Nie słyszałem aby udało się komuś zaszczepić konopie na innej roślinie. Czytałem bajki : bez żadnego potwierdzenia. Dawno temu w czasach hipisów chciano szczepić chmiel i konopie: ale się to nie udaje z tego co mi wiadomo, takie stare bujdy i pobożne życzenia... Zresztą to bezsens.
W wypadku konopi to tylko : możliwość potencjalna: nie wiadomo czy w ogóle możliwa do wykonania. --> Poza tym zupełnie bezcelowa.
A hybryda chmiel/konopie.. jest jak najbardziej możliwa do wykonania. Ale raczej nie poprzez klasyczne techniki krzyżowania: a poprzez fuzje protoplastów
Wielu ludzi próbowało zapylać: w jedna i w druga stronę.. i g z tego wychodzi.
Nawet jeśli jest to wykonalne [ np.: poprzez zapylanie in vitro ..tylko po co ?? lub nawet te nieszczęsna technikę mentora.. To niestety potrzeba do tego instytutu naukowego .
Nie dość tego: aby mieć rośliny wydające nasiona : trzeba: zrobić z takich mieszańców allopoliploida -> co samo w sobie nie jest łatwe. ..
Zapewne da się otrzymać nasiona zapylając chmiel pyłkiem konopi lub na odwrót. Ale : prawdopodobieństwo jest bardzo małe. Możliwe jest , że w wypadku niektórych odmian będzie to łatwiejsze niż w wypadku innych. .. Tyle, że wymaga to prób na setkach jeśli nie tysiącach pojedynczych kwiatów – po to by uzyskać kilka mieszańcowych nasion – które mogą się i tak okazać nieżywotne. Ba: może się okazać, że zamiast nasion mieszańcowych będą to nasiona z pseudogami /lub haploidy.. Zabawa na lata w sam raz dla kogoś kto ma naprawdę nieźle nabałaganione pod czupryną. :sunny: