• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Zamiana statecznika. Dla zaawansowanych elektryków:)

Wyszukiwarka Forumowa:
G

Gość

Guest
Witam,

Mam pewien problem zakupiłem lampę hps PL90E jest ona przystosowana na 400 W jednak to dla mnie za dużo. Wiem że należało by wymienić statecznik jednak ja z elektryki to wiem bardzo mało... zrobiłem zdjęcie wnętrza i moje pytanie brzmi które z tych urządzeń to statecznik i czy da rady go wymienić bo nie da się ukryc lampa chyba swoje lata ma.. z góry dziękuję za pomoc.

clear.gif

---------- Aktualizacja posta 23:17 ---------- Czas poprzedniego posta 23:03 ----------

Oto zdjęcie mam nadzieje że się dodało:

Papasmerf

Well-known member
Buchów
4
ja bym to pie****ił;p czemu musisz zmniejszyć? temp? zużycie energii?

Jak temp. to weź to tak rozmontuj żeby żarówkę odłączyć od oprawy (przedłuż kable) i zrób c:spalony:eek:ś ala cool tube:)

G

Gość

Guest
Witam,

nie było mnie troche bo wyjechałem na wakacje gdzie miałem czas na wymyslenie chłodzenia. Zrobię tak jak mówi papasmerf a więc zastosuję chłodzenie ala cool tube

Temp. przy tym stanie w moim boxie 80x60x160 to 32-34 C i myślę że jest do ogarnięcia poprzez zastosowanie chłodzenia.

Obecnie posiadam 3 wentylatory wtłaczające (na dole growboxa) i jeden wyciągający (wymontowany z okapu kuchennego) u samej góry centralnie na środku.

Zastanawiam sie nad trzema wariantami i nie wiem który wybrac
:

1. Znalazłem rurkę z plexi o średnicy 110mm wtedy mógłbym wymontować lekko samą żarówkę z obudowy i poprowadzic ją przez rurkę plexi. Dodatkowo zamontować wentylator wtłaczający w aluminiowym przewodzie wentylacyjnym i to połaczyc z plexią. skłaniam się najbardziej ku temu rozwiązaniu jednak mam pewne obawy czy rurka plexi nie stopi się mając tak wysoką temperaturę żarówki??? ktoś może wie coś na ten temat... niby w specyfikacji plexi jest napisane ze wytrzymuje do 80 st C dodatkow będzie tam wiatrak chłodzący

2. Na allegro znalazłem takie cos jak miękkie PCV szyba która z łatwością sie ugina i forumje w 90 proc przepuszcza światło tu boję sie jednak że zatrzyma częśc UV niezbędnego do wzrostu

3. Zamontowanie na całej powierzchni szyby ewentualnie plexi - duże koszty szyby

Raf_rk

Well-known member
Weteran
Buchów
3
Wymiana statecznika w tym czymś moim zdaniem nie ma ŻADNEGO sensu ani uzasadnienia.
Dlaczego? Ano dlatego, że po wymianie statecznika musisz też wymienić żarówkę (kondensator pewnie może zostać, zapłonniki często też są od-do, czyli np. od 70 do 400W). Ale to właśnie statecznik jest najdroższy z tego wszystkiego. Skoro wymienisz statecznik na nowy, żarówkę na nową - to jaki jest sens oszczędzenia (30 zł? - gdzieś tyle statecznik i kondensator pewnie będzie kosztował) i podłączania starego, mocno zużytego sprzętu do nowego? Ja tam wolałbym kupić nową lampę, kompletną, dodatkowo z odbłyśnikiem - wyda się tyle samo, a problem z głowy.
No a jeżeli zostawiasz to, co jest - to kombinuj ;)

G

Gość

Guest
Wymiana lampy ok rozwiązuje problem ale nie do końca wymieniając na 250 owszem obniżę zapewne temperaturę (ale nie do końca wiadomo czy o tyle ile chcę) i może okazac się, iż kombinowanie z chlodzeniem będzie potrzebne co podwaja jak nie potraja kosztów:). Dodatkowo montując lampę 250 tracę ilość lumenów.

Już postanowione lampa zostaje bo moim zdaniem jest dobra i jak na swoj wiek (nie wiem ile ma) to chodzi ladnie:) pozostaje wybór chłodzenia i w tym temacie prosił bym o pomoc:)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół