prawdziwe ślązoki których pozdrawiam napewno chetnie przepis zinwigilują. Zapraszam i smacznego.
Składniki:
mieso wolowe udziec 150g na porcje, plastry koniecznie krojone w poprzek włókien
kiełbasa cienka np. zwyczajna
boczek
marchew
cebulka
ogórek koniecznie kiszony
kromka chleba
musztarda łagodna
ryż
nitka do wiązania
tłuszcz do smażenia
przyprawy- kucharek lub sól, pieprz
miesko rozbijamy na super cienkie płaty, równomiernie i delikatnie bez dziur i bubli, ważne zeby porcje miesa były krojone w poprzek wlukien z dużej powierzchni i na grubosc 1cm wtedy bardzo łatwo rozbic wołowinke.
przyprawiamy rozbity płat miesa i smarujemy delikatnie musztardą tak jak na focie poniżej
jesli już macie musztarde to sypiemy troszke ryżu, UWAGA! ryż nie służy jako dodatek smakowy, ale o tym pózniej.
składniki na wkład kroimy w słupki dosc grube ok. 05-0.7 mm
długosc słupków dowolna muszą byc poukładane tak żeby można bylo zwinąc mieso a konce były zasklepione,
po zwinieciu wygla to tak, gramatura takiej rolady w domu slązoka powinna miec jakies 200g, takze jest co żrec.
starałem sie zobrazowac jak najjasniej proces sznurowania, pamietajcie że to wołowinka i sie kurczy wiec konce rolady tez zasznurujcie, mysle że widac dosc wyraznie
Ładujemy do gara i koniecznie zrumieniamy ale tak dobrze na pograniczu przypalenia zalewamy wodą i dusimy tak dlugo az patyczek od szaszłyka bedzie sie wbijał jak w masełko, kucharze na forum wiedzą co mam na mysli, bez tego sosik bedzie kiepski i blady, robienia sosu chyba nie musze tłumaczyc, zawiesina i już.
Danie podajemy z sałatka z czerwonej kapusty pazonej i z kluskami śląskimi z gotowanych ziemniaków.
Przepis na kluski slaskie- gotowane mielone ziemniaki( mielone po ostudzeniu) wkładamy do miski, używając dłoni jako noża dzielimy ubite kartofelki na cztery i wyjmujemy jedna cwiartke a w miejsce jej wsypujemy make ziemniaczaną, to jest proporcja, do tego jajko i mieszamy ale nie byle jak raczej delikatnie krecimy dłonia dookoła miski i zawijamy do srodka i gotowe, robimy kuleczki wielkosci małej śliwki gotujemy. Smacznego.
Aha zapomnialbym, ten ryż to po to żeby rolada była pulchna i wszystko w srodku było zbite.
Składniki:
mieso wolowe udziec 150g na porcje, plastry koniecznie krojone w poprzek włókien
kiełbasa cienka np. zwyczajna
boczek
marchew
cebulka
ogórek koniecznie kiszony
kromka chleba
musztarda łagodna
ryż
nitka do wiązania
tłuszcz do smażenia
przyprawy- kucharek lub sól, pieprz
miesko rozbijamy na super cienkie płaty, równomiernie i delikatnie bez dziur i bubli, ważne zeby porcje miesa były krojone w poprzek wlukien z dużej powierzchni i na grubosc 1cm wtedy bardzo łatwo rozbic wołowinke.
przyprawiamy rozbity płat miesa i smarujemy delikatnie musztardą tak jak na focie poniżej
jesli już macie musztarde to sypiemy troszke ryżu, UWAGA! ryż nie służy jako dodatek smakowy, ale o tym pózniej.
składniki na wkład kroimy w słupki dosc grube ok. 05-0.7 mm
długosc słupków dowolna muszą byc poukładane tak żeby można bylo zwinąc mieso a konce były zasklepione,
po zwinieciu wygla to tak, gramatura takiej rolady w domu slązoka powinna miec jakies 200g, takze jest co żrec.
starałem sie zobrazowac jak najjasniej proces sznurowania, pamietajcie że to wołowinka i sie kurczy wiec konce rolady tez zasznurujcie, mysle że widac dosc wyraznie
Ładujemy do gara i koniecznie zrumieniamy ale tak dobrze na pograniczu przypalenia zalewamy wodą i dusimy tak dlugo az patyczek od szaszłyka bedzie sie wbijał jak w masełko, kucharze na forum wiedzą co mam na mysli, bez tego sosik bedzie kiepski i blady, robienia sosu chyba nie musze tłumaczyc, zawiesina i już.
Danie podajemy z sałatka z czerwonej kapusty pazonej i z kluskami śląskimi z gotowanych ziemniaków.
Przepis na kluski slaskie- gotowane mielone ziemniaki( mielone po ostudzeniu) wkładamy do miski, używając dłoni jako noża dzielimy ubite kartofelki na cztery i wyjmujemy jedna cwiartke a w miejsce jej wsypujemy make ziemniaczaną, to jest proporcja, do tego jajko i mieszamy ale nie byle jak raczej delikatnie krecimy dłonia dookoła miski i zawijamy do srodka i gotowe, robimy kuleczki wielkosci małej śliwki gotujemy. Smacznego.
Aha zapomnialbym, ten ryż to po to żeby rolada była pulchna i wszystko w srodku było zbite.
Ostatnia edycja: