Wyrosło po bokach.

Wyszukiwarka Forumowa:

mateuszKM

New member
Buchów
1
Witam wszystkich. Wyrosło mi po bokach GT. Nie wiedziałem że trzeba zakrywać jak pojawia się piny i są już spore grzyby. Co z tym robić?

peterstaind666

Well-known member
Buchów
85
Nic nie robić. To co ma iść w górę to pójdzie, to co abortuje to między kolejnymi rzutami dokładnie wyj***ć i oczyścić ciastko przed następnym owocnikowaniem. Ewentualnie możesz wyjąć całe ciastko i położyć na czystej folii aluminiowej, bo jak mniemam chodzi ci o to że zaczęły rosnąć przy plastikowych ściankach pudełka od growkitu tak? To normalnie, żeby to ograniczyć trzeba było ograniczyć dostęp światła do ścianek wsadzając je do kartonu / okryć folia alu.

mateuszKM

New member
Buchów
1
Dokładnie przy plastikowych ściankach i trochę od spodu. Gdzieś przeczytałem że może coś się skazić i się przestraszyłem.
Ja mam wlane (wg instrukcji) trochę wody do worka i kartonu nie włożę, ale o folii pomyśle.
Dzięki.
Czyli mógł bym wyjąć ciastko z plastiku oczyścić i włożyć na nowo. Ale mogę to zrobić w sumie przy zbiorach.

peterstaind666

Well-known member
Buchów
85
Przecież ten karton od boxa idealnie pasuje tak żeby wsadzić w niego worek z growkitem w którym masz wodę.
Przy zbiorach dopiero je wyjmij i wtedy oczyść bo jak teraz tam będziesz pchał łapy to ci jakąś część grzybow abortuje czyli umrze i przestanie rosnąć. Tylko wszystko rob czystymi łapami.
Jest większa szansa że ci się wpierdzieli zakażenie przez te grzybki przy ściankach i na dnie, zwłaszcza ze są takie upały... Ale przez te parę dni co rośnie rzut na je powinno być lipy. Tylko pamiętaj żeby wszystko co przypomina grzybki nawet miniaturowe dokładnie oczyścić z grzybni po każdym zbiorze. Wystarczy umytymi łapami przetrzec ciastko z każdej strony w praktyce i namoczyć. Z farcikiem!

Wiewiorka

Well-known member
Buchów
80
Tylko pamiętaj żeby wszystko co przypomina grzybki nawet miniaturowe dokładnie oczyścić z grzybni po każdym zbiorze.
Akurat piny spokojnie startują po namoczeniu ciastka na nowy rzut. Powinno się usuwać tylko aborty.

peterstaind666

Well-known member
Buchów
85
Czytasz ze zrozumieniem? Wyraźnie napisałem, że ma oczyścić ciastko PO ZBIORZE, a później namoczyć i dać znowu do owocnikowania.

Wiewiorka

Well-known member
Buchów
80
Czytasz ze zrozumieniem? Wyraźnie napisałem, że ma oczyścić ciastko PO ZBIORZE, a później namoczyć i dać znowu do owocnikowania.
Nie wiem dlaczego jesteś taki opryskliwy i niemiły dla innych, szczególnie jak nie masz racji. Po zbiorze często zostają małe grzybki/ piny, które nie są abortami tylko nie urosły podczas bieżącego zbioru. Po namoczeniu ciastka one normalnie później startują, jeśli ich nie uszkodzisz przy namaczaniu. Aborty są czarne i już nie urosną. I gdzie tutaj moje czytanie ze zrozumieniem?

mateuszKM

New member
Buchów
1
ch*j strzelił ciastko, już drugie ze sklepu goldenteacher, kiedyś kupiłem z allegro i rosło jak szalone, bez większego mojego zaangażowania bo pierwszy raz z tym miałem doczynienia i parę błędów zrobiłem, a wyrosło.
Ten sklep jest ok? Czy macie jakieś lepsze źródło grow kit?

MrSky

New member
Buchów
0
ch*j strzelił ciastko, już drugie ze sklepu goldenteacher, kiedyś kupiłem z allegro i rosło jak szalone, bez większego mojego zaangażowania bo pierwszy raz z tym miałem doczynienia i parę błędów zrobiłem, a wyrosło.
Ten sklep jest ok? Czy macie jakieś lepsze źródło grow kit?
Ja miałem z tego sklepu w podobnym czasie i wszystko było jak należy.
Ironia losu jest taka, że zakładałem tutaj konto z zamiarem wrogim do tego sklepu bo lekko ponad tydzień zwklekali z wysyłką a ostatecznie ich w jakiś sposób bronię :D

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w Growbox.pl i Growseed.pl na wszystko!

Góra Dół