• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Zabawa na Tanim Szybkowarze. Robimy Strzykawki i Zaszczepiamy Sorgo Czerwone...Wyjdzie>?

Wyszukiwarka Forumowa:

_LALUŚ_

NIE LICZ NA FARTA ^^ Rekord 1,55G/W
Weteran
Buchów
8,478
Odznaki
9
@Wiewiorka
Czyli narazie jest okej nie ma się czego obawiać, szarego zakażenia brak.

_LALUŚ_

Weteran
Buchów
8,478
Odznaki
9
7 dzionek od zaszczepienia Sorgo, wygląda zdrowo nie ma szarej pleśni.
Dodaje fotke jednego naj bardzije rozwiniętego słoika.

IMG_5107.jpg

IMG_5108.jpg

IMG_5109.jpg

Jeśli mowa o zaszczepieniu Kultury Miodowej, wygląda to tak, szczep ze strzykawki.
Słabo ale coś tam widać, ciężko uchwycić na zdjęciu. Również 6 dzień po zaszczepieniu.

IMG_5110.jpg

BecauseIGotHigh

Well-known member
Weteran
Buchów
104
To sorgo jest po wymieszaniu? Tak btw jeszcze która odmiana je zaszczepiałeś? Bo nie widzę nigdzie :D

zoe

Ch*jowa kobieta grower
Buchów
4,141
Odznaki
5
Hejka. Zawsze zaszczepiam płyną kulturę na sorgo. Wg przepisu @Waran z Komody , kilka rzeczy, które możesz następnym razem zrobić lub nie :) :
-sorgo nie trzeba moczyć przed, wystarczy dobrze wypłukać i usunąć te ziarna i brudy które pływają po powierzchni,
-sorgo wrzucamy do wody, doprowadzamy do wrzenia i tak gotujemy przez 5 minut.
Po ugotowaniu wybieramy te brzydkie ziarna (popękane i posklejane).
Mam nadzieję, że uda się doprowadzić projekt do końca. Powodzenia.
Mi nigdy nic się nie dzieje na poziomie sloików. Wyzwaniem jest dla mnie monotub. 🥲

_LALUŚ_

Weteran
Buchów
8,478
Odznaki
9
Dzięki, wyczytałem żeby moczyć to sorgo.
Syf też wybierałem, pukając pare razy czystą wodą.
Troszkę sie rozgotowało nie ma co :)

_LALUŚ_

Weteran
Buchów
8,478
Odznaki
9
Na początek moja meduza HAI (gotowa do rozdania)
Przed wstrząśnięciem:
IMG_5531.jpg

Po wstrząśnięciu:
68DEFA8A-1E2C-4AF9-A434-7C2B4CD537D1.jpg

Rozmnażanie na kulturze miodowej:
Odmiany:
-Tidal Wave
-Shakti
-Yeti
-Omni
-McKennaii
3B3B7788-953B-4627-A153-6764EED8302A.jpg

Przygotowanie po łyżeczce płaskiej miodu do przegotowanej wody słoiczki 300ML.
Gotowanie po 20minu przy 16PSI. Następnie zaszczepione po 1ML z danej odmiany.
Słoiki przed zalanie przepłukane wrzątkiem. Pokrywki przygotowane, z tunelami i taśmą 3M.
Nie stosowałem filtrów
, widziałem nie wszyscy stosują d otego zadnia więc postanowiłem bez.
Do zaszczepienia każdego słoika użyłem nowej igły, przygotowanie miejsce pracy stoli przetarty wcześniej spirytusem.
Igły użyte 1.2grubość. Użyty miód jest miodem pochodzenia sklepu biedronka pierwszy lepsze wzięty z półki.
IMG_5505.jpg

IMG_5506.jpg

IMG_5513.jpg

Gotowy zestaw, 10 słoików każda odmiana x2
IMG_5527.jpg

https://galeria.haszysz.com/image/img-5508.QnQTiW
IMG_5508.jpg

Zaszczepienie Kulturą płynną:
Zaszczepiłem też po raz kolejny sorgo do niego dołączyłem kukurydze i żyto.
Jeśli chodzi o przygotowanie tych produktów było podobnie, z różnicą do godziny maksymalnie.
Najpierw ziarna zostały opukane w ciepłej wodzie (od3-5 razy), następnie pozostawiłem zalane wrzątkiem na 9-11godzin.
Ziarno odstało swój czasz, zaczęły sie prace.

Sorgo gotowałem około 4 minut, bo po ostatnim razie miałem wiele popękanych i rozgotowanych ziarenek jak było gotowane około 7 minut.
IMG_5541.jpg

Żyto
było gotowane 5 minut, mam trochę zabrudzone w jakieś nie znanego pochodzenia mi ziarna, czarne małe okrągłe.
Mama na dzieje, że będzie wszystko gites, bez jakiś zakażeń.
IMG_5532.jpg

Kukurydz ona wydaje mi sie na idealnie czyste ziarno, również zostało opłukane . Kukurydza byłą gotowana jakoś 10 minut na małym ogniu po zagotowaniu.

