• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Zaczerwienienia na twarzy

Wyszukiwarka Forumowa:

karpaty

Member
Buchów
0
Od jakiegoś czasu pojawiają mi się na twarzy zaczerwienienia – szczególnie na policzkach i nosie. Nie wiem, czy to alergia, czy może coś z kosmetykami, które używam. Próbowałam mniej się malować, ale nie widzę różnicy. Czy ktoś miał coś podobnego i wie, co może pomóc?

czwartek

Well-known member
Buchów
51
1. Czynniki środowiskowe:

Niska temperatura lub wiatr – zimno powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, co może prowadzić do zaczerwienienia skóry.

Ekspozycja na słońce – oparzenia słoneczne lub reakcja skóry na promienie UV.

Ciepło lub gorąco – upał, gorące napoje lub pikantne jedzenie mogą wywołać chwilowe zaczerwienienie.

2. Reakcje skórne:

Trądzik różowaty – przewlekła choroba skóry objawiająca się zaczerwienieniem na policzkach i nosie oraz rozszerzonymi naczynkami.

Alergie lub podrażnienia – reakcje na kosmetyki, detergenty, pyłki lub jedzenie.

Sucha skóra – może być bardziej podatna na zaczerwienienie w wyniku podrażnień.

3. Czynniki zdrowotne:

Infekcje – na przykład zapalenie skóry lub zatok może prowadzić do zaczerwienienia w okolicy nosa.

Nadciśnienie – podwyższone ciśnienie krwi może powodować chwilowe zaczerwienienie.

Problemy hormonalne – np. menopauza, gdy dochodzi do uderzeń gorąca.

Alkohol – jego spożycie może rozszerzać naczynia krwionośne, co prowadzi do zaczerwienienia.

4. Emocje i stres:

Stres, zawstydzenie, złość – silne emocje często wywołują krótkotrwałe zaczerwienienie skóry.

Jeśli zaczerwienienie utrzymuje się dłużej, towarzyszy mu pieczenie, świąd lub inne objawy, warto skonsultować się z dermatologiem lub lekarzem pierwszego kontaktu.

bereno

Active member
Buchów
1
Miałam taki sam problem i wiem, jakie to potrafi być uciążliwe, zwłaszcza jak próbujesz coś z tym zrobić, a skóra w ogóle nie reaguje. U mnie to okazała się nadwrażliwość na mocniejsze składniki w kosmetykach, szczególnie alkohol i perfumy. Od tamtej pory przeszłam na łagodniejsze produkty i zaczęłam stosować kremy nawilżające dla skóry wrażliwej. Mogę polecić ten: (link usunięty). Ma prosty skład i nie podrażnia, a po kilku tygodniach regularnego używania zauważyłam, że zaczerwienienia się zmniejszyły. Ważne jest też, żeby unikać bardzo gorącej wody przy myciu twarzy i mocnego pocierania ręcznikiem, bo to tylko pogarsza sytuację.

Eko

997
Weteran
Buchów
22,781
Odznaki
13
Ghk-cu , melatonan 2

krv

New member
Buchów
2
Obawiam się, że przeszczep skóry twarzy będzie konieczny, ale to pewnie nie wszystko. Prosże jak najszybciej udać się do dermatologa.

BetonowyDaniel

Dolce & Gibony
Buchów
4,304
Odznaki
8
Raz jesteś facetem a raz malującą się babką xD może tu tkwi problem z cerą

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół