Za duża wilgotność

Wyszukiwarka Forumowa:

Pikar

Well-known member
Buchów
0
Witam, mam taki problem że mam za dużą wilgotność, a rośliny już kwitną.
Znacie jakieś domowe sposoby na obniżenie wilgotności????
Ja wpadłem na pomysł żeby przeprowadzić defoliacje, nie jestem fanem tego zabiegu, ale pomyślałem że to zmniejszy wilgotność, (bo przecież rośliny oddychają) i jeżeli by tak było to zrobie to,, Jak myślicie dobry to pomysł jest.

R

rolnikdolpasz

Guest
Mało danych Dałeś, żeby cokolwiek stwierdzić. Jaki box, jaka wentylacja i czy jest wlot pasywny, oraz czy w pokoju z boksem jest uchylone okno? Myślę, że defoliacja będzie miała znikomy wpływ na wilgotność.

Pikar

Well-known member
Buchów
0
Mógłby ktoś coś doradzić?, bo nie chce żeby mi doradzał grower specjalnej troski.

Marty Mcfly

Jam jest prawda
Buchów
1
Rolnikdolpasz jak zwykle krótko, rzetelnie i na temat :) Chcesz żeby ktoś Ci doradził, a nie posługujesz się żadnymi jednostkami miary. To że kwitną, nie oznacza od razu że trzeba natychmiast obniżyć wilgotność. Moim zdaniem ma to znaczenie dopiero od ok 4-5 tyg. flo kiedy szczyty zaczynają porządnie puchnąć. Najlepszy sposób na wilgotność to odpowiednia wentylacja.

krtek77

Well-known member
Buchów
0
U mnie ten sam problem, zamontowałam mocniejszy wentylator i problem z głowy.

spor

Heeeeeee
Weteran
Buchów
5,419
Odznaki
3
Ja ustawiłem kilka pojemników z ryżem i z 50 % zjechało mi do 40, a czasem nawet mniej. I jak koleżanka wyżej pisze, mocny wentylator zrobi robote.

R

ruski wentylator

Guest
daj więcej technicznych danych co tam masz u siebie machinerie w ogrodzie i warunki otoczenia.

sprobujmyy

Well-known member
Weteran
Buchów
34
Odznaki
1
Ale jaki wetylator? wciągający, wyciągający, czy mieszający??

Ryż??? A niby jak on działa??

wyciagajacy.
Ryz pochalania wilgoc, sprawdza sie w malych pomieszczeniach. Oczywiscie nie ugotowany :D

P

Piję Mleko

Guest
osuszacz powietrza koszt 600 wzwyż pomoże na 100%

kiedyś myślałem żeby podlewać rośliny na zmianę ale na teorii się skończyło

R

ruski wentylator

Guest
a tak wogole "za duza wilgotnosc " to znaczy jaka ?
co ci pokazuja mierniki wilgotnosci ? gdzie masz je ustawione

jaka masz powierzcnie ?

w jakim pomieszczeniu znajduje się namiot ? ile jest stopni na zewnątrz i jaka wilgotność ?

jaki masz wentylator wciagajacy , wypychający,mieszający- podaj przepustowość ,srednice rur?

który tydzień kwitnienia ?

co masz dodatkowego w namiocie - co2, nawilżacz,ile roślin,osuszacz itp.

WTEDY SPROBUJEMY BARDZIEJ BYC POMOCNI...

R

rolnikdolpasz

Guest
Mógłby ktoś coś doradzić?, bo nie chce żeby mi doradzał grower specjalnej troski.

Sory, przybili mi odznakę, bo z moderacją miałem kiedyś spinkę i nikt raczej tu nic więcej nie wymyśli.
Zobacz co oznaczają odznaki;

https://www.forum.haszysz.com/showthread.php?30440-Odznaczenia&p=1645078#post1645078

Ktoś jedynie słusznie napisał o mocniejszym wentylatorze, ale nie wiadomo, czy to jest przyczyną.
Woda z gleby paruje i niezależnie od defoliacji będzie wilgoć. Podejrzewam, że Twój problem tkwi w nieprawidłowej wentylacji, lub braku wlotu pasywnego i pozostaje pytanie czy w pomieszczenie w jakim znajduje się box nie jest czasem za słabo wietrzone? Do tego pozostaje kwestia jakich gabarytów jest box i jakiej mocy oświetlenie posiada?

Prontoprosto

Well-known member
Buchów
0
Siema

Ja w moim przypadku gdy 3x3metra kwadratowego miałem problemy z wilgocią sam się zastanawiałem na kupnem osuszacza

Ale w końcu postanowiłem ze względu za nieduże pomieszczenie zainwestować w pochłaniacz wilgoci HUMISTOP
Nie droga opcja jeden wrzuciłem do Boxa a dwa na zewnątrz do tego zainwestowałem w mały obieg wentylacji w pomieszczemiu

jednak HUMISTOP jest dobrą opcją , dobrze zbiera nadmiar wody w pomieszczeniu a gdy woreczki z proszkiem się skończą zawsze możesz wymienić na nowe po niedużej cenie

Pozdrawiam

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

Góra Dół