IMG_5523.jpg

6A49C766-13EC-4DE3-B1B4-2A44B7753F4A.jpg

IMG_5525.jpg

IMG_5533.jpg

Do wszystkich rodzajów ziarna użyłem słoików 900ml, w których zostały zrobione tunele w pokrywkach.
Słoiki zostały wyparzone w gorącej wodzie. Słoiki dostały filtry z TYVEK. Każdy słoik przed zaszczepieniem po sterylizacji został wystudzony do temperatury pokojowej, delikatnie wstrząśnięty i jeszcze dostudzony ponieważ ziarno w środku było ciepłe.
Studzenie trwało jakoś 1-2h na spokojnie. Jeśli chodzi o studzenie na oknie temperatura na zewnątrz około 6 stopni, po 30 minutach mamy gotowy słoik.
Przecieramy jeszcze raz spirytusem i można szczepić.
Każdy słoik miał swoją osobną igłę.
Na każdy słoik po 1ML zarodników w płynie.
Ciśnienie pracy utrzymane na 16PSI.
IMG_5509.jpg

Wszystko schowałem do komody w pokoju, zobaczymy co mi sie uda a co sie nie uda.
Wcześniejszy projekt palił licho 3 słoiki nie zaczęły znaczy zaczęły ale ledwo ledwo kolonizować.
Na szczęście jakieś osiągnięcie było, nie miałem zakażania.

a Tak wygląda ten jedyny słoik który jeszcze trzymam.
IMG_5553.jpg

IMG_5551.jpg

IMG_5552.jpg

Eko

997
Weteran
Buchów
23,194
Odznaki
13
To ten postulat który tak pisałeś na sb że idziesz pisać? Szczerze?

_LALUŚ_

Weteran
Buchów
8,478
Odznaki
9
To ten postulat który tak pisałeś na sb że idziesz pisać? Szczerze?
Haha to mini poradnik tylko dla mnie, żeby sobie czytać jak kiedyś za pomne co robiłem.
Uzupełniać o swoje błędy xd ^^

Numer

Well-known member
Buchów
48
To co sprzedają w biedronkach i innych sklepach to nie jest miód tylko produkt miodo-podobny.
Na etykietach pisze wyraźnie: "Mieszanka miodów pochodzących z krajów unii europejskiej i spoza krajów unii europejskiej".
Chodzi o to że sprowadzają syropy cukrowe z Chin i ukrainy które mają smak i konsystencje podobną do miodu, ale prawdziwym miodem to nie jest i do tego dodają odrobine prawdziwego miodu po to że jak by ktoś chciał to sprawdzić w laboratorium czy faktycznie znajduje się w tym produkcie miód to wyjdzie na to że znajduje bo dodali odrobine prawdziwego miodu.
To jest patologia na zasadzie takiej jakby pójść do pierogarni i kupić dziesięć pierogów w tym jeden pieróg z Polski a reszta pierogów spoza Polski. Patologia albo jak kto woli biznes na ludziach którzy nie są świadomi tego co kupują.

Słoik produktu miodo-podobnego w biedronce kosztuje około 20zł. Sam słoik z pokrywką kosztuje. Etykieta na słoiku też kosztuje. Sprzedaż jest opodatkowana, więc jak kupujesz to od razu płacisz podatek. Biedronka też musi zapłacić podatek. Ten co sprzedaje produkt do biedronki też musi zarobić i odprowadzić podatek. Kierowca który przywiezie to do biedronki też bierze za to pieniądze. Pracownicy w Chinach/ukrainie którzy robią ten ulep cukrowy też za darmo tego nie robią.
To ile tak naprawdę jest warty ten produkt, 2-3zł? Ja bym za darmo tego nie chciał.

Jeśli kultura na miodzie wychodzi na tych produktach miodo-podobnych to można używać bo po co przepłacać, ale spożywać taki produkt to ja bym się bał, lepiej kupić od pszczelarza, wiadomo że pszczelarze mają drogo ale na zdrowiu się nie oszczędza.

_LALUŚ_

Weteran
Buchów
8,478
Odznaki
9
Może tak mam miodu kilka słoików prawdziwego, kazałem młodej kupić ten ponieważ z tamtego jakoś mętnie mi woda wychodziła.
Zobaczymy czy będzie dobrze, jak nie to będe próbować coś innego, fajnie to popisałeś dzieki.

Eko

997
Weteran
Buchów
23,194
Odznaki
13
Może tak mam miodu kilka słoików prawdziwego, kazałem młodej kupić ten ponieważ z tamtego jakoś mętnie mi woda wychodziła.
Zobaczymy czy będzie dobrze, jak nie to będe próbować coś innego, fajnie to popisałeś dzieki.
Przecież kupując miod w sklepie zawsze tak jest xd więc jak tego się nie domyśleć nawet jak ktoś by nie zwrócił uwagi na to

_LALUŚ_

Weteran
Buchów
8,478
Odznaki
9
Zapraszam

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół