akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

za duza wilgotnosc.. co zrobic??

Wyszukiwarka Forumowa:

Beginers

Well-known member
Buchów
0
Witam mam problem z wilgotnoscia w boxie w dzien siega 50-60% w 4tyg floo wydaje mi sie ze jest to za duzo optymalne jest okolo 40(chyba) posiadam elektroniczny osuszacz powietrza, ale on oprocz duzego poboru pradu i duzego chałasu to nie za duzo daje po kilku godzinach wilgotnosc spada o jakies 5% wyłacze i od nowa sie podnosi... Ma ktos jakis pomysl co mozna włozyc do tej szafy zeby panna nie zaszkodzic a zeby wilgotnosc spadła..?? ( uzywałem wczesniej jakiegos proszku do sciagania wilgoci ale ponim śmierdział mi caly box okropnie...)

żululu

Well-known member
Buchów
0
W fazie flo gdy rozlinka jest juz duza wilgotnosc sie zwieksza. 60% to nie tak zle ale ponizej 50 bylo by optymalnie. Zwieksz wydajnosc wentylacji i oczywiscie nie wylaczaj jej, niech leci caly czas.

Beginers

Well-known member
Buchów
0
hm co masz na mysli pod zwiekszeniem wydajnosci wentylacji ??( zmiana wentylatora czy jakies jego podkrecenie) co do Wilgotnosci na poziomie 60% przy ostatniej uprawie przekonałem sie ze jest za duzoa ponieważ pogniły mi 2 szczyty od srodka... i teraz chcialbym tego uniknać

żululu

Well-known member
Buchów
0
Podkrec wentylatory na maxa badz zmien je na bardziej wydajne (takie co maja wiekszy porzeplyw powietrza. Mozesz tez dolozyc dodatkowy wyciagajacy powietrze z pudla.

Beginers

Well-known member
Buchów
0
hmm sprobuje sie pobawidz tym wentylatorem w weeekend, a moze ma ktos jeszcze jakis inny pomysl jak zmiejszyc ta wilgotnosc jak mozna nia 'manipulowac' czyli raz zwiekszyc raz zmniejszycz.. czy wogole sie tak da to dopasowac tak jak temperature..

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
jak masz went na 12V, to możesz go podłączyć pod 14V lub 20V - jak masz taki zasilacz, to mu zwiększy wydajność i pewnie trochę skróci żywotność.
Pozdro.:jaraczz:

żululu

Well-known member
Buchów
0
went na 12V, to możesz go podłączyć pod 14V lub 20V

Jak podlaczysz went 12V pod 20V to drastycznie skrocisz jego zywot o ile nie zabijesz go od razu. Nie robi sie takich przekombinowanych pasci bo jak ci padnie wentylacja to mozesz wszystko uzmazyc albo wywolac pozar. Lepiej dolozyc jakis wentylatorek albo zmienic na bardziej wydajny.

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
Jak podlaczysz went 12V pod 20V to drastycznie skrocisz jego zywot o ile nie zabijesz go od razu. Nie robi sie takich przekombinowanych pasci bo jak ci padnie wentylacja to mozesz wszystko uzmazyc albo wywolac pozar. Lepiej dolozyc jakis wentylatorek albo zmienic na bardziej wydajny.

Próbowałeś kiedyś?

Bo pieprzysz :crazy: 90 % tych wentylatorów jest grubo przewymiarowana, żeby odbić się od tego ze np dasz go na filtr, będzie ciężej powietrze szło i się spali albo ktoś na chwile przytrzyma skrzydełko wiatraka (to daje identyczne efekty - większy prąd przez uzwojenia). Ja już masę wnet tak kręciłem i żaden się jeszcze nie uszkodził ... . Na pewno krócej wytrzymają, obecnie mam jeden co chodzi na 20 V a jest na 12 i już chodzi 1,5 roku. kiedyś często tak na próbę rożne rozmontowane podpinałem nie było problemów (ale to były próby chwilowe).

A jak i tak ma wiatrak do wymiany (jeżeli mu się nie przyda stary) to może zacząć od takiego zabiegu.

P.S. niby może się spalić ale bardzo wątpię.

żululu

Well-known member
Buchów
0
Nikomu nie bede polecal takich zabiegow. Co jak co ale wentylacja rzecz wazna i musi byc dobrze przemyslana... nie przekombinowana.

Beginers

Well-known member
Buchów
0
hmm czyli rozumiem ze nikt niema innych pomysłow jak zmniejszyc wilgotnosc oprocz poprawienia wentylacji?? Czuje sie jakbym tylko ja mial problem za duza wilgotnoscia...

żululu

Well-known member
Buchów
0
Wpisz na alledrogo: osuszacz powietrza lub pochłaniacz wilgoci.

Beginers

Well-known member
Buchów
0
Hmm zrobilem tak ze wywietrzyłem caly dom porzadnie pokoj sie wietrzyl chyba 24h elektryczny osuszacz chodzil przez 12h i wilgotnosc mi spadła w ostatnich kilku dniach utrzymuje sie na poziomie 42-45 wiec jest juz duzo lepiej.. zato teraz w 5 tyg(od pokazania sie włosków) pojawiaja sie brazowe włoski na dolnych partiach roslin..

Gumis_

Well-known member
Buchów
0
Za dużo w takim wypadku nie masz możliwości,jeden sposób właśnie tak jak zrobiłeś z wietrzeniem pokoju,lub pochłaniacz wilgoci jest on stosunkowo tani i dużo osób poleca.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół