a powiedzcie mi jeszcze jaką objętość potrzebują korzenie do swobodnego rozwoju w zbiorniku na nie? 5l/10l na roślinę? i w jakiej odległości od siebie ustawić rosliny?
---------- Post added at 16:30 ---------- Previous post was at 12:28 ----------
system EBB&FLOW
może najlepiej będzie jak zacznę od początku. postanowiłem wykorzystać 12 nasion(auto mazar), growbox będzie miał 1,5m na 1m, oświetlenie dwie lampy hps 600w i 400w z żarnikami dla roślin AF od phytolite. zrezygnowałem z jednego dużego pojemnika na korzenie na recz dwóch koryt o wymiarach 140cmx20cmx18cm(pojemność 50l każde). rezerwuar o pojemności 150l. pompa 1200l/h, dwa napowietrzacze jeden do rezerwuaru i jeden z podwójnym wyjściem do koryt podłączony do 120cm kurtyn napowietrzających, które poprowadzę pod donicami. w każdym korycie po 6 koszyczków (śr=13 wys=10cm) wypełnionych kermazytem. do tego bimbrownia wspomagająca układ w co2.
kielkowanie
nasiona chcę najpier wymoczyć przez kilka godzin i później wsadzić do wełny gordaona o wymiarach 4x4x4 na głębokość 1cm. nastepnie kostki wełny chcę umieścić w jakimś plastikowym przeźroczystym pojemniku, ustawić tam miskę z wodą by podbić wilgotnosć i cały pojemnik wstawić do growboxa. na początku chcę odpalić tylko lampę 400w(fotoperiod 20/4 na gro i 18/6 flo) którą opuszczę nad pojemnik z kiełkami (jakieś 60cm nad nim starczy?). dam kiełkom rozwinąć się i w momencie kiedy zauważę, iż korzenie zaczynają się pojawiać poza kostką wełny( ile może to zająć? tydzień?) umieszczę sadzonki w koszyczkach.
i teraz bardzo ważna sprawa dla mnie...KARMIENIE
będę wykorzystywał zestaw flora series od ghe. przez pierwsze dni mam zamiar utrzymać pozywkę w EC=0.3 i teraz kwestia jak często je karmić? czy na początku robić to powiedzmy 4 razy dziennie np. po 2-3 minuty licząć je od momentu kiedy woda zacznie wracać rezerwuaru ? a jak później je karmić?(od jakiego tygodnia i jak długo, i często,) i czy jeśli chodzi o stężenie nawozu w roztworze to trzymać się tego co zaleca producent?
proszę o sugestie.
pozdrawiam.
jak wszystko będzie już jasne postaram się wystartowac z fotorelacją