akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

zatrzymany wzrost ( NL )

Wyszukiwarka Forumowa:
C

canabuz

Guest
1. Rodzaj oświetlenia (hps, świetlówki, nateżenia światla)
2. Klon czy Nasiona
3. Rodzaj podłoża, jaki soil mix, ph gleby
4. Czestotliwość podlewania
5. Wentylacja
6. Rodzaj użytego nawozu (chemiczny czu organiczny), dawki nawozów
7. Długość życia rosliny
8. Temperatura (w fazie ciemnej i jasnej)

:arrow: 1. swietlowki ( 40W, 24W, 2 x 18W )
:arrow: 2. nasiona femaleseeds NL
:arrow: 3. ziemia uniwersalna pH 6 - 6,5
:arrow: 4. co 2 dni malymi ilosciami ( 30 - 60 ml ) + spryskiwanie
:arrow: 5. wiatrak + termowentylator
:arrow: 6. jeszcze nie ( minimalny, wrecz znikomy dodatek humvit-bio raz podczas podlania)
:arrow: 7. 15 dni od wybicia nad ziemie
:arrow: 8. 27-28 / 20-23

dzisiaj za radą doswiadczonej osoby dodalem dolomitu. rosliny sa w duzych doniczkach ( 18 cm ) przez co - mimo podlewania mala iloscia - woda bardzo wolno odparowywuje- doniczki sa srednio-ciezkie.
przez pierwszy tydzien byly narazone na temp. 30 -34 st, teraz temp. nie przekracza 29 st.
przy ostatnim pokoleniu mialem juz spore rosliny posiadajace nawet do 8 par lisci.
NATOMIAST TE NL MAJA TERAZ TYLKO 2 PARY LISTKOW OSTRYCH, A LISCIENIE ( TE OKRAGLE ) JUZ TERAZ ROBIA SIE ZOLTE. CO MOZE POWODOWAC TAK DRASTYCZNE ZAHAMOWANIE WZROSTU? POPARZENIE W PIERWSZYM TYGODNIU? (sladow raczej nie widac) NISKIE pH? ZBYT WYSOKA WILGOTNOSC ZIEMII?

H

haszyszekk

Guest
Ja bym im dał 150ml wody co drugi dzień. Innych nieprawidłowości nie zauważyłem, więc moze to jakiś szkodnik :scratch: Kup jaki środek do psikania po liściach i ziemii. Powinno pomóc ze szkodnikami. Jaka pojemność ma twoja doniczka? bo tak w cm to trudno sie połapać. Skoro dodałeś dolomitu już to poczekaj troche i jak za 2 dni nie będzie lepiej to sie martw. pzdr

C

canabuz

Guest
wysokosc doniczki 14 cm - jedna roslina dzisiaj wyglada juz tragicznie - liscienie calkiem zolte i pierwsze liscie sa prawie cale brazowe - jakby zwiedle, napewno nie od dodania dolomitu bo to zaczelo sie zanim jeszcze do tej doniczki dosypalem...
nie mam pojecia ocb, wlasnie zostaje chyba tylko szkodnik, bo te rosliny maja w porownaniu z poprzednim pokoleniem idealne warunki a tamte rosly jak szalone i zadnych problemow z ich zdrowiem nie bylo.
ziemia od polowy doniczki w dol jednak wciaz wydaje sie wilgotna - myslicie ze przesadzenie "wtecz" - do mniejszych doniczek - moze pomoc? mam EG w malej doniczce i tych samych warunkach i ona rosnie calkiem ladnie tylko troche wolno, ale wyglada zdrowo ( choc liscienie zolkna i mam wraznie jakby pierwsze liscie tez zrobily sie zoltsze niz wyzsze 2 pary )
w doniczkach nie widzialem tez zadnych zyjatek ( kiedys mialem w bazylli robaki przy korzeniach to wiem mniej wiecej jak to wyglada )
nasiona kielkowaly po 12 h i pierwsza dobe od wybicia rosly ladnie - to musi byc moja wina ze od 2 tygodni nie rosna

sleja

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Ja pozbyłbym się ziemi, wypłukał doniczkę i posadził do świeżej, choć nie wiem czy dla słabej rośliny nie będzie to headshot.

H

haszyszekk

Guest
Jak ci zdychaja to wyjmij planta, wyplucz korzenie i przesadź do nowej zupełnie ziemii.
Ta nowa mieszanka ma być z dolomitem i spulchniaczem.
Podlewaj czysta wodą i spryskuj przynajmniej raz dziennie. Wody nie dawaj na początku bo korzenie będą jej szukać. Z powodu jej braku lepiej sie rozwiną.
Wszystko powinno być wilgotne, ale nie podlane przez pierwsze 48h.
Mozesz przesadzić z ukorzeniaczem czy jakimś stymulatorem... jak rośłinka dalej będzie więdła to kupisz jej chemiczny nawóz i dasz dolistnie., pzdr

C

canabuz

Guest
kurde, przesadzilem juz ta najbardziej umierajaca do innej doniczki ale bez otrzepywania z ziemii - korzenie miala spore i rozrosniete, za to wystaje na 4 cm i pierwszych listkow, ktore mialy jedynie z 2 cm, juz nie ma - skruszyly sie po zabarwieniu sie na szaro-brazowo. to samo juz dzieje sie z druga para na koncach lisci. druga NL jakby troszke zaczela rosnac od wczoraj, EG napewno urosla i wyglada o wiele lepiej niz NLki.
sadze jeszcze jedna (juz ostatnia z paczki) NL w tych samych warunkach, wczoraj wykielkowala - dalem ja do ziemii ze steropianem i dolomitem.
jak sie wsadza (uklada) korzenie po oplukaniu? zawsze mialem 6 z ZTP ale boje sie ze z nerwow moge wszystko jej pourywac - chociaz i tak jzu chyba nic nie ma do starcenia, z takim tempem chorowania jutro bedzie cala sucha i zostanie "wykalaczka" z lodygi.

H

haszyszekk

Guest
Korzenie musisz dokładnie wypłukac.
Wsadzasz normalnie... robisz dolek i delikatnie wciskasz korzenie po czy mzasypujesz.
Jak będzie wykalaczka to rośłine mozesz wywalić. pzdr

K

kokosek22

Guest
ja tez mialem cos w tym stylu , wymylem dokladnie i wsadzilem w nowo ziemie , roslinka za***iscie odbila na nowo . wylko ze ja ziemie jej zwilzalem 2 trazy dziennie... zycze powodzenia ... . buh buh :thumright: :bounce:

B

blancik

Guest
ja bym niedodawal dolomitu z calą pewnościa, bo twoja ziemia ma jak podajesz 6-6,5 Ph
a jak wsadzisz phmetr to z calą pewnościa będzie miala okolo 7,0 bo sprawdzalem różne ziemie w ogrodniczych i to co podają jakoś niedokladnie im wychodzi.
Plukanka owszem, tak jak wszyscy radzą.

Zobaczcie na tej fotce, ziemia na opakowaniu ma napisane PH 5.5-6.0 a po wsadzeniu miernika jest zupelnie co innego. To już jest mój czwarty worek i zawsze jest tak samo.
Umnie są dwa sklepy ogrodnicze i sprawdzalem w nich inne ziemie i za każdym razem phmetr wskazywal więcej. Phametr mam 100% sprawny bo go też sprawdzalem.

219.jpg

C

canabuz

Guest
mam ten sam ph metr i dla mnie to on zle pokazuje ( przynajmniej moj egzemplarz, drugi, bo pierwszy nie dzialal w ogole i wymienilem ) , prawie w kazdej doniczce - nie tylko tych od ganji - pokazuje troszke poniżej 7 w roznych rodzajach ziemii. w jednej tylko starej ziemii pokazywal ok.5 ciu na poczatku, a teraz juz ponizej 6ciu nie schodzi jak gdyby jego czulosc sie zmniejszyla... a w tych co schodzil ponizej 7miu teraz juz ledwo mozna zauwazyc wychylenie
NL mi tez zaczely rosnac i do dzis nie wiem co to moglo byc, nawet z femaleseeds odpisali mi na 2 listy pelne szczegolowych pytan i nie doszlismy wspolnymi silami do wniosku co moglo im zaszkodzic, najprawdopodobniej wlasnie ziemia - za lepka, za malo powietrza, za duzo wilgoci i przez to wciaz spowalnial sie proces parowania a wilgotnosc sie zwiekszala mimo podlewania bardzo malymi ilosciami. dopiero teraz przesadzilem je na substrat kokosowy, ale od miesiaca rosna w miare ok

B

blancik

Guest
Żeby dobże zmierzyć tym phmetrem to przed użyciem musisz tą metalową część wsadzić pomiędzy jakąś suchą szmatkę, lub drobny papierek i przetrzeć kilka szybkich razy i wsadzić w ziemie zaraz, minimum do polowy-nawet trochę glębiej i będzie wtedy dobrze pokazywal.

A co do roślinek to powinieneś kupić sobie PERLIT i wymieszać z ziemią. Perlit daje rade i wystarcza z samą ziemią w zupelności. Masz link do perlitu-jest super-od nich tylko biore.

http://www.nepenti.pl/ros...-60/Perlit.html

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół