akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Zapylanie

Wyszukiwarka Forumowa:

art610

Well-known member
Buchów
0
Pytaj sleji SLEJO!!! Skąd masz takie informacje??

R

Rider

Guest
ku**a nieskrzyzujesz poprzez zapylenie.
Wejdz w dział hodowla na hyperrealu ,zapoznaj sie z tamtymi teamtami.

sleja

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Zaszczepiać na chmielu zwyczajnym da radę.

sleja

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Tak, kupę fotek piwa konopnego. Na h o tym jest. Kiedyś ktoś się na taki zamierzał na forum h, ale nie wiem co wyszło. Przestałem zaglądać do UPRAWY.

G

gio

Guest
art610 napisał:
O widać gienio na etapie podziału mejotycznego komórek ;];]

pamietam ze przerabialem to w liceum i mialem z tego 6

R

Rider

Guest
Nie słyszałem aby udało się komuś zaszczepić konopie na innej roślinie. Czytałem bajki : bez żadnego potwierdzenia. Dawno temu w czasach hipisów chciano szczepić chmiel i konopie: ale się to nie udaje z tego co mi wiadomo, takie stare bujdy i pobożne życzenia... Zresztą to bezsens.
W wypadku konopi to tylko : możliwość potencjalna: nie wiadomo czy w ogóle możliwa do wykonania. --> Poza tym zupełnie bezcelowa.
A hybryda chmiel/konopie.. jest jak najbardziej możliwa do wykonania. Ale raczej nie poprzez klasyczne techniki krzyżowania: a poprzez fuzje protoplastów
Wielu ludzi próbowało zapylać: w jedna i w druga stronę.. i g z tego wychodzi.
Nawet jeśli jest to wykonalne [ np.: poprzez zapylanie in vitro ..tylko po co ?? lub nawet te nieszczęsna technikę mentora.. To niestety potrzeba do tego instytutu naukowego .
Nie dość tego: aby mieć rośliny wydające nasiona : trzeba: zrobić z takich mieszańców allopoliploida -> co samo w sobie nie jest łatwe. ..

Zapewne da się otrzymać nasiona zapylając chmiel pyłkiem konopi lub na odwrót. Ale : prawdopodobieństwo jest bardzo małe. Możliwe jest , że w wypadku niektórych odmian będzie to łatwiejsze niż w wypadku innych. .. Tyle, że wymaga to prób na setkach jeśli nie tysiącach pojedynczych kwiatów – po to by uzyskać kilka mieszańcowych nasion – które mogą się i tak okazać nieżywotne. Ba: może się okazać, że zamiast nasion mieszańcowych będą to nasiona z pseudogami /lub haploidy.. Zabawa na lata w sam raz dla kogoś kto ma naprawdę nieźle nabałaganione pod czupryną. :sunny:

sleja

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Skoro pochodzą z tej samej rodziny konopiowatych, to czemu nie ?

R

Rider

Guest
Po pierwsze trzeba w jakiś sposób obejść izolacje gametofitową.
Po drugie : Zwielokrotnić ilość chromosomów w otrzymanej Hybrydzie. Aby pozbyć się sterylności mieszańców F1

Orion

Well-known member
Weteran
Buchów
12
sobie znalazłem taki artykulik

https://talk.hyperreal.info/thread/72

Dodano przez urban:
I co z tego?
Zbyt trudne to niebyło, podawałem juz gdzie szukac informacji na ten temat.

Ed: nie doczytałem co do miejsca zamieszkania tych informacji :) i co z tego :geek:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół