akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Wymiana węgla w filtrze

• Autor wątku Spasiona Swinia
  • Data rozpoczęcia
Wyszukiwarka Forumowa:
P

Piję Mleko

Guest
Kupuje na allegro od użytkownika bodim. Nie jest to pierwsza klasa ale cena już tak. Filtr wstępny to wata w akwarystycznym tylko trzeba szyć ja mam akurat dość grubą bo 10mm. Chyba że całość w sklepie stricte wentylacyjnym

ziomek7108

New member
Buchów
0
witam
ze wzgledu ze uzywam rowniez filtry can-lite ale do zupelnie innych zastosowan niz wy tutaj postanowilem sie tutaj podzielic moim doswiadczeniem
w CAN-LITE jest zupelnie inny wegiel niz pellet ktory sprzedaja w growshopach
ten typ wegla to wegiel aktywny granulowany w formie ziarnistej (nie zaden SAR-3 bo to tez granulat jest tyle ze w formie pelletu i on jest z tego wlasnie wzgledu gorszy)
granulat w formie ziaren jest duzo lepszy i drozszy od pelletu ze wzlegu na to ze:

-oprocz odorow pochlania szkodliwe zwiazki takie jak formaldehyd siarki siarkowodory metale ciezkie min. olow
-do filtracji standardowego odoru wystarczy zaladunek 1,2kg takiego wegla przy przeplywach powiedzmy do 300m3/h tak jak firma can podaje gdzie w przypadku filtrow CAN z pelletem potrzeba az kilka kilogramow pelletu , oryginalny wegiel can ktory mozna kupic w growshopie to wegiel do filtrow CAN a nie CAN LITE !!! i to jest wlasnie tandetny pellet
niestety jest problem z dostaniem wegla granulowanego u nas w kraju - w sprzedazy dostepny jest aktualnie tylko granulat do akwariow bimbru itd. to ten sam typ wegla tyle ze ma mniejsza granulacje od 0,6 - 2mm a do oczyszczania powietrza stosuje sie rozmiar 2,36 - 4,75mm
a wiec gdzie mozna dostac taki wegiel ? np. w firmach takich jak EUROCARB czy ACES jest tylko jeden problem
firma EUROCARB chyba wogole nie sprzedaje pojedynczych opakowan po 25kg a w ACES ostatnio byl dostepny w opakowaniu 25kg w cenie cos okolo 300pln brutto wegiel SORBOTECH GGCO 105 - teraz juz go nie widze w zwiazku z tym domniemam ze jak jest dostepny to jest i mozna kupic 1 sztuke a jak nie ma to trzeba kupic 10 sztuk lub wiecej
w EUROCARB wlasciwe wegle pod can-lite to TN5 4x8 lub YAO 4x8 przy czym domniemam ze YAO bedzie lepszy bo posiada wieksza zawartosc jodyny 1200 i pewnie z tego wzgledu drozszy
TN5 YAO oraz SORBOTECH GGCO 105 to wegle aktywne granulowane z lupin orzecha kokosowego
z tego co sie dowiedzialem to pomiedzy zwyklym granulatem a tym z lupin orzecha kokosowego wystepuja niewielkie roznice np. granulat powinien troche dluzej wytrzymac niz z lupin kokosow a znow ten drugi powinien okolo 30% lepiej pochlaniac szkodliwy formaldehyd a wiec zarowno jeden i drugi typ jak najbardziej nadaja sie do uzupelniania filtrow can-lite
co takiego jest w tych filtrach can-lite ze podobno nie da sie ich samoczynnie nabic jak w fabryce sprawa jest prosta oni uzywaja plyte wibrujaca i odssysarke pylu dzieki temu wegiel w tych filtrach jest mocno zbity i do tuby wchodzi az 1,2kg wegla gdzie normalnie zmiesciloby sie tylko 0,6kg lub 0,8kg
ostatnio do testu wysypalem zuzyty wegiel z takiego filtra poczym uzupelnilem go tym weglem - da rade to zrobic bez problemu tylko trzeba mieszac na boki tuba i co 0,2 - 0,3kg zaladowanego wegla podrzucac i ubijac pozostaje tylko kwestia samego pylu (jak kupimy swiezy wegiel to on bedzie dosyc mocno zapylony) w zwiazku z tym jezeli sie tego pylu nie pozbiedziemy to nie wejdzie nam az tyle wegla co powinno (pisze o przykladowym filtrze can-lite 300 zaladunek 1,2kg wegla) mysle ze tutaj moznaby zastosowac jakis wentylator z rura wyrzucona za okno lub na balkon ktory pochlanialby pyl wydobywajacy sie z wegla ktory bedziemy nabijali
mysle ze to juz wszystko z mojej strony ja akurat filtry te jak napisalem stosuje do pochlaniania glownie olowiu i formaldehydu rowniez do typowych lotnych zwiazkow organicznych i u mnie pracuja 4 takie filtry CAN-LITE 450 co mi daje lacznie zaladunek 6,4kg wegla dla przeplywow okolo 150m3/h calosc spakowana w obudowie 33cm x 115cm razem z silencerem i wentylatorem bocznokanalowym i prefiltrem klasy F9 kasetowym (plisowanym)
u mnie to akurat tyle tego wegla musi byc duzo wiecej dla tak niskiej predkosci poniewaz formaldehyd nie absorbuje sie tak dobrze jak pozostale zwiazki dla niego trzeba poprostu wiecej wegla w zwiazku z tym kompletnie nie oplaca mi sie placic kolejnych 600pln + kw za kolejne 4 naboje z weglem jak ten mi sie juz zuzyje dlatego zaczynam sie juz rozgladac za wlasciwym weglem w zwiazku z tym prosze o pomoc was jezeli orientujecie sie gdzie mozna kupic wlasciwy wegiel podajcie namiary
pozdrawiam wszystkich :)

upalony_jonhy

Well-known member
Weteran
Buchów
750
Siemka , też muszę zamówić węgiel aktywny tylko jaki? Posiadam sprzęt od Ac Infinity tam w środku jest węgiel RC412 Native Holzkohle aus Australien hat einen IAV-Wert von 1200+ , granulki 3mm . Obecnie nie mogę nigdzie dostać oryginalnego od tego producenta i szukam zamiennika. Co można kupić w zamian ? Jaki rodzaj jaki rozmiar ?

Bortek

Uprzejmie Donosze...
Weteran
Buchów
28,848
Odznaki
5
Od prima klima polecam albo can filters active carbon

Forgetmenot

Well-known member
Buchów
6,214
Odznaki
10
Ziomek z gowshopu polecał te dwa co Bortek ale can lepszy jak coś

Bortek

Uprzejmie Donosze...
Weteran
Buchów
28,848
Odznaki
5
Tak ,can lepszy

upalony_jonhy

Well-known member
Weteran
Buchów
750
Jabym kupił 2 paczki po 2,5kg tego prima klima to wychodzi jakieś 70 jurkow plus wysyłka. Dokładam 10 euro i mam nowy filtr od Ac :) muszę to przemyśleć. Znalazłem sklep w De gdzie mają oryginalny od ac po 35 euro za 3,6kg ale można kupić dopiero przy zamówieniu 100 jurkow, napisałem maila czy można jedna paczkę kupic i zapłacę za wysyłkę. ***nieci... jak w koszyku sa zakupy na 100 euro to wtedy można dopiero można przejść do płatności i przesyłka za free, ręce opadają:) niemcy....

kalixoo

Well-known member
Buchów
367
tu masz dyche wysylka
tez sie szykuje do tej operacji xD

Green John

Walczę z ostrym cieniem mgły
Weteran
Buchów
3,244
Odznaki
7
Zamiast wyrzucać węgiel to poszukajcie punktu regeneracji węgla aktywnego. Nie wiem jak w Polsce, ale w Czechach mam takie punkty usługowe, gdzie wypalają to w piecu za ułamek ceny a jest jak nowy.

kameleonsen

szedł sasza suchą szosą
Buchów
4,850
Odznaki
8
Jak masz jeden filtr, to nie rób se syfu na stanowisku, tylko go wymień na nowy. Sam zauważyłeś że oszczędności są, ale logiczne w momencie kiedy masz kilka filtrów.
A jak już cie natchnęło, to firma raczej nie ma znaczenia, oznaczenie ctc80 jest ważne. W prima klima tych najtańszych filtrach masz ctc70, w serii carbocone już masz ctc80.
Can mają w swoich filtrach zasypane ctc80, stąd może ta opinia, ale to też idzie z cena w parze. Znowu parę złoty drozsze.

upalony_jonhy

Well-known member
Weteran
Buchów
750
Jak masz jeden filtr, to nie rób se syfu na stanowisku, tylko go wymień na nowy. Sam zauważyłeś że oszczędności są, ale logiczne w momencie kiedy masz kilka filtrów.
A jak już cie natchnęło, to firma raczej nie ma znaczenia, oznaczenie ctc80 jest ważne. W prima klima tych najtańszych filtrach masz ctc70, w serii carbocone już masz ctc80.
Can mają w swoich filtrach zasypane ctc80, stąd może ta opinia, ale to też idzie z cena w parze. Znowu parę złoty drozsze.
Zamówiłem 3 paczki tego węgla od Ac , koszt 107 jurkow ponad 10kg... miałem zrobić tak jak mówisz i kupić nowy filter ale ciekawi mnie jak to wygląda w srodku:) i pokusiłem się na zakup węgla :)
Czeka mnie jeszcze kupno tlumnika bo kobita już buczy ze jej buczy :)
I osuszacz bo w piwnicy obecnie 21 stopni 58-60 %Rh

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół